Slingeland Ziekenhuis

Eerste leerunit voor verpleegkundigen in opleiding

Gepubliceerd op : 22-01-2009
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2020

Op 2 februari opende het Slingeland Ziekenhuis op afdeling A1 (Neurologie/ Neurochirurgie) een leerunit voor verpleegkundigen in opleiding. Per jaar zullen op de afdeling 16 stagiaires op hbo- en mbo-niveau hun praktijkstage gaan volgen. Begeleid door ervaren verpleegkundig instructeurs en coaches leren zij de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis kennen.

Voor de start van de leerunit heeft het Slingeland Ziekenhuis een subsidie van Calabris ontvangen.In het begin van de stage worden de leerlingen intensief begeleid. Gedurende de stage zal begeleiding overgaan in coachen. Stapsgewijs gaan de stagiaires bepaalde handelingen zelfstandig uitvoeren. De stages duren 20 weken en de leerlingen gaan nog één dag per week naar school (Graafschap college of HAN). dit een succes wordt dan zal het ziekenhuis nog drie van dergelijke units openen. leerunitDe leerunit heeft een eigen ruimte op de afdeling waar diverse computers staan. Stagiaires kunnen hier studeren, overleggen met elkaar en gesprekken met hun begeleiders voeren.

De stagiaires leren naast het zorgen voor patiënten ook om de leerunit zelf te besturen. Zo wordt er een dagoudste aangewezen die bepaalde taken op zich neemt. Ook maken de stagiaires zelf hun dienstlijsten. De ervaren verpleegkundigen bewaken de kwaliteit van zorg en blijven eindverantwoordelijk voor de patiëntenzorg.
Met deze leerunit komt het ziekenhuis tegemoet aan de vraag naar meer opleidingsplaatsen voor het competentiegerichte opleiden. Bij competentiegericht opleiden staat het aanleren van vaardigheden centraal. Hierbij worden stagiaires dusdanig begeleidt dat zij zelf oplossingen kunnen bedenken voor problemen in de praktijk.
De verwachting is dat stagiaires hierdoor sneller en beter in staat zijn zelfstandig te functioneren na het behalen van hun diploma. Door de leerunit komen stagiaires in aanraking met een inspirerende leer- en werkomgeving. Het ziekenhuis hoopt daarmee de verpleegkundigen aan zich te kunnen binden als zij eenmaal hun diploma hebben gehaald. Dit voorkomt tekorten aan verpleegkundigen in de toekomst.
Afdelingshoofd Hans Fleur
Afdelingshoofd Hans Fleur spreekt de leerling-verpleegkundigen toe.


persbericht 2008

Deel deze pagina: