Overslaan en naar de inhoud gaan
search

SCU/CCU/EHH

Stroke Care Unit, Cardio Care en Eerste Harthulp

Gepubliceerd op: 17 januari 2008

De afdeling bestaat uit de Cardio Care Unit (CCU) en de Eerste Harthulp (EHH) en ook de Stroke Care Unit (SCU) is op deze afdeling ondergebracht. Op de Stroke Care Unit liggen mensen met neurologische problemen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een bloeding of infarct in de hersenen.

Een patiënt ligt op de SCU/CCU/EHH omdat hij of zij intensieve zorg nodig heeft. Het is nodig de vitale lichaamsfuncties van deze patiënt voor korte of langere tijd doorlopend te bewaken. Hierdoor kan er dag en nacht activiteit zijn rondom de patiënt.

Telefoonnummer (0314) 32 92 15
Voor het verkrijgen van telefonische informatie kan de geregistreerde contactpersoon van de patiënt bellen. De secretaresse verbindt u door met de verantwoordelijke verpleegkundige.

De afdeling

De afdeling SCU/CCU/EHH telt twee acute kamers, 4 eenpersoonskamers en 2 tweepersoonskamers. De EHH bestaat uit één zaal met in totaal vijf bedden.

  • De eerste cardiologische opvang vindt plaats op de acute kamer, hier vinden de eerste onderzoeken plaats.Na het verblijf op de acute kamer wordt de patiënt overgeplaatst naar de CCU, de Eerste Harthulp (EHH) of naar de verpleegafdeling N1.
  • De eerste neurologische opvang vindt plaats op de Spoedeisende hulp. Als de onderzoeken hebben plaatsgevonden gaat de patiënt naar de afdeling SCU/CCU/EHH.

Het verpleegkundig systeem is erop gericht dat één verpleegkundige verantwoordelijk is voor één of meerdere patiënten. Op de afdeling ziet u een bord met daarop de namen van de verpleegkundigen en wie verantwoordelijk is voor welke patiënt.
De medische behandeling valt onder eindverantwoordelijkheid van de vakgroep Cardiologie of de vakgroep Neurologie. Deze specialisten werken nauw samen met arts-assistenten.

Opname

  • Een patiënt komt op de SCU terecht via de Spoedeisende hulp, na een verwijzing van de huisarts of de specialist.
  • Patiënten op de CCU worden rechtstreeks opgenomen via de ambulance of een verwijzing van de huisarts of specialist.

Wanneer de toestand van de patiënt stabiel is, verhuist de patiënt naar de verpleegafdeling (N1).

Tips:

  • Neem alle medicijnen van de patiënt in de orginele verpakking mee of een actuele medicatieoverzicht. Dit overzicht is verkrijgbaar bij de eigen apotheek.
  • Is de patiënt trombosepatiënt, neem dan de tromboselijst mee.
  • Geld, kostbaarheden en sieraden kunt u beter niet in het ziekenhuis laten i.v.m. mogelijke diefstal of verlies. 

 

Cardio Care Unit

De Cardio Care Unit (CCU), ook wel hartbewaking genoemd, biedt plaats aan patiënten met acute hartproblemen die intensieve zorg behoeven. Er vindt onderzoek en behandeling plaats en de vitale lichaamsfuncties worden voor een korte of langere periode doorlopend bewaakt.

Eerste Harthulp

Voor patiënten die met pijn op de borst of observatie ritmestoornissen zijn opgenomen, is de Eerste Harthulp in het leven geroepen. De Eerste Harthulp bestaat uit een vijfpersoons observatiekamer. Hier wordt via snelle diagnostiek, (bijv. door middel van laboratoriumonderzoek, CT-scan, een fietstest, echografie van het hart en elektrocardiografie) binnen 8 tot 12 uur de diagnose 'angina pectoris' gesteld of uitgesloten. Afhankelijk van de uitkomst van de onderzoeken mag de patiënt naar huis of wordt hij/zij voor verdere zorg opgenomen.

Stroke Care Unit

Stroke Care Unit (SCU) is een unit voor de eerste opvang van patiënten met bijv. een herseninfarct of hersenbloeding. Ook andere neurologische patiënten die om verschillende redenen intensieve observatie en/of behandeling nodig hebben worden hier opgenomen. 
De patiënten op de Stroke Care Unit worden behandeld door een multidisciplinair team. Na behandeling op deze unit worden de patiënten voor verdere revalidatie overgeplaatst naar een andere kamer op verpleegafdeling N1.

Bewaking van het hart; telemetrie

De apparatuur bij het bed geeft middels geluid en beeld weer hoe de toestand van de patiënt is. Er is altijd een verpleegkundige die deze signalen nauw in de gaten houdt en zonodig gerichte actie onderneemt. Door de continue bewaking zijn er dag en nacht activiteiten rondom de patiënt.

Ook op verpleegafdelingen buiten de SCU/CCU kan de toestand van de patiënt op afstand geobserveerd worden middels telemetriebewaking. Dit houdt in dat de patiënt een apparaat bij zich draagt dat het hartritme registreert. Deze gegevens worden automatisch verzonden naar de SCU/CCU waar een medewerker het hartritme van de patiënt continue bewaakt. Het ziekenhuis beschikt over telemetriebewaking voor zestien patiënten.

Bezoek

De bezoektijden op de SCU/CCU zijn dagelijks (ook in het weekend):
13.30 - 14.15 uur en 19.00 - 20.00 uur.

Praktische tips voor bezoekers

  • Uit hygiëne- en veiligheidsoverwegingen zijn bloemen en planten niet toegestaan op de afdeling.
  • In verband met dieetvoorschriften is het verstandig vooraf te overleggen of bepaalde etenswaren meegebracht mogen worden voor de patiënt.

 

Verblijf voor de familie

Als het gezien de toestand van de patiënt wenselijk is dat de familie in de buurt blijft, zijn er mogelijkheden voor overnachting in het ziekenhuis.

Contactpersoon en inlichtingen

Wij vragen patiënten om twee personen in de familie of kennissenkring als contactpersoon aan te wijzen. Deze contactpersonen kunnen altijd informeren naar de toestand van de patiënt.
De contactpersonen kunnen zo andere naasten op de hoogte houden. In verband met de privacy van de patiënt, verstrekken wij geen informatie aan andere personen. Als de toestand van de patiënt verandert, stellen de zorgverleners de contactpersonen daarvan op de hoogte.

Het telefoonnummer voor inlichtingen is: (0314) 32 92 15.

Samenwerking

Er is een nauwe samenwerking met de afdeling Cardiologie en Cardiochirurgie in het Radboudumc in Nijmegen, Rijnstate in Arnhem en Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Laatst bijgewerkt op: 22 oktober 2021

Direct naar

Klinisch verloskundige Dewi Timmer geeft de zwangere Loes Fransen instructies over het mobiele CTG-apparaat.
Slingeland start met thuismonitoring zwangere vrouwen