Slingeland Ziekenhuis

Voorlichtingsavond Slaapapneu: tongzenuwstimulator

8 november 2018

Gepubliceerd op : 05-10-2018
Laatst bijgewerkt op: 12-10-2018

Op donderdag 8 november organiseert de ApneuVereniging, regio Achterhoek, in samenwerking met het Slingeland Ziekenhuis een informatieavond over slaapapneu en de behandeling met de tongzenuwstimulator.
Bij de behandeling van slaapapneu is het gebruik van hulpmiddelen als MRA-beugel, Cpap met masker en Slaappositietrainer inmiddels wel bekend. Als die middelen echter onvoldoende effect hebben, kan de tongzenuwstimulator de oplossing zijn. Het innovatieve apparaatje dat qua vorm en werking aan een pacemaker doet denken wordt inmiddels vergoed vanuit het basispakket, maar is niet geschikt voor elke patiënt met slaapapneu en wordt zeer selectief toegepast.

Locatie en aanmelden

De voorlichtingsavond vindt plaats in het Auditorium van het Slingeland Ziekenhuis, van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de entree is gratis. Aanmelden kan tot en met maandag 5 november a.s. bij Bureau Patiëntenvoorlichting: tel (0314) 32 96 37 of via het aanmeldformulier op de website.

Programma

19.00 uur      Zaal open, ontvangst met koffie of thee
19.30 uur      Opening door Ben Teunissen, regiocoördinator
19.35 uur      De heer M. Copper, kno-arts gespecialiseerd in slaapapneu, verbonden aan het
                     St. Antonius ziekenhuis te Nieuwegein, geeft een lezing over de tongzenuwstimulator
20.30 uur      Pauze
20.45 uur      Gelegenheid tot het stellen van vragen
21.30 uur      Einde van de bijeenkomst

Obstructief Slaapapneu Syndroom

In de aanloop naar de diagnose worstelen veel mensen met de vraag wat hen mankeert. Zij hebben vaak vage klachten. Ze zijn snel vermoeid, voelen zich niet lekker, kunnen zich niet goed concentreren en zijn prikkelbaar. In combinatie met het luid snurken tijdens hun slaap, het herhaaldelijk stoppen met ademhalen en telkens bijna wakker worden, kan dit duiden op het slaapapneu-syndroom (OSAS). De patiënt merkt zelf weinig van de problemen tijdens de slaap. De partner echter des te meer.

Deel deze pagina: