Slingeland Ziekenhuis
Patiéntenfolders Afspraak maken

Reumatologie


Afspraak maken

Wanneer u een afspraak* wilt maken kan dat bij de polikliniek Reumatologie. De polikliniek is bereikbaar via telefoonnummer (0314) 32 94 20, op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur.
U kunt ook online een afspraak plannen met de reumatoloog.

Mocht u voor een afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om uiterlijk 24 uur en indien mogelijk 48 uur van te voren contact met ons op te nemen op telefoonnummer (0314) 32 94 20.

Heeft u de afgelopen 2 maanden een medische behandeling gehad in het buitenland of komt u of een gezinslid van u beroepsmatig in contact met levende varkens of vleeskalveren? Meld dit bij het maken van een afspraak a.u.b. Dit in verband met maatregelen tegen de MRSA-bacterie.

Locatie

De polikliniek Reumatologie bevindt zich op de begane grond. U volgt routenummer 96.

De specialisten in reumatologie


Idema
Mevr. I.G. Idema
Polikliniektijden: dinsdag, woensdag en vrijdag.

Lanting

P.J.H. Lanting
Polikliniektijden: dinsdag en donderdagochtend.
mevr. dr. A.P. Risselada
Polikliniektijden: maandag, en donderdagochtend.


Tsoi
mevr. K.L. Tsoi
Polikliniektijden: woensdag, donderdagochtend en vrijdagochtend.


De reumatoloog

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan tweehonderd reumatische aandoeningen. Dat zijn aandoeningen aan gewrichten, spieren, pezen, botten en/of inwendige organen, die niet het gevolg zijn van een ongeval of een blessure. De meest bekende reumatische aandoeningen zijn: Reumatoïde Artritis (ook wel chronische gewrichtsreuma genoemd), Artrose, de ziekte van Bechterew, Artritis Psoriatica, Jicht, Juveniele ideopatische Artritis (jeugdreuma of ook wel JCA) en weke-delen reuma.

De reumatologen van het Slingeland Ziekenhuis oefenen het vak in de volle breedte uit. Zij zijn opgeleid in de interne geneeskunde en hebben zich daarna speciaal gericht op de aandoeningen van het bewegingsapparaat. De reumatoloog is als het ware de internist voor aandoeningen van het bewegingsapparaat.

De reumatologen van het Slingeland Ziekenhuis zijn tevens werkzaam in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk.

De reumatologen streven naar een zo breed mogelijk aanbod van behandelingen. Aandacht en empathie voor de patiënt zullen altijd centraal staan. Daar waar het niet mogelijk is gecompliceerde behandelingen in eigen huis te kunnen bieden aan patiënten, heeft de maatschap vaste verwijspartners in de andere ziekenhuizen die deze zorg (deels) kunnen en willen overnemen. Dit zijn het Radboud Ziekenhuis en de Sint Maartenskliniek.

Polikliniekbezoek

Bij een eerste bezoek aan de polikliniek wordt u verzocht het volgende mee te brengen:
 • een afsprakenkaartje voorzien van een sticker met uw correcte, actuele gegevens (of uw ponskaartje). Daarvoor kunt u zich wenden tot de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis. 
 • eventuele verwijsinformatie/brief van de huisarts of specialist.
 • Zorg voor een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit is te verkrijgen bij uw apotheek.
Bij uw bezoek aan de polikliniek (volg routenummer 96) meldt u zich, voordat u plaats neemt in de wachtkamer, bij de secretaresse. Hier geeft u de verwijsbrief van de huisarts of specialist af. U wordt vervolgens door de reumatoloog opgehaald uit de wachtkamer.

Reumatische ziekten

Over het algemeen kunnen de ruim 200 vormen van reuma in vier categorieën worden onder verdeeld:
 • Artritis
  Artritis betekent gewrichtsontsteking: een gewricht is gezwollen, pijnlijk, beperkt in beweeglijkheid, stijf (met name ís ochtends) en warm (slechts zelden rood). Artritis kan door vele oorzaken ontstaan. Zo is bijvoorbeeld jicht een artritis. Ook infecties kunnen artritis veroorzaken.
 • Bindweefselziekten of systeemziekten
  Bij bindweefselziekten of systeemziekten kunnen naast gewrichtsontstekingen, ook ontstekingen van ogen, bloedvaten, huid en interne organen optreden. Het gaat hierbij dus vaak om meer dan alleen aantasting van het bewegingsapparaat. Voorbeelden zijn Systemische Lupus Erythematodes, ziekte van Sjögren, slerodermie en vasculitis.
 • Artrose
  Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij Artrose gaat het kraakbeen van het gewricht achteruit in kwaliteit. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan. Het komt voornamelijk voor in nek, onderrug, heupen, knieën of handen.
 • Weke-delen reuma
  Weke-delen reuma is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen van pezen, peesaanhechtingen, banden, slijmbeurzen en spieren. Voorbeelden zijn een slijmbeursontsteking (bursitis) of peesontsteking (tendinitis). Een ander voorbeeld van weke-delen reuma is Fibromyalgie, waarbij men vooral last heeft van pijnklachten in de spieren en pezen.

Onderzoek en behandeling

Het eerste bezoek aan de reumatoloog duurt gemiddeld een half uur. De reumatoloog zal u dan bij het eerste bezoek een aantal vragen stellen. Deze vragen zijn bedoeld om een goed beeld te krijgen van de onderliggende ziekte en de mogelijke oorzaken er van. Hierbij kunt u denken aan de volgende vragen:

 • Vanaf wanneer hebt u de klachten?
 • Komen er in de familie reumatische aandoeningen voor?
 • Bent u onder behandeling van andere specialisten?
 • Kunt u uw klachten omschrijven?
Daarna zal de reumatoloog een lichamelijk onderzoek verrichten. Zo nodig volgt onderzoek van bloed en/of urine, röntgenfoto's en scans. Voor overig aanvullend onderzoek zal soms een nieuwe afspraak gemaakt moeten worden. De secretaresse informeert u hierover.

De reumatoloog zal op basis van de gegevens en de uitslagen van de gedane onderzoeken een zo goed mogelijke diagnose stellen. Daaruit volgen de mogelijkheden van behandeling en een indruk van de toekomstverwachting.

Enkele reumatische ziekten zijn moeilijk in een vroeg stadium te ontdekken. Meestal zijn dan meer bezoeken nodig om tot een diagnose te komen en vervolgens een behandeling in te stellen. Het zo vroeg mogelijk ontdekken van een reumatische ziekte is van belang voor de behandeling en de prognose van de aandoening. Dit is vooral van belang bij die ziekten waarbij gewrichtsschade kan optreden. Veel reumatische ziekten treden in minder ernstige vormen op en reageren goed op behandeling. Soms wordt alleen een diagnose gesteld en is een behandeling met medicijnen niet nodig.

Een reumatische aandoening kan beperkingen opleveren in het dagelijks functioneren en/of de thuissituatie. Indien daar aanleiding toe is, zal de reumatoloog u eventueel naar de reumaconsulent doorverwijzen.

De reumaconsulentReumaconsulenten Janny Nijenhuis en Bianca Lourens

Een reumatische aandoening kan soms beperkingen opleveren in het dagelijks functioneren en/of de thuissituatie. Bovendien kan het zo zijn dat u instructie, informatie of advies nodig hebt. De reumatoloog kan
patiënten verwijzen naar de reumaconsulent.

Een reumaconsulent is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een reumatische aandoening. De consulent verricht bij bepaalde reumatische aandoeningen lichamelijk onderzoek en houdt een scoringssysteem (DAS28) bij voor het meten van de ziekteactiviteit. Om de ziekteactiviteit goed in de gaten te houden zien de reumatoloog en de consulent de patiënt dan ook vaak om en om.

De reumaconsulent geeft begeleiding bij praktische, sociale en emotionele problemen. Ze is vraagbaak voor de patiënt en ze biedt steun en een luisterend oor wanneer er behoefte is om met een deskundige over de problemen te praten. De reumaconsulent werkt samen met de reumatoloog en met andere hulpverleners, zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen van de verpleegafdeling. Ook heeft de reumaconsulent soms contacten met verschillende personen en organisaties buiten het ziekenhuis zoals huisartsen, thuiszorg, gemeenten en patiëntenorganisaties.

De reumaconsulenten in het Slingeland Ziekenhuis zijn Janny Nijenhuis en Bianca Lourens.

Afspraak maken met de consulent

Om een afspraak te kunnen maken met de reumaconsulent is altijd een verwijzing van de reumatoloog nodig. Met die verwijzing kunt u bij de secretaresse van de polikliniek Reumatologie een afspraak maken. Telefoonnummer: (0314) 32 94 20.

Locatie

U kunt zich voor uw afspraak met de reumaconsulent melden op de polikliniek Reumatologie, routenummer 96.

Samenwerking

De reumatoloog werkt nauw samen met andere artsen, zoals de huisarts, orthopedisch chirurg, kinderarts, plastisch chirurg, neuroloog, dermatoloog en revalidatiearts. Daarnaast benut hij de bekwaamheid van hulpverleners zoals de reumaconsulent, fysiotherapeut, ergotherapeut en handtherapeut.

Meer informatie

*Op alle diensten van het Slingeland Ziekenhuis en daaraan verbonden vrijgevestigde medisch specialisten zijn algemene betalingsvoorwaarden van toepassing. De betalingsvoorwaarden zijn verkrijgbaar bij Bureau Patiëntenvoorlichting.Laatst bijgewerkt op: 02-03-2017

Deel deze pagina: