Slingeland Ziekenhuis

Operatie-assistent

Inservice opleiding

Operatie-assistentOp de operatieafdeling kun je worden opgeleid tot operatieassistent.
De operatieassistent treft voorbereidingen op de operatiekamer zodat de operatie kan plaatsvinden. Daarnaast heeft hij/zij de volgende hoofdtaken:
  • assisteren bij de operatie en instrumenteren;
  • het aangeven van de instrumenten.
Hierbij heeft de operatieassistent de verantwoordelijkheid voor het instrumentarium en andere materialen. Als omloop vervult hij/zij de schakelfunctie tussen het steriele en het onsteriele gebied op de operatiekamer.

De opleiding

De opleiding is een inservice-opleiding. Dit betekent dat je naast het werken in ons ziekenhuis naar school gaat. De opleiding kent een beroepsvoorbereidende periode van vijf maanden en een beroepsbegeleidende periode van 31 maanden. In totaal duurt de opleiding drie jaar. Het theoretische deel van de opleiding wordt verzorgd door de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Het praktische gedeelte wordt verzorgd door het ziekenhuis, waar je begeleid wordt door gediplomeerde collega's en de coördinator opleiding van de operatieafdeling. Deze coördinator is de schakel tussen het opleidingsinstituut en het ziekenhuis.

Vooropleiding

Om aan de opleiding te mogen beginnen moet je aan tenminste één van de volgende opleidingseisen voldoen:
  • HAVO/VWO (bij voorkeur het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid);
  • VHBO (bij voorkeur met een exact vakkenpakket);
  • HBO/MBO (bij voorkeur met een exact vakkenpakket) MBO-diploma doktersassistent of apothekersassistent, voorafgegaan door MAVO, niveau 4.
Onze voorkeur gaat uit naar kandidaten met een afgeronde vervolgopleiding in de gezondheidszorg, bij voorkeur de opleiding tot verpleegkunde. Ook moet je minimaal 17 jaar zijn op de dag dat de opleiding begint.

Interesse?

Helaas is het niet meer mogelijk om te reageren voor een opleidingsplaats 2018/2019. Mogelijk is in september 2019 weer een opleidingsplaats beschikbaar. Medio december/januari staat dan de vacature op onze website vermeld.

Meer weten?

Kijk ook eens op het portaal: www.han.nl/oaam

Operatieassistent aan het woord from OAA on Vimeo.


Laatst bijgewerkt op: 16-06-2019

Deel deze pagina: