Bloedafname

Bloedafname-locaties in de regio

Voor bloedafname en het inleveren van urine.

Kies hier uw bloedafname-locatie.

Kies uw plaats

Gewijzigde openingstijden bloedafname-locaties

 • Dinsdag 4 mei
  In verband met de Dodenherdenking is Laboratorium Afname geopend tot 19:30 uur.
 • Woensdag 5 mei
  De trombosedienst heeft zondagsdienst, u kunt geen bloed af laten nemen voor de trombosedienst. 
  Bloedafname-locatie in ’s Heerenberg is gesloten.
  Op alle andere locaties kunt u bloed laten afnemen op verzoek van de (huis)arts of verloskundige.

Op de volgende feestdagen zijn al onze bloedafname-locaties gesloten:
 • Hemelvaartsdag, donderdag 13 mei
 • Tweede pinksterdag, maandag 24 mei


 
 • De bloedafname-locaties en openingstijden veranderen regelmatig in verband met coronamaatregelen. De locaties en openingstijden op de aanvraagformulieren kunnen daarom afwijken van de actuele locaties en openingstijden. De locaties en openingstijden op deze website zijn actueel.
 • Patiënten van de Trombosedienst moeten altijd voor 11.30 uur bloed laten afnemen. In het weekend kan men geen bloed laten afnemen voor de Trombosedienst.
 • Moet er bij uw kind bloed worden afgenomen? Dan vragen wij u naar het Laboratorium Afname in het Slingeland Ziekenhuis te gaan. Kom bij voorkeur in de middag. Dan is het er rustiger.

 

Maatregelen in verband met coronavirus als u komt bloedprikken

Houdt u rekening met de volgende punten:
 • Wilt u komen bloedprikken, bijvoorbeeld voor uw (half)jaarlijkse controle? Bekijk de pagina ‘Maatregelen met betrekking tot het coronavirus’ voor de actuele informatie in ons ziekenhuis.
 • Kom niet bloedprikken als u:
  - klachten heeft zoals verkoudheid, hoesten (meer dan normaal) of koorts;
  - de afgelopen 10 dagen positief getest bent op corona en nog niet 72 uur vrij van klachten bent;
  - op verzoek van de GGD of het ziekenhuis in thuisisolatie (quarantaine) zit;
  - in de afgelopen 10 dagen nauw contact heeft gehad met iemand die corona heeft (ook niet als u na 5 dagen negatief getest bent);
  - 10 dagen voorafgaand aan de afspraak in een gebied bent geweest waar tijdens het verblijf het reisadvies code oranje of rood was (ook niet als u na 5 dagen negatief getest bent).
  Overleg in deze gevallen met uw behandelaar of de bloedafname noodzakelijk is. Indien er noodzaak is, kan de behandelaar een verzoek voor thuisprikken indienen.
 • Bent u patiënt van de Trombosedienst? Neem dan in bovengenoemde gevallen voordat u gaat prikken contact op met de trombosedienst.
 • Draag een mondkapje als u bloed komt prikken, ook in de wachtkamer. Wend uw gezicht af tijdens de bloedafname, zodat wij niet in uw gezicht ademen tijdens de bloedafname.
 • Neem alleen een begeleider mee als dat echt nodig is. Kinderen mogen altijd een begeleider meenemen.
 • Indien het druk is op de bloedafname-locatie, waardoor het niet mogelijk is om de onderlinge afstand van 1,5 meter aan te houden, verzoeken wij u buiten te wachten of op een later tijdstip terug te komen.
 • Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen.
 • Verder gelden de richtlijnen van het RIVM.
Wanneer u gebruik maakt van één van de bloedafname-locaties in de regio, heeft u een aanvraagformulier van uw (huis)arts nodig, waarop uw gegevens volledig zijn ingevuld.

Het is belangrijk dat u bloed laat afnemen op de door ons aangegeven locaties. Dan bent u verzekerd dat al uw uitslagen in uw patiëntendossier van het Slingeland Ziekenhuis worden opgenomen (Mijn Slingeland). Bij een afspraak op de polikliniek of een ziekenhuisopname zijn uw gegevens direct ter inzage beschikbaar voor de behandelend specialist.
 

Gebruik van overgebleven lichaamsmateriaal als bloed en urine

Wetenschappelijk onderzoek op lichaamsmateriaal zoals bloed en urine is nodig voor een voortdurende verbetering van de gezondheidszorg. Lichaamsmateriaal dat na analyse overblijft kan voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt worden. Dit gebeurt op anonieme wijze, dat wil zeggen dat er niet meer kan worden nagegaan van wie het materiaal afkomstig is.
Als u bezwaar heeft tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal voor wetenschappelijke of kwaliteitsdoeleinden, kunt u dit kenbaar maken bij de bloedafname of het inleveren van materiaal. Bezwaar hoeft u maar één keer te maken, dit geldt dan voor alle toekomstige bloedafnames en inleveringen van materiaal. Voor meer informatie zie: Medische laboratoria


Deel deze pagina: