Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Valkliniek

Geriatrie

Gepubliceerd op: 02 juli 2009

Per jaar valt 33% van de mensen boven de 65 jaar tenminste éénmaal. Van de mensen die vallen krijgt 1 tot 2% een gebroken heup en 3 tot 5% een ander soort botbreuk. Het voorkomen van een val is daarom van groot belang. Vallen kan vele oorzaken hebben. Vooral bij ouderen kan het door een onderliggende ziekte komen of een gevolg zijn van medicijngebruik.

Verwijzing

Patiënten van 65 jaar en ouder die recent voor de eerste keer zijn gevallen zonder duidelijke oorzaak of aanleiding en die in staat zijn naar het ziekenhuis te komen, worden door hun huisarts of specialist naar de Valpolikliniek verwezen. 

Doel

De Valpolikliniek heeft tot doel:

  • opsporen van de de oorzaken van het vallen of van recent ontstane neiging tot vallen;
  • het vaststellen en behandelen van behandelbare oorzaken
  • het voorkomen van een nieuwe val, fracturen of ander letsel;
  • het opsporen van en zonodig behandelen van osteoporose (botontkalking);
  • het behoud van de zelfstandigheid en het voorkomen van achteruitgang in het functioneren en de zelfredzaamheid
  • voorkomen van angst om te vallen;

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken als u een verwijzing heeft van de huisarts voor de Valpolikliniek. Hiervoor belt u met de polikliniek Geriatrie: telefoonnummer (0314) 32 94 04.

Locatie

Wanneer u een afspraak heeft op de Valpolikliniek kunt u zich melden bij de secretaresse van de polikliniek Geriatrie op de begane grond volg routenummer 116

Team van zorgverleners

Het team van de Valpolikliniek bestaat uit een klinisch geriater, verpleegkundig consulent geriatrie en een fysiotherapeut.

Werkwijze

Het totale onderzoek duurt ongeveer twee tot drie uur.
Eerst heeft u een gesprek met de geriater (of verpleegkundige) over de omstandigheden en de toedracht van uw recente val, daarna over uw gezondheidstoestand en andere lichamelijke klachten. Daarna vinden een aantal onderzoeken en testen plaats naar uw lichamelijke toestand en mobiliteit. Deze onderzoeken worden gedaan door de doktersassistente, de klinisch geriater en de fysiotherapeut. Deze onderzoeken moeten de oorzaak en aanleiding van uw val verduidelijken, zodat de geriater u adviezen kan geven om een nieuwe val zo goed mogelijk te voorkomen. Als dit nodig is verwijzen zij u door naar een andere specialist of therapeut.

Bevindingen en vervolgonderzoek

De klinisch geriater bespreekt de uitslagen van de onderzoeken met u. De arts die u verwezen heeft naar de Valpolikliniek krijgt een verslag van de bevindingen. Indien er vervolgonderzoek plaatsvindt, komt u nog eenmaal ter controle voor het bespreken van de overige uitslagen.

 

Behandeling

De geriater behandelt, indien mogelijk, de onderliggende oorzaken van uw valneiging. U krijgt adviezen of een verwijzing naar de fysiotherapeut. Zo nodig wordt uw medicatie aangepast.

Wat moet u meenemen?

  • De verwijsbrief van uw huisarts of specialist;
  • Een geldig legitimatiebewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan vóór uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis. 
  • Alle medicijnen die u gebruikt (ook alle middelen die u zelf bij de drogist of apotheek heeft gekocht) of uw medicijnpaspoort of medicijnkaart. Zie ook medicatieveiligheid.
  • Alle loop-hulpmiddelen die u gebruikt. Wij verzoeken u om uw dagelijkse schoenen aan te trekken en ook uw bril en/of hoortoestel mee te nemen.
  • Een ingevulde valvragenlijst. De vragenlijst ontvangt u van tevoren per post.

Vergoeding onderzoek door de fysiotherapeut

Een vast onderdeel van het onderzoek is het onderzoeken van uw mobiliteit en balans door de fysiotherapeut. Een bezoek aan de fysiotherapeut in het Slingeland Ziekenhuis wordt niet standaard vergoed door uw verzekeraar. Afhankelijk van hoe u verzekerd bent, betaalt u (een deel van) dit onderzoek mogelijk zelf. We raden u aan voorafgaand aan het onderzoek contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Als de kosten voor het onderzoek door de fysiotherapeut niet vergoed worden door uw zorgverzekeraar en u om die reden geen afspraak met de fysiotherapeut wilt, geeft u dit dan tevoren door aan het secretariaat van de polikliniek Geriatrie.

Meer informatie

 

Laatst bijgewerkt op: 26 februari 2024

Direct naar

Prototype Inreda AP6. De kunstalvleesklier zit met twee slangetjes verbonden aan de buik van de patiënt. ©Inreda Diabetic
Resultaten studie kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten veel belovend