Overslaan en naar de inhoud gaan
search

94 jaar en twee nieuwe knieën

Mevrouw Brom-Verbeet: ‘Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb’

Gepubliceerd op: 11 januari 2022

Patiënten ouder dan negentig jaar zijn vaak te kwetsbaar om nog een grote operatie te ondergaan, zoals het plaatsen van een knieprothese. Maar de inmiddels 94-jarige mevrouw Thea Brom-Verbeet bleek nog zo sterk en gezond, dat orthopedisch chirurg Dirk Jan Wever het aandurfde. Wel na onderzoek door de klinisch geriater en de anesthesioloog. De operaties gingen goed en mevrouw Brom is bijzonder blij met haar knieprotheses.

“Ik ga weer iedere middag een eindje wandelen. Mijn buren kijken daar vol verbazing en bewondering naar. En dat zeggen ze ook.” Dat mevrouw Brom nog één brok levenslust is, straalt er aan alle kanten van af. Ze woont in een appartement in Lobith en is nog in hoge mate zelfstandig. Ook is mevrouw Brom bijzonder ondernemend en gaat ze graag naar buiten voor een wandeling. Maar dat werd in de loop der jaren steeds moeilijker. “Ik heb artrose in mijn knieën. Dat begon al toen ik in de vijftig was. Toen ik in de tachtig was, begon het echt pijn te doen. Mijn huisarts adviseerde me om de pijn te onderdrukken met paracetamol. Daarmee hield ik het een tijdje vol. Maar op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee. Ik vroeg mijn huisarts om een verwijzing. Zo kwam ik bij dokter Wever terecht.”

"Ik heb artrose in mijn knieën. Toen ik tachtig was begon het echt pijn te doen."

Erg pijnlijk

“De knieën van mevrouw Brom bleken sterk versleten”, herinnert Dirk Jan Wever zich. “Er was zelfs al iets van het bot af. Dat dit erg pijnlijk voor haar was, was overduidelijk. De slijtage was zo vergevorderd, omdat mevrouw Brom O-benen had. Dé oplossing is dan het plaatsen van knieprotheses. Maar ja, mevrouw Brom was al wel de negentig gepasseerd toen ze bij me kwam.”
Hoe dan ook, mevrouw Brom had de uitdrukkelijke wens om knieprotheses te krijgen. “Anders was ik voorbestemd om in een rolstoel terecht te komen. Dat wilde ik absoluut niet. En ik wilde ook van de pijn af.”

 

Dirk Jan Wever snapte deze wens heel goed. “Echter, vaak zijn mensen ouder dan negentig jaar te kwetsbaar om zo’n operatie te ondergaan. En in het geval van mevrouw Brom zouden het twee operaties worden, want het ging om beide knieën. Maar mevrouw Brom maakte een sterke en gezonde indruk op me, waardoor opereren toch misschien mogelijk en verantwoord leek.”

Laatste twijfels weg

Voor de zekerheid raadpleegde Dirk Jan Wever hierover de klinisch geriater en de anesthesioloog. Die onderzochten mevrouw Brom en kwamen beiden tot de bevinding dat zij de operatie leek aan te kunnen. “Dat haalde mijn laatste twijfels weg. Hoewel ik het wel spannend bleef vinden”, vertelt Dirk Jan Wever. Maar een operatie is nooit zonder risico, zeker voor een patiënt op leeftijd. “Dokter Wever heeft met mij de risico’s doorgenomen”, vertelt mevrouw Brom. “Die begreep ik en ze waren voor mij aanvaardbaar. Ik bleef ervan overtuigd dat ik die protheses wilde. Bovendien werd de pijn steeds erger.”
Als iemand twee knie- of heupprotheses moet krijgen, worden deze nooit tegelijk gedaan. “Zo’n operatie is dan te groot en het bemoeilijkt de revalidatie na de operatie”, legt Dirk Jan Wever uit.
De eerste operatie voor mevrouw Brom was in juli 2020. Die doorstond ze uitstekend en ook het resultaat stemde tot grote tevredenheid. “Het liefst wilde ik de tweede operatie zo gauw mogelijk. Maar vanwege de coronacrisis duurde dat langer en kon die pas in juni 2021 plaatsvinden.” En ook deze operatie pakte goed uit.

Snel herstel

Bij de tweede operatie was mevrouw Brom bijna 94 jaar. “Dat is voor mij echt een record”, zegt Dirk Jan Wever. “Mevrouw Brom is de oudste patiënt die ik ooit geopereerd heb voor het plaatsen van een prothese." Maar beide operaties zijn goed uitgepakt. "En ook het snelle herstel van mevrouw Brom heeft mij verbaasd. Ze herstelde sneller dan menig patiënt die jonger is.”

Mevrouw Brom kijkt met een goed gevoel terug op hoe het allemaal gegaan is.

“Ik wil graag nog een tijdje mee, want ik geniet nog van het leven. Maar dan wel zonder pijn en met voldoende bewegingsvrijheid. Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb.”

 

Laatst bijgewerkt op: 02 mei 2022

Direct naar

Klinisch verloskundige Dewi Timmer geeft de zwangere Loes Fransen instructies over het mobiele CTG-apparaat.
Slingeland start met thuismonitoring zwangere vrouwen