Second opinion

Second Opinion Service


Een tweede mening, vaak second opinion genoemd, is een (medisch) oordeel van een andere arts of medisch deskundige dan degene die u behandelt. De tweede mening is bedoeld om u zo uitgebreid mogelijk te informeren voordat u een beslissing neemt over een behandeling of over het voortzetten van een behandeling.

Een patiënt heeft recht op de mening van een andere hulpverlener als de patiënt ernstige twijfels heeft over een diagnose of behandeling, of voor een beslissing staat met ingrijpende gevolgen. Het vragen van een tweede mening (second opinion) kan de patiënt helpen een keuze te maken. De patiënt heeft het recht om 'nee' te zeggen tegen een bepaalde behandeling en om te kiezen voor een andere methode.

Voor alle behandelingen

U kunt over alle behandelingen in de gezondheidszorg een tweede mening vragen. U heeft daarvoor geen toestemming nodig van uw eigen hulpverlener. Het is wel aan te bevelen er met uw behandelend arts over te praten.
Wilt u een tweede mening van uw medisch specialist dan is verwijzing van uw huisarts wel noodzakelijk.

Vergoeding second opinion

Veel verzekeraars vergoeden de tweede mening alleen als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Ook worden niet altijd alle kosten vergoed. Meer informatie hierover vindt u in uw verzekeringspolis, of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Laatst bijgewerkt op: 06-02-2018

Deel deze pagina: