Slingeland Ziekenhuis

Het brede vak van de reumatoloog


Gepubliceerd op : 17-03-2014
Laatst bijgewerkt op: 01-07-2019


Reuma is de verzamelnaam van meer dan tweehonderd aandoeningen

Artikel Gelderse Post, maart 2014
“De meeste patiënten die de reumatoloog bezoeken, hebben klachten van het bewegingsapparaat. Langere tijd pijn of stijfheid in bepaalde gewrichten of spieren of gezwollen gewrichten, kunnen wijzen op een vorm van reuma. De klachten kunnen onder andere ontstaan door ontsteking, slijtage of overbelasting. Vaak komen de mensen in eerste instantie bij de huisarts terecht. Om te constateren of er daadwerkelijk sprake is van een reumatische aandoening worden mensen doorverwezen naar ons”, aldus Irene Idema, een van de vier reumatologen van de vakgroep Reumatologie van het Slingeland Ziekenhuis.

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan tweehonderd aandoeningen aan gewrichten, spieren, pezen, botten en/of inwendige organen. Het gaat om aandoeningen die niet het gevolg zijn van een ongeval of een blessure. De meest bekende reumatische aandoeningen zijn: Reumatoïde Artritis, ook wel chronische gewrichtsreuma genoemd; Artrose ofwel gewrichtsslijtage; Bindweefselziekten of systeemziekten zoals SLE en de ziekte van Sjögren; Wekedelen reuma, zoals een slijmbeurs- of peesontsteking en Fibromyalgie.

GrilligReumatoloog Idema

“Een kleine twee miljoen Nederlanders heeft iets reumatisch. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd; ruim de helft van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. De ene vorm van reuma is de andere niet, je hebt milde en agressieve vormen. Bovendien is reuma grillig; klachten kunnen een tijdje wegblijven en ineens weer de kop opsteken. De meeste patiënten die we langdurig behandelen op de polikliniek hebben ontstekingsreuma, waarbij een ontstekingsproces de oorzaak is van gewrichtsklachten. Een andere naam
voor gewrichtsontsteking is artritis”, aldus reumatoloog Idema. Vaak is  het gewricht gezwollen, pijnlijk en stijf en worden mensen beperkt in hun dagelijks functioneren. “Met behulp van medicijnen is deze vorm van reuma in veel gevallen goed onder controle te krijgen. Zeker als mensen in een vroeg stadium bij ons terecht komen is het beloop van de ziekte heel anders dan twintig jaar geleden.
Ook Jicht is een prima te behandelen ziekte. Wij zien vooral de gecompliceerde jichtpatiënten.”

Ziekte in beeld

Een goede behandeling vergt allereerst een goede diagnose. Om de mogelijke oorzaak en de ziekte in beeld te krijgen, stelt de  reumatoloog bij het eerste consult veel vragen. Bovendien wordt een lichamelijk onderzoek verricht eventueel aangevuld met onderzoek van bloed en/of urine en het maken van röntgenfoto’s of scans. Op basis van de gegevens en de uitslagen volgt een diagnose, de mogelijkheden van de behandeling en een indruk van de toekomstverwachting. “Het zo vroeg mogelijk ontdekken van een reumatische
ontstekingsziekte, is van belang voor de behandeling en de prognose, zeker als het gaat om ziekten waarbij gewrichtsschade kan optreden. Veel patiënten reageren goed op behandeling. Soms wordt alleen een diagnose gesteld en is een behandeling met medicijnen niet mogelijk. In dat geval kan ik doorverwijzen naar een oefentherapeut, een ergotherapeut of de reumaconsulent. Dit is een aanspreekpunt waar de patiënt met reuma terecht kan voor informatie, advies en instructie zodat ze zo goed mogelijk functioneren in hun dagelijks leven. Daar gaat het om”, besluit reumatoloog Idema.

De reumaconsulent

Een reumaconsulent is een gespecialiseerd verpleegkundige die mensen met een reumatische aandoening begeleidt. De consulent verricht bij bepaalde reumatische aandoeningen lichamelijk onderzoek. Om de ziekteactiviteit goed in de gaten te houden, zien de reumatoloog en de consulent de patiënt vaak om en om. Daarnaast is de reumaconsulent vraagbaak voor de patiënt en biedt
begeleiding bij praktische, sociale en emotionele problemen. De reumaconsulent werkt samen met de reumatoloog en met andere hulpverleners zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen van de verpleegafdeling in het ziekenhuis en daarbuiten zoals huisartsen, thuiszorg, gemeenten en patiëntenorganisaties.

Deel deze pagina: