Verblijf

Verblijf in het ziekenhuis

Op de verpleegafdeling

Ontvangst

Nadat de patiënt is ontvangen op de verpleegafdeling, vindt er een opnamegesprek plaats met een verpleegkundige. De verpleegkundige vraagt onder andere naar uw medicijngebruik, dieet en eventuele overgevoeligheid voor etenswaren, medicijnen, jodium, pleisters of iets anders.

U krijgt een armbandje met persoonsgegevens. De verpleegkundige maakt u wegwijs op de afdeling en brengt u naar uw kamer.

Leerunit / opleidingsziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Daardoor komt het voor dat u soms met meer zorgverleners te maken krijgt dan voor uw behandeling strikt noodzakelijk is. De medewerkers die in opleiding zijn (co-assistenten, arts-assistenten, verpleegkundigen, laboranten en paramedici) werken altijd onder leiding en verantwoordelijkheid van professionals. Het kan gebeuren dat meerdere keren dezelfde vraag wordt gesteld. Hiervoor vragen wij uw begrip.

Op de verpleegafdelingen A1, B1, N1 en N2 zijn leerunits voor verpleegkundigen in opleiding. Op deze leerunit worden stagiaires opgeleid tot verpleegkundige. Het is mogelijk dat u wordt verpleegd door deze stagiaires. U herkent ze aan hun blauwe poloshirt. Ervaren verpleegkundigen begeleiden de stagiaires, zij bewaken de kwaliteit van de zorg en blijven eindverantwoordelijk voor de patiëntenzorg. De verpleegkundigen leren stagiares het vak, bijvoorbeeld hoe een infuus wordt verwisseld. De handeling kan daardoor iets langer duren. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Verpleegoproep

Bij uw bed bevindt zich een knop waarmee u een verpleegkundige kunt oproepen, als u hulp nodig heeft.

Televisie en radio

Patiënten kunnen gratis gebruik maken van de radio en televisie.

Internet

Patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis, kunnen gratis gebruik maken van draadloos internet. Om toegang tot internet te krijgen, heeft u een eigen laptop nodig. U selecteert vervolgens 'draadloos netwerk' en kiest 'sz-gasten'. U dient de disclaimer te accorderen waarna u toegang heeft tot het internet.

Medewerker Gastenservice veraangenaamt verblijf

U herkent de medewerkers Gastenservice aan de paarse poloshirts. Deze medewerkers komen met regelmaat bij de patiënten langs op de kamer en zijn aanspreekpunt voor gastvriendelijke dienstverlening. Zij zorgen voor een veilige, hygiënische en aangename omgeving voor de patiënt gedurende het gehele verblijf in het Slingeland Ziekenhuis. De medewerker Gastenservice voorziet de patiënt van eten en drinken, haalt indien gewenst een krant of kan een andere boodschap verzorgen.

De medewerker Gastenservice ondersteunt de collega's op de verpleegafdeling, waardoor er voor de verpleegkundigen meer tijd en ruimte ontstaat om zich te richten op de verpleegkundige zorg.

Eten en drinken

Voeding is belangrijk bij herstel in geval van ziekte of om ziek worden te voorkomen. De menu kaart in het Slingeland Ziekenhuis biedt u ruime variatie in uw broodmaaltijd en warme maaltijd. De medewerker Gastenservice helpt u graag bij het maken van uw keuze. U kunt kiezen voor een warme maaltijd ’s middags of ’s avonds.
Zie ook: maaltijden uit de centrale keuken

Maaltijdkeuze

Op de verpleegafdelingen komt 's ochtends en tussen de middag een medewerker Gastenservice langs met de broodserveerwagen. Patiënten kunnen ter plekke kiezen uit diverse soorten broden, crackers, beschuit, hartig en zoet beleg en diverse dranken.

U kunt kiezen voor een warme maaltijd 's middags of 's avonds. Er is een ruime kezue uit verschillende menu's, maar u kunt ook zelf een maaltijd samenstellen. Het menu varieert per seizoen. Wanneer u een andere voedingsgewoonte heeft of een dieet volgt zijn er speciale menu's beschikbaar. 

Samen eten met uw naaste

Uw naaste kan tegen een vergoeding met u mee-eten. De medewerker Gastenservice kan u hier meer informatie over geven. Zie: mee-eten met een patiënt.

Dieet

Bij opname wordt u gevraagd of u een dieet volgt of dat u een bijzondere eetwijze heeft, bijvoorbeeld vegetarisch. Op verzoek van de arts komt de diëtist langs om een dieet te bespreken. U kunt ook zelf eventuele problemen met eten of uw dieet aan de medewerker Gastenservice doorgeven.

Roken

Op het terrein van het ziekenhuis mag niet gerookt worden. Ook niet op het parkeerterrein. Op verschillende plekken op het terrein wordt aangegeven dat er op het terrein niet gerookt mag worden. Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen over een rookvrij Santiz. 

Bewegen tijdens uw opname

Als u opgenomen bent in het ziekenhuis, is het belangrijk dat u in beweging blijft. Weinig bewegen en veel in bed liggen kan leiden tot een afname van spierkracht, spiermassa en conditie. Dit kan bij ouderen zelfs leiden tot functieverlies en soms tot een (blijvende) afname van zelfstandigheid. Bedrust en weinig bewegen vergroten ook de kans op het krijgen van trombose of doorligwonden. Deze complicaties kunnen worden voorkomen door al tijdens de opname veel te bewegen. Bijvoorbeeld door stukjes te lopen, op een stoel te zitten in plaats van in bed en de maaltijden aan tafel te eten. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten, strek geregeld uw benen en beweeg uw voeten op en neer. Indien nodig kan uw arts een fysiotherapeut inschakelen om u te helpen met bewegen.

Er is een film over 'bewegen tijdens uw opname' die u kunt bekijken. 

Meer informatie vindt u ook in de folder ‘Blijf in beweging tijdens uw ziekenhuisopname’.

Verlaten van de afdeling

Als u de afdeling verlaat, wilt u dit dan doorgeven aan de verpleegkundige of de afdelingssecretaresse? Dan kunnen zij u bereiken, als het nodig is.

Patiëntenbibliotheek

Speciaal voor de opgenomen patiënten komen vrijwilligers langs op de verpleegafdeling met een ruime keuze aan boeken. U kunt ook aan de gastvrouw van de afdeling een boek vragen om tijdens uw verblijf in het ziekenhuis te lezen.
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2021

Deel deze pagina: