Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Dermatologie van topkwaliteit in Slingeland Ziekenhuis

'We hebben het leukste vak ter wereld'

Gepubliceerd op: 26 maart 2025

Is de huid de spiegel van de ziel? “Je huid kan in ieder geval goed aangeven hoe het vanbinnen met je gaat”. Dermatoloog Kim Meeuwis, haar collega Demia Tiemes en huidtherapeute Leonie Rappard vinden dat ze het leukste vak ter wereld hebben. Demia: “Wij kunnen bijna alles oplossen of verbeteren aan de huid. Of in ieder geval beheersbaar maken. Onze behandelingen hebben vaak meer impact dan dat iemand verwacht omdat de huid zo in het oog springt. Het is het eerste dat mensen zien.”

Voor Kim, Demia en Leonie bestaan er wel 300 tinten rood en in no time zien zij wanneer vlekjes of bultjes afwijken van het patroon. Na een opleiding geneeskunde studeren dermatologen nog vijf jaar verder om alles te weten te komen over de huid. 

Demia: “We zijn getraind om heel goed te kijken. Ik zie vaak al heel snel of iemand huidkanker heeft.” De afdeling Dermatologie voert voor 90% medische behandelingen uit en voor 10% cosmetische. Voor deze behandelingen werken ze nauw samen met huidtherapeute Leonie. Cosmetische ingrepen zijn niet medisch noodzakelijk en worden niet vergoed. Maar er is wel vraag naar. Leonie: “Die vraag kwam aanvankelijk van dermatologische patiënten zelf. Veel mensen vroegen of er ook wat kon worden verfraaid aan dit of dat, een goedaardig vlekje, bultje of wratje. En of die ontsierende vaatjes konden worden weggehaald.”

Huidverjongende behandeling

Daarom zijn de dermatologen in het ziekenhuis in 2012 begonnen met een cosmetisch spreekuur. Huidtherapeute Leonie voert de meeste behandelingen uit. Als ze zich afvraagt of een vlekje of bultje kwaadaardig is, betrekt ze haar collega’s van dermatologie erbij. “Ik wil er zeker van zijn dat ik alleen goedaardig weefsel verwijder. De samenwerking met dermatologen is een voordeel voor de patiënt. We kunnen een completere behandeling geven en het resultaat is beter.” Leonie laat “voor”- en “na”-foto’s zien van een huid die door haar behandeld is met een CO2-laser. “Dit is de meest effectieve huidverbeterende behandeling. De laser verdampt fracties van de huid heel gecontroleerd.

Tijdens het herstel wordt nieuw bindweefsel gevormd en trekt de huid samen. Deze vlek, die bobbeltjes: alles kunnen we weghalen.” De huid herstelt zichzelf. Maar soms kan wat ondersteuning van buitenaf ook fijn zijn. “Dan kunnen we de behandeling bijvoorbeeld aanvullen met ‘skin boosters’” Kim: “Door onze wetenschappelijke achtergrond en ervaring weten we wat werkt en wat niet. Als wij twijfelen of een bepaalde behandelmethode veilig of effectief is, beginnen we er niet aan. Alles wat wij doen is effectief, veilig en bewezen.” Iedereen is welkom op het cosmetisch spreekuur, een verwijzing is niet nodig. De eerste afspraak is een kennismaking, er wordt een behandelplan opgesteld en bij een ingrijpende behandeling volgt bedenktijd. Want ja, de huid springt in het oog. Demia: “Daarom vind ik ons vak zo mooi. Als ik bijvoorbeeld een patiënt met een ‘rhinophyma’, een verdikte of knobbelige neus, heb behandeld, is zo’n neus echt weer glad en kleiner. Ik weet dat die verandering veel impact heeft op iemands welzijn.” Leonie: “Ik had laatst een man met heel veel donkere, vrij grote ouderdomsvlekken op zijn rug. Binnen twintig minuten had ik zijn rug weer glad. Ik kon ze een voor een weghalen. Dat is toch prachtig?”

