Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Voorbereiding operatie

Gepubliceerd op: 02 april 2021

Een operatie kan met spoed plaatsvinden of vooraf worden gepland, uiteraard in overleg met de patiënt, voor zover mogelijk. 

Gesprek met arts

Voordat iemand een operatie zal ondergaan zal er een gesprek plaatsvinden met de behandelend arts. De arts zal uw vragen over de operatie beantwoorden. Een patiënt kan immers pas goed beslissen of hij de operatie echt wil als hij ook alle informatie heeft gekregen.

Als de arts in het ziekenhuis een operatie voor u heeft aangevraagd, wordt u verwezen naar het Centraal Planbureau of ontvangt u een afspraak voor het Centraal Planbureau.

Afspraak op het Centraal Planbureau

De arts die gaat opereren verwijst de patiënt eerst naar het Centraal Planbureau (route 82).
Hier wordt: 

  • de preoperatieve voorbereiding gepland. Dit kan een afspraak op de polikliniek in het ziekenhuis (fysiek) of digitaal zijn. De keuze is afhankelijk van de operatie en uw gezondheidstoestand (zie Pre-operatief spreekuur).
  • uw lengte, gewicht en bloeddruk gemeten.

Als het nodig is gaat u aansluitend naar Laboratorium Afname (route 48) om bloed te laten afnemen.

Na uw bezoek aan het Centraal Planbureau moet u zelf vragenlijst(en) invullen in Mijn Slingeland, de folder Anesthesie lezen en een medicatie-overzicht bij uw apotheek vragen. Zie Pre-operatief spreekuur.

Pre-operatieve screening

Voordat de patiënt ingepland wordt voor een operatie zal deze ook een afspraak krijgen voor het Pre-operatief spreekuur. Dit spreekuur is speciaal voor de patiënten die een operatie ondergaan. Na goedkeuring, komt u op de wachtlijst te staan voor de operatie. U wordt gebeld door het Centraal Planbureau zodra de operatiedatum bekend is. 

Opname

De patiënt die een operatie moet ondergaan wordt in de meeste gevallen eerst opgenomen via het Opnameplein en vervolgens voorbereid op de operatie. De operatie vindt plaats in het operatiecentrum van het Slingeland. Na de operatie gaat de patiënt naar een verpleegafdeling.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat de operatie in een dagopname plaatsvindt op het 'Operatief Dagcentrum' (ODC) of dat de behandeling zelfs poliklinisch kan plaatsvinden op de 'Poliklinische operatiekamer' (POK)

Procedure operatie

Meer informatie over de procedure tijdens de operatie vindt u op de pagina over het Operatiecentrum

 

Veel gestelde vragen

Zie ook: Veel gestelde vragen over operatie en pre-operatiefspreekuur

Laatst bijgewerkt op: 29 februari 2024

Direct naar

Prototype Inreda AP6. De kunstalvleesklier zit met twee slangetjes verbonden aan de buik van de patiënt. ©Inreda Diabetic
Resultaten studie kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten veel belovend