Slingeland Ziekenhuis

Bijeenkomst over antistolling (bloedverdunners) bij hart- en vaatziekten op 14 mei


Gepubliceerd op : 30-03-2018
Laatst bijgewerkt op: 03-04-2018

Op maandag 14 mei houdt het Slingeland Ziekenhuis een voorlichtingsavond over antistolling (bloedverdunners). Dit gebeurt in samenwerking met Harteraad, dé belangenvereniging voor hart- en vaatpatiënten en hun naasten. De voorlichting vindt plaats in het Auditorium van het Slingeland Ziekenhuis, van 19.30 tot 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de entree is gratis. Meldt u zich uiterlijk vrijdag 11 mei bij voorkeur aan via het aanmeldingsformulier. Telefonisch aanmelden kan via (0314) 32 96 37.

Het programma

Dick Scharn, vaatchirurg en voorzitter van de antistollingscommissie, vertelt wanneer en waarom antistollingsmiddelen nodig zijn, bijvoorbeeld bij hartritmestoornissen, boezemfibrilleren of na een bypassoperatie, aneurysma, beroerte, hartinfarct of het krijgen van kunsthartkleppen.

Maarten Beinema, arts van de trombosedienst, gaat in op de werking van antistollingsmiddelen, de verschillende soorten antistollingsmiddelen en welke keuzes hierin te maken zijn. Ook vertelt hij waar gebruikers van antistollingsmiddelen rekening mee moeten houden in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het sporten, naar de tandarts gaan, operatieve ingrepen, reizen en de combinatie met andere medicijnen.

Na de pauze is er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Harteraad is aanwezig met een stand.

Antistolling

Antistollingsmedicijnen zijn medicijnen die de stolling van het bloed verminderen of vertragen. Ze worden ook wel bloedverdunners genoemd. Antistollingsmiddelen herstellen de balans: het bloed mag niet teveel stollen en ook niet te weinig, want dan kunnen ongewenste bloedingen ontstaan. (Bron: Nederlandse Hartstichting)

Deel deze pagina: