Patiéntenfolders

Plastische Chirurgie

Vakgebied van plastische reconstructieve chirurgie

De specialisten

Dhr. P.P.G.M. Kouwenberg (plastisch chirurg)

Opleiding:
 • Universiteit Nijmegen
 • Catharina Ziekenhuis Eindhoven
 • Academisch Ziekenhuis Maastricht
 • VU Medisch Centrum, Amsterdam
Werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis sinds december 2003.

Dhr. dr. J. Osinga (plastisch chirurg)

Opleiding:
 • Universiteit Groningen
 • Universiteit Düsseldorf
 • Fachklinik Hornheide Münster
 • Katholisches Krankenhaus Hagen
Werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis sinds mei 2006.
Promotieonderzoek op het gebied van schildwachtklierbiopt bij melanoom.

Vrijblijvend oriënterend gesprek

Wilt u graag eens met de plastisch chirurg spreken over een bepaalde ingreep en persoonlijk advies krijgen, dan kunt u een afspraak maken voor een oriënterend gesprek.
Dit oriënterend gesprek geeft geen enkele verplichting tot behandeling.
Neemt u gerust iemand mee naar het gesprek met de plastisch chirurg.

Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten van een oriënterend gesprek als u een verwijzing hebt van uw huisarts of specialist. Natuurlijk kunt u ook zonder verwijzing terecht voor een oriënterend gesprek, maar de kosten worden dan vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Afspraak maken

Een afspraak* met één van de plastisch chirurgen kan worden gemaakt als u een verwijzing heeft van de huisarts of specialist. Een afspraak voor een polikliniekbezoek maakt u via de polikliniek Plastische Chirurgie op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 99 44.

Nieuwe patiënten kunnen ook digitaal een afspraak plannen met de plastisch chirurg. Controle patiënten maken hun afspraak telefonisch of aan de balie.

De polikliniek Plastische Chirurgie heeft ook een avondspreekuur op dinsdagavond.
Bij het eerste polikliniekbezoek neemt u een ponskaartje met correcte gegevens mee. Moet u het ponskaartje nog laten maken of veranderen, dan kunt u zich hiervoor wenden tot de Inschrijfbalie. Ook vragen wij u de verwijskaart en/of een brief van de verwijzend (huis)arts mee te nemen. Zorg voor een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit is te verkrijgen bij uw apotheek.

Bij verhindering dient u dit tijdig te melden aan de polikliniek Plastische Chirurgie.
Telefoonnummer:(0314) 32 99 44. Er kan dan nog iemand in uw plaats komen.

Komt u of een gezinslid van u beroepsmatig in contact met levende varkens of vleeskalveren? Meld dit bij het maken van een afspraak a.u.b. Dit in verband met maatregelen tegen de MRSA-bacterie.

Vragen

Als u een vraag heeft over Plastische Chirurgie, dan kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met de polikliniek. Alle vragen zijn welkom. Wanneer er na de behandeling een wondprobleem ontstaat, hoeft u niet eerst naar de huisarts maar kunt u direct contact opnemen met de polikliniek.
Telefoonnummer: (0314) 32 99 44.
De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Polikliniek

De polikliniek van Plastische Chirurgie bevindt zich in het souterrain (-1) van het ziekenhuis, u volgt routenummer 28.
Bij een polikliniekbezoek meldt u zich bij de balie van de polikliniek Plastische Chirurgie, voordat u plaats neemt in de wachtkamer. De baliemedewerker zal u vragen om de eventuele verwijsbrief van uw huisarts of specialist en uw ponskaartje. U wordt uit de wachtkamer opgehaald door een polikliniekmedewerker.

Indien er na het bezoek aan de plastisch chirurg nader onderzoek moet plaatsvinden, helpt de polikliniekmedewerker u hiermee verder. Een eventuele vervolgafspraak maakt u bij de balie van de polikliniek Plastische Chirurgie.

De plastisch chirurg kan in overleg met u een operatie plannen. De polikliniekmedewerker maakt daarvoor met u een afspraak voor een:

Onderzoeken

De plastisch chirurgen verrichten operaties in het Slingeland Ziekenhuis. Dit gebeurt op de operatiekamer (OK) of op de Poliklinische Behandelkamer (POK). Alvorens tot behandeling over te gaan kan, als de plastische chirurg daar aanleiding toe ziet, nader onderzoek plaats vinden. Daarbij kan het gaan om de volgende categorieën:
 • laboratorium onderzoekvan bloed en/ of urine;
 • medisch beeldvormende diagnostiek zoals, röntgenfoto, MRI-scan, CT-scan, al deze onderzoeken vinden plaats op de afdeling Radiologie.
De specialist bespreekt de eventuele onderzoeken en behandeling met u. Van veel behandelingen is een uitgebreide folder met informatie te verkrijgen. Voor aanvullende informatie kunt u ook terecht bij het Bureau Patiëntenvoorlichting.

Behandelingen

De behandelingen vinden plaats op de Operatiekamer of op de Poliklinische Behandelkamer (POK) van het Slingeland Ziekenhuis. De plastisch chirurgen zijn gespecialiseerd in verschillende vormen van chirurgie, namelijk:
 • Reconstructieve chirurgie:
  Het herstel van weefseldefecten, ontstaan na bijvoorbeeld ongevallen, na verwijdering van kwaadaardige gezwellen of bij decubitus (doorligwonden).
 • Handchirurgie:
  Herstel van alle aandoeningen van de hand, waaronder letsels van pezen, zenuwen, botten en weke delen van de vingers. Bij deze vorm van chirurgie staat het "functieherstel" op de voorgrond. Onder microscopische vergroting worden de operaties uitgevoerd door uw plastisch chirurg om risico's op zenuw- of vaatschade te voorkomen. Zie ook: handtherapie
 • Esthetische chirurgie:
  Omvat alle behandelingen die met vormverbetering te maken hebben. Hieronder vallen bijvoorbeeld de flaporencorrectie, borstvergroting en verkleining, borstlift, buikwandcorrectie, ooglidcorrecties, liposculptuur, laserbehandeling en rimpelbehandeling. Vaak gaan esthetische behandelingen samen met een functionele verbetering. In een ziekenhuis is uw veiligheid maximaal.
 • Chirurgische behandeling van melanoom:
  omvat het uitsnijden van melanoom en veiligheidsmarge, doorvoeren van schildwachtklierbiopt.
 • Genitale chirurgie:
  Omvat alle chirurgische ingrepen aan de geslachtsorganen (geen complete geslachtsveranderingen).
 • Brandwondchirurgie:
  Wondbehandeling van recente brandwonden, littekencorrecties en behandelingen tegen littekencontracturen. Uw plastisch chirurg stelt alles in het werk om goede lange termijn resultaten te hebben wat bij brandwondlittekens essentieel is.
Bekijk alle folders van de Plastische Chirurgie.

Behandelingen waarvoor u terecht kunt bij de plastisch chirurg in het Slingeland Ziekenhuis zijn onder andere:
Meer informatie over de bovenstaande behandelingen krijgt u tijdens een afspraak met de plastisch chirurg en kunt u daarnaast vinden in de patiëntenfolders van het ziekenhuis. Folders kunt u aanvragen bij de Polikliniek Plastische Chirurgie (0314) 32 99 44 en het Bureau Patiëntenvoorlichting (0314) 32 96 37 of via e-mail: voorlichting@slingeland.nl.

Voor meer informatie kunt u ook de website van de Nederlandse Vereniging voor de Plastische Chirurgie www.nvpc.nl bezoeken.

Prijzen meest voorkomende behandelingen

Behandeling Prijs
Borstvergroting € 3.250,- (incl. prothesen en narcose)
Buikwandcorrectie Vanaf € 2.600,-
Dermatografie/ Medische tatoeage € 195,- (per behandeling)
Ooglidcorrectie voor de bovenoogleden     

€ 1.175,-

Ooglidcorrectie voor de onderoogleden € 1.400,-
Afstaande oren (flaporencorrectie) Vanaf € 1.400,-
Moedervlek verwijderen € 175,- (indien de zorgverzekeraar hier geen vergoeding voor geeft)
Borstlift € 3.300,-

Eventuele prijswijzigingen zijn onder voorbehoud. Afhankelijk van factoren zoals opnameduur kan de prijs voor uw behandeling variëren. Voorafgaande aan de behandeling krijgt u een prijsopgave.

Opleiding

De vakgroep Plastische Chirurgie heeft basisartsen in dienst welke opgeleid zijn voor ondersteunende werkzaamheden. Deze bevoegde artsen zijn onder toezicht en verantwoordelijkheid van de plastisch chirurgen werkzaam in het ziekenhuis.*Op alle diensten van het Slingeland Ziekenhuis en daaraan verbonden vrijgevestigde medisch specialisten zijn algemene betalingsvoorwaarden van toepassing. De betalingsvoorwaarden zijn verkrijgbaar bij Bureau Patiëntenvoorlichting.

Laatst bijgewerkt op: 18-03-2014

Deel deze informatie via:
Deel via e-mail