Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Wilsverklaring

Gepubliceerd op: 07 juni 2012

In de wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) staat dat een patiënt toestemming dient te geven voor een medische behandeling. Als de patiënt geen toestemming geeft dan mag de arts niets doen. Deze wet geeft aan dat de wens van de patiënt ten aanzien van de medische behandeling, schriftelijk kan worden vastgelegd in een wilsverklaring. Een verbod op behandelen is dan van kracht, ook als de patiënt het zelf niet meer kan aangeven. Uiteraard kan een patiënt in de wilsverklaring ook aangeven dat deze juist wel toestemming geeft voor alle mogelijke behandelingen.

In een wilsverklaring wordt dus vastgelegd onder welke omstandigheden een patiënt weigert bepaalde medische handelingen te ondergaan. Of onder welke omstandigheden iemand een bepaalde handeling juist wel wenst te ondergaan. Een wilsverklaring is er voor de gevallen waarin u niet meer zelf kunt beslissen, bijvoorbeeld omdat u in coma bent.

Uw wilsverklaring vastleggen in het ziekenhuis

Heeft u een wilsverklaring opgesteld en wilt u deze kenbaar maken in het ziekenhuis, dan moet deze eerst worden besproken met de specialist. Voor patiënten zijn geen kosten verbonden aan een dergelijk consult.
Als er op grond van de wilsverklaring sprake is van directe behandelbeperkingen, worden deze door de specialist geregistreerd in het dossier. Uw huisarts ontvangt automatisch een digitaal bericht als de specialist behandelbeperkingen registreert. Uw wilsverklaring wordt ingescand en opgenomen in het medisch dossier.

Onder behandeling

Bent u onder behandeling van een specialist, neem de wilsverklaring dan mee bij het eerstvolgende polikliniekbezoek. Vindt u dat het in dat geval te lang duurt voordat u dit kan bespreken, dan kan u eventueel een nieuwe afspraak maken op de polikliniek.

Niet onder behandeling

Bent u op dit moment niet onder behandeling van een specialist? U kunt een afspraak maken met een specialist bij wie u in het verleden onder behandeling bent geweest. 
Als u niet bekend bent in het ziekenhuis kan er geen wilsverklaring vastgelegd worden. 

Laatst bijgewerkt op: 20 november 2023

Direct naar

Prototype Inreda AP6. De kunstalvleesklier zit met twee slangetjes verbonden aan de buik van de patiënt. ©Inreda Diabetic
Resultaten studie kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten veel belovend