Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Ontwerp nieuwe Slingeland Ziekenhuis is efficiënt en praktisch

Gepubliceerd op: 20 juni 2022

Het basisontwerp (ook wel Stuctuurontwerp) voor het nieuw te bouwen Slingeland Ziekenhuis ligt klaar. Hierin wordt duidelijk welke afdeling waar is gehuisvest en hoe de patiënt- en goederenstromen lopen. Inmiddels zijn er ook eerste ontwerpen van hoe het ziekenhuis eruit gaat zien. Deze ontwerpen worden de komende tijd steeds verder verfijnd.  

Het nieuw te bouwen ziekenhuis langs de A18 zal 173 miljoen euro gaan kosten en naar verwachting eind 2026 haar deuren openen. 

Kleiner en compacter

De oppervlakte gaat van 46.000 vierkante meter (huidige ziekenhuis) naar 32.000 vierkante meter. Dit is te realiseren door slimmer met de ruimte om te gaan en hybride te gaan werken. De ruimte die nodig is voor kantoren kan daardoor drastisch omlaag. Ook een toename van het aantal video- en telefonische consulten scheelt ruimte op de poliklinieken.
Het huidige aantal bedden in de kliniek gaat van 280 naar 245. 

Duurzaam ontwerp

Het nieuwe ontwerp voorziet in een warmte-koude-opslag in de bodem en elektrische verwarming van water waarmee het ziekenhuis volledig gasloos wordt.

Het ontwerp bestaat uit verschillende delen:

  • de acute zorg en behandelafdelingen en daarnaast de kliniek en de poliklinieken beslaan in totaal 32.000 m2 (3 en 5 verdiepingen).
  • Daarnaast is er een gebouw met o.a. de dienstapotheek, de kaakchirurgie en het restaurant.
  • Sensire en Klimmendaal krijgen een ieder een eigen gebouw voor de revalidatie. Deze twee gebouwen beslaan samen zo’n 6.000 m2.

De monumentale boerderij blijft op het terrein staan. 
De entree van het ziekenhuis is gericht op de stad, maar patiëntenkamers zullen over het landschap uitkijken.
Op de begane grond is de acute zorg gecentraliseerd. Dat betekent dat de huisartsenpost, spoedeisende hulp, intensive care en een deel van de radiologie samengebracht zijn. 

Verder is er een parkeergarage op het terrein voorzien. Daarvandaan loopt een loopbrug naar het ziekenhuis.

Het ontwerp past in het Achterhoekse landschap. Er is veel ruimte voor groen en natuurlijke kleuren en materialen maken dat het gebouw past bij het omringende landschap. 

Laatst bijgewerkt op: 21 juni 2022

Direct naar

De entree van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis
Ontwerp nieuwe Slingeland Ziekenhuis is efficiënt en praktisch