Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Prot.C activiteit°

Afname-informatie

Synoniem
Proteïne C activiteit
Minimaal afnamevolume
4 ml
Afnamemateriaal
Blauwe (CP) buis
CITO mogelijk?
Nee
Alternatief materiaal
-
Afname op prikpost mogelijk?
Nee
Afnameconditie
Bloed afnemen vóór instellen van antistollingstherapie. Of tenminste 2 weken na staken van de therapie. Bloed niet afnemen met dezelfde naald waarmee heparine-bloed is afgenomen. Direct naar lab. Brengen.

Algemene informatie

Referentiewaarden
-
Doorlooptijd
3 weken
Eenheid
-
Methode
-
Doorbelgrens Huisarts
N.v.t.
NZA-code
-
Doorbelgrens Specialist
N.v.t.
Tarief
€ 110,- (ca.)
Interpretatie
Aanvraagindicatie: Ernstige (familiaire) trombofilie
Proteïne C is een vitamine K-afhankelijk eiwit dat de stolling remt door inactivatie van factor Va en VIIIa. Het wordt geremd door antitrombine en geactiveerd door proteïne S. Deficiënties kunnen zowel congenitaal of verworven zijn.

Congenitale deficiëntie wordt gekarakteriseerd door recidiverende veneuze trombose en longembolieën beginnend in de pubertijd. Vanwege de vele mogelijke interferenties wordt aanbevolen deficiënties te bevestigen in een 2e monster en 1e graads familieleden. Bij waarden <50% is er sprake van een deficiëntie, bij waarden 50-60% is er waarschijnlijk sprake van deficiëntie en 60-70% uitslagen zijn grensgevallen die opnieuw moeten worden getest.

Diagnostiek:
Volgens de CBO richtlijn Diagnostiek, preventie en behandeling van veneuze trombo-embolie (2008) wordt aanbevolen om geen onderzoek naar erfelijke trombofilie te verrichten bij patiënten met een eerste- of recidief VTE. Op grond van de huidige inzichten blijven erfelijke trombofilietesten beperkt tot patiënten met trombofilie in de oorspronkelijke klinische betekenis: ernstige tromboseneiging. Het betreft patiënten met VTE op jonge leeftijd (<45 jaar), recidiverende VTE (op jonge leeftijd) en een voor VTE sterk belaste familieanamnese, waarbij een zeldzame, ernstige trombofiele afwijking wordt vermoed.

Interferenties:
Bloed afnemen vooraf het instellen of tenminste 2 weken na staken van de antistollingstherapie. Sterk verhoogde Factor VIII concentratie geeft een verkorte stoltijd en daarmee verlaagde proteïne C activiteit. FV Leiden mutatie geeft een verlaagde proteïne C activiteit. De aanwezigheid van Lupus anticoagulans verlengt de stoltijd en geeft een foutief-verhoogde proteïne C activiteit.


Laboratoriumspecifieke informatie +

LIS-code
K-VZ_H928
Nabepaling binnen
-
Analyse materiaal
Citraat-plasma
Analyselocatie
Sanquin
Bewaarconditie
-20 °C
Verzendinformatie
H. Bode Sanquin
Verwerking
3. Direct na afname centrifugeren (15 min. bij 2500 x g).
Laatste controle
21-11-2016

< Terug naar Laboratoriumgids