Slingeland Ziekenhuis

Communicatie met de wakkere beademingspatiënt

Een iPad met voICe-app geeft patiënt stem terug

Gepubliceerd op : 14-01-2014
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Monique en Bonny met de iPad met VoICe appEen patiënt die bij kennis is maar aan de beademing ligt, heeft vaak grote moeite om te communiceren. Spreken gaat niet, door het beademingsbuisje in de keel. Schrijven is door verlies aan kracht vaak onmogelijk. Het gemis van de stem en gebrek aan communicatie is een groot probleem; zowel voor de artsen en verpleegkundigen als voor de patiënt en zijn familie.

Onbegrip

Monique Waanders, IC-verpleegkundige en Bonny Aansorgh, arts acute zorg, ervaren dagelijks in hun werk moeilijkheden in de communicatie met deze patiënten. “Elkaar niet begrijpen, de patiënt die een probleem of vraag niet duidelijk kan maken, het zorgt voor frustraties en andere emoties als boosheid, machteloosheid en wanhoop”, vertelt Bonny. “Vaak stonden zorgverleners met de handen in het haar omdat ze de hulpvraag maar niet duidelijk kregen. Liplezen is nu eenmaal niet heel makkelijk.”

VoICe is de oplossing

Vaatchirurg Lemson wees op een oplossing die het Radboudumc heeft ontwikkeld. Bonny is dat gaan uitzoeken en ontdekte dat er een applicatie is voor de iPad die helpt bij de communicatie. “Deze applicatie ‘voICe’ biedt patiënten de mogelijkheid om via afbeeldingen met begeleidende tekst te communiceren door het aanraken van het scherm.” De app speelt specifiek in op de situatie
van een IC-patiënt met relevante thema’s. Het gebruik vraagt weinig spierkracht en motoriek en is eenvoudig te begrijpen.” Ook voor de familie van de patiënt is de app zinvol. “Zij kunnen bijvoorbeeld een filmpje opnemen als de patiënt op het moment van hun komst niet bij kennis is. De boodschap kan dan aan de patiënt worden getoond als deze weer wakker is. Zo kunnen ze toch de steun ervaren van hun directe omgeving”, zegt Monique. “Wij werden heel enthousiast na het bekijken van het demonstratiefilmpje over voICe.”

Op de Intensive Care van het Slingeland Ziekenhuis is nu een iPad beschikbaar met de VoICe app voor de wakkere beademingspatiënten.

Demonstratie gebruik VoICe app


Deel deze pagina: