Verblijf

Verblijf in het ziekenhuis

Op de verpleegafdeling

Ontvangst

Nadat de patiënt is ontvangen op de verpleegafdeling, vindt er een opnamegesprek plaats met een verpleegkundige. De verpleegkundige vraagt onder andere naar uw medicijngebruik, dieet en eventuele overgevoeligheid voor etenswaren, medicijnen, jodium, pleisters of iets anders.

U krijgt een armbandje met persoonsgegevens. De verpleegkundige maakt u wegwijs op de afdeling en brengt u naar uw kamer.

Leerunit / opleidingsziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Daardoor komt het voor dat u soms met meer zorgverleners te maken krijgt dan voor uw behandeling strikt noodzakelijk is. De medewerkers die in opleiding zijn (co-assistenten, arts-assistenten, verpleegkundigen, laboranten en paramedici) werken altijd onder leiding en verantwoordelijkheid van professionals. Het kan gebeuren dat meerdere keren dezelfde vraag wordt gesteld. Hiervoor vragen wij uw begrip.

Op de verpleegafdelingen A1, B1, N1 en N2 zijn leerunits voor verpleegkundigen in opleiding. Op deze leerunit worden stagiaires opgeleid tot verpleegkundige. Het is mogelijk dat u wordt verpleegd door deze stagiaires. U herkent ze aan hun blauwe poloshirt. Ervaren verpleegkundigen begeleiden de stagiaires, zij bewaken de kwaliteit van de zorg en blijven eindverantwoordelijk voor de patiëntenzorg. De verpleegkundigen leren stagiares het vak, bijvoorbeeld hoe een infuus wordt verwisseld. De handeling kan daardoor iets langer duren. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Verpleegoproep

Bij uw bed bevindt zich een knop waarmee u een verpleegkundige kunt oproepen, als u hulp nodig heeft.

Telefoon, televisie en radio

Er bestaat de mogelijkheid een telefoon bij uw bed te huren en tegen betaling gebruik te maken van de televisie. Bij de centrale receptie kunt u de aansluiting van de telefoon en/of televisie regelen.
Gebruik van de radio is gratis.
Informatie hierover vindt u in de speciale folder ‘Internet, telefoon en televisie', ook verkrijgbaar op de verpleegafdeling.

Internet

Patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis, kunnen gratis gebruik maken van draadloos internet. Om toegang tot internet te krijgen, heeft u een eigen laptop nodig. U selecteert vervolgens 'draadloos netwerk' en kiest 'sz-gasten'. U dient de disclaimer te accorderen waarna u toegang heeft tot het internet.
Meer informatie kunt u vinden in de folder 'internet, telefoon en televisie'.

Medewerker Gastenservice veraangenaamt verblijf

U herkent de medewerkers Gastenservice aan de paarse poloshirts. Deze medewerkers komen met regelmaat bij de patiënten langs op de kamer en zijn aanspreekpunt voor gastvriendelijke dienstverlening. Zij zorgen voor een veilige, hygiënische en aangename omgeving voor de patiënt gedurende het gehele verblijf in het Slingeland Ziekenhuis. De medewerker Gastenservice voorziet de patiënt van eten en drinken, haalt indien gewenst een krant of kan een andere boodschap verzorgen.

De medewerker Gastenservice ondersteunt de collega's op de verpleegafdeling, waardoor er voor de verpleegkundigen meer tijd en ruimte ontstaat om zich te richten op de verpleegkundige zorg.

Eten en drinken

Voeding is belangrijk bij herstel in geval van ziekte of om ziek worden te voorkomen. Wist u dat er in het Slingeland Ziekenhuis nog zelf gekookt wordt? Het Slingeland Ziekenhuis vindt het belangrijk om iedere dag verse, gezonde, smakelijke en aantrekkelijke maaltijden te bereiden. Er wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van seizoensgebonden groenten uit te regio.

Zie ook: maaltijden uit de centrale keuken

Maaltijdkeuze

Op de verpleegafdelingen komt 's ochtends en tussen de middag een medewerker Gastenservice langs met de broodserveerwagen. Patiënten kunnen ter plekke kiezen uit diverse soorten broden, crackers, beschuit, hartig en zoet beleg en diverse dranken.

De warme maaltijd wordt 's avonds geserveerd. Patiënten kunnen tot half twee 's middags hun keuze doorgeven voor de warme maaltijd die zij die avond willen eten.

Samen eten met uw naaste

Uw naaste kan tegen een vergoeding met u mee-eten. De medewerker Gastenservice kan u hier meer informatie over geven. Zie: mee-eten met een patiënt.

Verjaardagsmenu

Patiënten die jarig zijn tijdens hun verblijf in het ziekenhuis, krijgen de mogelijkheid aangeboden om te kiezen uit een à-la-carte kaart. Op deze dag wil het ziekenhuis jarigen extra verwennen.

Dieet

Bij opname wordt u gevraagd of u een dieet volgt of dat u een bijzondere eetwijze heeft, bijvoorbeeld vegetarisch. Op verzoek van de arts komt de diëtist langs om een dieet te bespreken. U kunt ook zelf eventuele problemen met eten of uw dieet aan de medewerker Gastenservice doorgeven.

Roken

Het is in en om het ziekenhuis verboden te roken, behalve op plaatsen waar uitdrukkelijk is aangegeven dat roken is toegestaan. Wij verzoeken u, ook in het belang van andere patiënten, niet te roken. Het rookbeleid van het Slingeland Ziekenhuis creëert voor patiënten en bezoekers een gastvrije en rookvrije omgeving. De volgende maatregelen zijn getroffen:
  • Voor de hoofdingang is een rookvrije zone gecreëerd. Dit wordt aangegeven met speciale klinkers die zijn voorzien van een rookverbodsymbool en een gekleurde markering op de bestrating. De parkeerbeheerders zullen erop toezien dat deze rookvrije zone wordt gerespecteerd en zullen mensen hierop aanspreken.
  • Buiten de rookvrije zone is een overdekte rookplek gecreëerd in de vorm van een nieuwe rookabri. Hiermee wordt beoogd dat rokers en niet-rokers geen last van elkaar hebben, rokers overdekt kunnen roken nabij de rookvrije zone en er asbakken aanwezig zijn op plekken waar gerookt mag worden.
  • Er is een plattegrond opgesteld met de locaties waar roken op het ziekenhuisterrein is toegestaan; de zogenaamde ‘rookspots'.
Zie plattegrond voor de rookspots.

Bewegen tijdens uw opname

Als u opgenomen bent in het ziekenhuis, is het belangrijk dat u in beweging blijft. Weinig bewegen en veel in bed liggen kan leiden tot een afname van spierkracht, spiermassa en conditie. Dit kan bij ouderen zelfs leiden tot functieverlies en soms tot een (blijvende) afname van zelfstandigheid. Bedrust en weinig bewegen vergroten ook de kans op het krijgen van trombose of doorligwonden. Deze complicaties kunnen worden voorkomen door al tijdens de opname veel te bewegen. Bijvoorbeeld door stukjes te lopen, op een stoel te zitten in plaats van in bed en de maaltijden aan tafel te eten. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten, strek geregeld uw benen en beweeg uw voeten op en neer. Indien nodig kan uw arts een fysiotherapeut inschakelen om u te helpen met bewegen.

Er is een film over 'bewegen tijdens uw opname' die u kunt bekijken. 

Meer informatie vindt u ook in de folder ‘Blijf in beweging tijdens uw ziekenhuisopname’.

Verlaten van de afdeling

Als u de afdeling verlaat, wilt u dit dan doorgeven aan de verpleegkundige of de afdelingssecretaresse? Dan kunnen zij u bereiken, als het nodig is.

Patiëntenbibliotheek

Speciaal voor de opgenomen patiënten komen vrijwilligers langs op de verpleegafdeling met een ruime keuze aan boeken. U kunt ook aan de gastvrouw van de afdeling een boek vragen om tijdens uw verblijf in het ziekenhuis te lezen.


Laatst bijgewerkt op: 16-11-2019

Deel deze pagina: