Slingeland Ziekenhuis

Volwaardig tijdelijk operatiecentrum

Van medio november tot medio mei 2015

Gepubliceerd op : 14-07-2014
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Het Slingeland Ziekenhuis gaat een nieuw ziekenhuis bouwen aan de snelweg A18, afrit Oost in Doetinchem. Om tot aan de nieuwbouw optimaal te blijven functioneren en te blijven voldoen aan alle richtlijnen op het gebied van kwaliteit en patiëntveiligheid wordt het bestaande operatiecentrum aangepast. Momenteel wordt er een tijdelijk operatiecentrum gerealiseerd op het parkeerdek van het Slingeland Ziekenhuis. Voor de patiënten verandert er niets. Zij worden in een volwaardig tijdelijk operatiecentrum geopereerd.

“Aanleiding voor de verbouwing van het huidige operatiecentrum is de nieuwe regelgeving op het gebied van luchtbeheersing”, aldus  René Nummerdor, afdelingshoofd OK. Het tijdelijke operatiecentrum zal een half jaar in gebruik zijn. In die periode wordt het huidige operatiecentrum gerenoveerd.

Kwalitatieve en veilige zorg

“Voor het hele ziekenhuis en zeker voor een risicoafdeling als de OK gelden strenge wetten en regelgeving waaraan we moeten voldoen”, licht Nummerdor toe. “Net als alle andere ziekenhuizen worden we regelmatig gecontroleerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De patiënt moet kunnen rekenen op kwalitatieve en veilige zorg. Tot de laatste dag van de verhuizing naar de nieuwbouw in 2022, blijven we daaraan voldoen. Met de nieuwe regelgeving op het gebied van luchtbeheersing in ons achterhoofd en het feit dat de nieuwbouw nog acht jaar duurt, hebben we gekozen voor een verbouwing.”

Volwaardig operatiecentrum

Het tijdelijke operatiecentrum ziet er momenteel aan de buitenkant nog niet zo aantrekkelijk uit, maar wie eenmaal binnen is, wordt aangenaam verrast. “Eerlijk gezegd was ik dat zelf ook”, zegt Nummerdor. “Het is een volwaardig gevalideerd operatiecentrum met zes operatiekamers. Alle faciliteiten voor het primaire proces zijn aanwezig. Zo is er een apotheek, een pathologieruimte voor de verzorging van weefsels, een opslagruimte voor benodigde middelen, een kleedruimte, een koffieruimte, ruimtes voor techniek, goederenontvangst
en schoonmaak. Kortom; het tijdelijke centrum voldoet aan alle eisen en richtlijnen en wordt continu gemonitord.”

Volgens planning

De opbouw van het operatiecentrum verloopt volgens planning tot nu toe. In november is het centrum operationeel. Het is de bedoeling dat de verhuizing in één weekend plaatsvindt. Tijdens de verhuizing blijven er twee operatiekamers operationeel voor spoedgevallen. “Een half jaar later, in mei 2015, verhuizen we terug naar ons huidige operatiecentrum waar dan naast de luchtbehandeling, tevens de elektrische installatie is vernieuwd. Bovendien wordt de ontvangstruimte uitgebreid. Verder vinden er geen grote veranderingen plaats. We doen wat nodig is voor de komende acht jaar zodat de veiligheid gewaarborgd is tot aan de nieuwbouw.”

Verbindingssluis

De patiënten zullen overigens weinig merken van de verbouwing. “Het enige verschil is dat operatiepatiënten naar een andere plek  gereden worden. Via een verbindingssluis gaan ze vanuit het ziekenhuis naar het tijdelijk operatiecentrum. Geen donkere tunnel, maar een sluis met daglicht. Ja, ook daar hebben we aan gedacht”, besluit Nummerdor.

De patiënten zullen overigens weinig merken van de verbouwing. “Het enige verschil is dat operatiepatiënten naar een andere plek gereden worden”, aldus René Nummerdor, afdelingshoofd OK. FOTO TOON HENDRIKS
Rechts: een impressie van de binnenkant van het tijdelijke operatiecentrum. FOTO’S BUSSMAN


Deel deze pagina: