Goed voorbereid naar uw arts

Goed voorbereid naar uw arts

Samen beslissen

Slingeland Ziekenhuis vindt het belangrijk dat u meedenkt en meepraat over uw zorg. Iedereen is tenslotte anders en u kent uzelf het beste. Een goed gesprek tussen arts en patiënt is daarom belangrijk. Op deze pagina geven wij een aantal tips en adviezen voor een goed gesprek met uw arts, zodat u samen kunt beslissen over welke zorg het beste past bij u.

Samen Beslissen

Als u naar het ziekenhuis gaat voor een behandeling of onderzoek, komt u vaak voor een keuze te staan. Meestal zijn meerdere opties mogelijk, maar welke optie past het beste bij u? Om tot een besluit te komen, kunt u samen met uw arts de mogelijkheden, de voor- en nadelen van deze mogelijkheden en uw behandelwensen bespreken. Zo kunt u samen met uw arts een weloverwogen besluit nemen over welke zorg het beste past bij uw persoonlijke situatie.

Onderstaande video geeft meer informatie over ‘samen beslissen’ over uw zorg.
prtscrn
 

Stel de ‘3 goede vragen’

Welke behandeling of onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af: risico’s, bijwerkingen, levensstijl, leefomstandigheden, beroep en wensen. De Patiëntenfederatie Nederland adviseert om in de spreekkamer sowieso de ‘3 goede vragen’ te stellen:
  • Wat zijn mijn mogelijkheden? 
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden? 
  • Wat betekent dat in mijn situatie?
Video over de 3 goede vragen:

'3 goede vragen voor kinderen'

Ben je nog geen 18 jaar en heb je een afspraak bij de dokter? Bekijk dan de video over de ‘3 goede vragen’ voor kinderen:
Shotfilm
Kijk voor meer informatie over de ‘3 goede vragen’ voor kinderen op www.3goedevragen.nl/kinderen

De campagne ‘3 goede vragen’ is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie van Medisch Specialisten. Het Slingeland Ziekenhuis ondersteunt dit initiatief. Meer informatie vindt u ook op www.3goedevragen.nl.

Meer tips voor het gesprek met uw arts

Naast deze vragen heeft u vast ook andere vragen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet.
Meer tips voor het gesprek met uw arts:
  • Geef aan als u iets niet helemaal begrijpt.
  • Geef aan als u ergens over twijfelt.
  • Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. U kunt dan thuis de antwoorden rustig nalezen. U kunt ook het gesprek opnemen. Maak dit vooraf wel kenbaar bij uw arts.
  • Neem eventueel iemand mee naar het gesprek. Twee personen horen meer dan één. Daarnaast kan hij/zij eventueel aantekeningen maken die u thuis rustig kunt doorlezen. Zo kunt u zich beter concentreren op het gesprek.
  • Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw arts nagaan of u het begrepen heeft.
Adviezen voor een goed gesprek vindt u ook in de animatievideo van ‘Begin een goed gesprek’


Deze adviezen helpen om een goed gesprek met uw arts te voeren. Een arts beslist namelijk liever met u dan over u. Als u samen beslist welke behandeling het beste bij u past, is de kans van slagen het grootst.

Meer informatie vindt u ook in de folder 'Goed voorbereid naar uw arts' en op de website www.begineengoedgesprek.nl.

Laatst bijgewerkt op: 25-03-2021

Deel deze pagina: