3D-navigatiesysteem voor KNO-chirurgie

computer assisted surgery

In 2009 konden de KNO-artsen van het Slingeland Ziekenhuis als een van de eersten in Nederland een navigatiesysteem gebruiken voor de neus-bijholte-chirurgie. Door deze nieuwe technologie, een specialistisch driedimensionaal computersysteem,  is het mogelijk om nauwkeuriger te opereren.
Op het scherm van het navigatiesysteem wordt het hele operatiegebied en de positie van operatie-instrumenten in beeld gebracht. Het systeem geeft zo met uiterste precisie het binnenste van de mens weer. Voorafgaande aan de operatie wordt een CT-scan gemaakt van de patiënt. Het 3D navigatiesysteem wordt gevoed met de gegevens van de CT-scan en op het beeldscherm wordt dan een nauwkeurig driedimensionaal beeld van patiënt zichtbaar.
Zogenoemde risicostructuren zoals de oogzenuw of grotere bloedvaten worden zo veel beter zichtbaar voor de chirurg en kunnen zorgvuldig vermeden worden. Het systeem is bijzonder goed inzetbaar bij anatomische bijzonderheden, tumoren of bij hersteloperaties.

Het verloop van de genavigeerde operatie

Tijdens de operatie volgt de electromagnetische sensor van het navigatiesysteem, de door de KNO-arts gebruikte chirurgische instrumenten. Het systeem creëert daarbij vanuit de CT-data en de positie van de instrumenten een live beeld. Zo kan de chirurg tijdens de ingreep op de monitor volgen waar de instrumenten zich op dat moment bevinden hoe deze gepositioneerd zijn ten opzichte van de belangrijke structuren in de schedelbasis zoals de ogen, zenuwen, bloedvaten en hersenen. Er kan op de millimeter nauwkeuring geopereerd worden zonder daarbij belangrijke structuren te beschadigen.Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Deel deze pagina: