Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Lupus Anticoagulans

Afname-informatie

Synoniem
lupus anticoagulans, LAC
Minimaal afnamevolume
Buis moet volledig gevuld zijn
Afnamemateriaal
2x Blauwe (CP) buis
CITO mogelijk?
Nee
Alternatief materiaal
Geen
Afname op prikpost mogelijk?
Nee
Afnameconditie
-

Algemene informatie

Referentiewaarden
M/V Negatief
Doorlooptijd
woensdag
Eenheid
-
Methode
viscositeitsmeting
Doorbelgrens Huisarts
N.v.t.
NZA-code
70755
Doorbelgrens Specialist
N.v.t.
Tarief
€ 11,58
Interpretatie
Lupus anticoagulans vormt een onderdeel van het onderzoek naar trombofilie bij verdenking op het antifosfolipiden syndroom (APS). Volgens de consensuscriteria voor diagnose APS (Revised Sapporo criteria) kan de diagnose APS worden gesteld bij een combinatie van:
1 klinische bevinding: veneuze trombo-embolie (VTE) en/of recidiverende abortus
PLUS
1 positieve test voor antifosfolipide antistoffen (aPL).

Voor het testen van antifosfolipide antistoffen moeten ten minste 2 verschillende aPL testen worden ingezet, waaronder Lupus anticoagulans (LAC) EN anti-B2-glycoproteïne I OF anti-cardiolipine. Voor de diagnose is een persisterende positiviteit van ten minste 1 van de bovenstaande testen in 2 onafhankelijke metingen met >=12 weken interval noodzakelijk.

Uit een grote studie is echter gebleken dat de aanwezigheid van anti-cardiolipine géén onafhankelijke risicofactor vormt voor trombose. Voornamelijk IgG anti-B2glycoproteïne I antistoffen waren in deze studie geassocieerd met het optreden van VTE of obstetrische complicaties. Recente data ondersteunen het concept dat de analyse van het antifosfolipide profiel, in plaats van een enkele test, van nut is bij het vaststellen van het tromboserisico in positief geteste patiënten. Daarbij zijn aB2glycoproteïne I IgG antistoffen en LAC assays de belangrijkste testen.

Laboratoriumspecifieke informatie +

LIS-code
K-LUPUS
Nabepaling binnen
n.v.t.
Analyse materiaal
Citraat-plasma
Analyselocatie
SZ
Bewaarconditie
-20 °C
Verzendinformatie
N.v.t.
Verwerking
3. Na afname de buizen zo spoedig mogelijk centrifugeren, 15 min bij 3600rpm. Pipetteer het plasma over in een secundaire buis en centrifugeer nogmaals 15 min, 3600 rpm. Pipetteer bovenstaande over in een schone secundaire buis en vries in, vriezer trans 1.
Laatste controle
17-1-2019

< Terug naar Laboratoriumgids