Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Rookvrij ziekenhuis

Roken niet toegestaan op het ziekenhuisterrein

Gepubliceerd op: 16 maart 2021

Het Slingeland Ziekenhuis is volledig rookvrij. Dat betekent dat er op het terrein van het ziekenhuis niet gerookt mag worden. Ook niet op het parkeerterrein. Op verschillende plekken op het terrein wordt aangegeven dat er op het terrein niet gerookt mag worden. Zo vindt u in en om ons ziekenhuis bordjes en andere uitingen die aangeven dat u in een rookvrije omgeving bent.

In het Slingeland worden we dagelijks geconfronteerd met de ernstige gevolgen van roken. Bovendien draait het in ons ziekenhuis om gezondheid. Daar hoort roken niet bij. Steeds meer 'openbare rookplekken' verdwijnen. Ook het Slingeland geeft graag het goede voorbeeld. Door het terrein rookvrij te maken dragen wij bij aan een prettige, gezonde, rookvrije omgeving voor al onze patiënten, medewerkers en bezoekers.

Samen met andere organisaties uit de regio maken we ons sterk voor een rookvrije Achterhoek.

 
 

Vraag en antwoord

1. Wat is een rookvrij Slingeland Ziekenhuis
expand_more

Slingeland is per 1 januari 2020 geheel rookvrij. Vanaf die datum is het niet langer toegestaan om op het terrein van het Slingeland Ziekenhuis  te roken. Ook niet op het parkeerterrein. Op verschillende plekken op het terrein wordt aangegeven dat er op het terrein niet gerookt mag worden. Zo vindt u in en om ons ziekenhuis bordjes en andere uitingen die aangeven dat u in een rookvrije omgeving bent.

2. Waarom kiezen jullie voor een rookvrij ziekenhuis?
expand_more

Slingeland ondersteunt een gezonde leefstijl. Daar hoort roken niet bij. Wij willen patiënten, bezoekers en medewerkers een gezonde, rookvrije omgeving bieden.

En wij zijn niet de enigen! Steeds meer openbare en publieke instellingen in Nederland zijn of worden rookvrij.

3. Voor wie geldt een rookvrij ziekenhuis?
expand_more

Een rookvrij Slingeland geldt voor patiënten, bezoekers, medewerkers, leveranciers, huurders en alle anderen. Eigenlijk voor iedereen die op ons terrein is of moet zijn.

4. Wat valt onder het rookverbod?
expand_more

Hieronder vallen de sigaret, sigaren en andere tabaksproducten. Maar ook de elektronische sigaret (e-sigaret) en ‘rookloze’ sigaretten, zoals de IQOS.

5. Waar geldt het rookverbod?
expand_more

Een rookverbod geldt op ons gehele terrein, inclusief onze parkeerterreinen. Op verschillende plekken op het terrein wordt aangegeven dat wij een rookvrij ziekenhuis zijn.

6. Ik moet naar het Slingeland, maar kan echt niet zonder een sigaret. Wat nu?
expand_more

Wij adviseren u om met uw hoofdbehandelaar uw situatie te bespreken. Overleg met uw hoofdbehandelaar op welke manier u geholpen kunt worden.

7. Waar vind ik hulp bij het stoppen met roken?
expand_more

Verschillende organisaties in de regio bieden hulp bij stoppen met roken. Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar welke trajecten volledig worden vergoed. Wilt u worden doorverwezen? Vraag uw huisarts naar de mogelijkheden en bekijk de website www.ikstopnu.nl voor handige tips. De huisarts kan u verwijzen naar onze Stoppen-met-Roken polikliniek in het Slingeland Ziekenhuis.

Goed nieuws!
Als u een basispakket bij uw zorgverzekeraar heeft en wilt stoppen met roken, betaalt u per 1 januari 2020 geen eigen risico meer voor een begeleidingstraject bij gecontracteerde zorgaanbieders. Dat betekent dat stoppen met roken volledig wordt vergoed. De afgelopen jaren werden de kosten voor stoppen met roken al vergoed door de basisverzekering, maar betaalde u eerst het eigen risico. Uw huisarts kan u een verwijzing geven voor een begeleidingstraject.
Zie ook: achterhoekrookvrij.nl 

Laatst bijgewerkt op: 20 november 2023

Direct naar

Prototype Inreda AP6. De kunstalvleesklier zit met twee slangetjes verbonden aan de buik van de patiënt. ©Inreda Diabetic
Resultaten studie kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten veel belovend