Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Heb ik een verwijzing van een specialist nodig?

Gepubliceerd op: 14 september 2021

Geldige verwijzing

Voor een eerste afspraak in het ziekenhuis heeft u een geldige verwijzing nodig. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Zonder geldige verwijzing zal uw zorgverzekeraar de ziekenhuiskosten niet vergoeden en zijn de totale kosten voor uw rekening.
Meestal krijgt u een verwijzing via de huisarts, maar ook andere zorgverleners of specialisten kunnen verwijzer zijn, zoals een bedrijfsarts of verloskundige. Het verschilt per zorgverzekeraar wie als verwijzer wordt geaccepteerd. Een verwijsbrief is een jaar geldig. 

Als de medisch specialist aangeeft dat u op een later moment terug moet komen voor een vervolg- of controleafspraak, dan heeft u hiervoor geen nieuwe verwijsbrief nodig. Als de behandeling van de medisch specialist is afgerond en uw behandeling heeft overgedragen aan de verwijzer (vaak de huisarts), dan heeft u wel weer een verwijzing nodig als u klachten krijgt. Neem bij twijfel vooraf contact op met uw zorgverzekeraar.

Spoedeisende zorg

Als u spoedeisende zorg nodig heeft, hoeft u niet eerst contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Spoedeisende zorg in het ziekenhuis wordt altijd vergoed als u een zorgverzekering heeft. Wel wordt er eerst aanspraak gemaakt op uw eigen risico.

Wij raden u aan om met kleine verwondingen eerst langs een huisarts of de huisartsenpost te gaan. Deze kosten zijn beduidend lager dan de kosten die het ziekenhuis in rekening brengt. Bovendien wordt er geen aanspraak gemaakt op uw eigen risico als u naar uw huisarts of huisartsenpost gaat. Indien nodig, verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis.

Laatst bijgewerkt op: 20 oktober 2023

Direct naar

Prototype Inreda AP6. De kunstalvleesklier zit met twee slangetjes verbonden aan de buik van de patiënt. ©Inreda Diabetic
Resultaten studie kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten veel belovend