Mijd de zon

De dermatologen zijn vooral druk met het behandelen van iets dat over veel meer dan alleen uiterlijk gaat: huidkanker. Het aantal gevallen groeit schrikbarend: meer dan 5% per jaar. Gevraagd naar de oorzaak van die groei, klinkt uit drie monden: “De zon!” Kim: “Weren, kleren, smeren. Dat is het motto. Van april tot en met september moet iedereen elke dag minimaal factor 30 smeren. En als je op een strandvakantie bent en je zonnebrandfles is na een paar dagen nog niet leeg, doe je iets niet goed. We smeren vaak te dun… Voor één volwassen lichaam heb je al gauw 30 gram nodig. Zet een hoed op, blijf uit de zon. Als je verbrand bent, betekent het dat je DNA in je cellen is beschadigd. Dat is ook zo als je “een mooi bruin kleurtje hebt”. Demia: “Als iemand me vraagt welke zonnebrandcrème ze moeten nemen, zeg ik altijd: ‘de zonnebrand die je gebruikt’. Als je iets niet prettig vindt, gebruik je het niet. En je moet in ieder geval beschermen…”

Nieuw Mohs-centrum

De meest voorkomende vorm van huidkanker is basaalcelcarcinoom. In januari 2025 opende het Mohs-centrum haar deuren binnen de polikliniek Dermatologie. Dit is de plek waar deze vorm van kanker het beste kan worden behandeld. Demia: “Een mijlpaal! Hier hebben we jaren naartoe gewerkt.” Patiënten kunnen hier worden behandeld door middel van Mohs-chirurgie. We hebben op onze locatie een prachtig lab en een fijne wachtruimte voor de patiënt gerealiseerd. Deze behandeling was sterk ondervertegenwoordigd in de regio Oost-Gelderland. Patiënten uit de Achterhoek kunnen nu gelukkig dichtbij huis worden behandeld. Mohs - benoemd naar de Amerikaanse chirurg Frederic E.  Mohs - is een snijtechniek waarbij huidkanker volledig kan worden verwijderd zonder onnodig gezond weefsel weg te halen. Demia: “Bij het operatief verwijderen van huidkanker snijd je normaal gesproken ruim om de tumor heen. Dat is, afhankelijk van de tumor, zo’n drie tot tien millimeter. Dat doe je om je kans te vergroten dat alle kwaadaardige cellen worden verwijderd.

Met Mohs kunnen we veel dichter op de tumorrand snijden omdat we daarna onder de microscoop 100% van de snijranden kunnen controleren. Dit doen we door het verwijderde weefsel niet verticaal maar horizontaal door te laten snijden door de laborant. De laborant legt het weefsel mooi plat en maakt vriescoupes voor onder de microscoop. Daar kan ik het direct controleren op kwaadaardige cellen. Als ik nog iets zie, dan haal ik in een volgende snijronde het kwaadaardig weefsel weg, alleen daar waar het nodig is. Hierbij wordt de wond maar iets groter. Daar kan de patiënt op wachten.” Het biedt het mooiste resultaat en de zekerheid dat alle kwaadaardige cellen weg zijn. Demia: “En het is echt precisiewerk. Daar houd ik van.”

De plek, groeiwijze en grootte van de tumor zijn bepalend 10 of Mohs de beste manier is om te behandelen. Het wordt vaak toegepast op de neus, de oogleden, rond de mond en de slaap. Kim: “Op die plekken wil je de wond zo klein mogelijk houden omdat een grote wond op die plekken, het gezicht ingrijpend kan veranderen, maar ook functionele klachten kan geven. Bij een neus wil je de neusvleugel bijvoorbeeld zoveel mogelijk onbeschadigd laten. Als een neusvleugel te veel beschadigd raakt en ‘inzakt’, heeft de patiënt daar last van.”

Eczeemspreekuur

Zo’n 60% van alle medische consulten bij dermatologie betreft huidkanker of een voorloper daarvan. De overige 40% van de behandelingen betreft ontstekingsziekten zoals eczeem, psoriasis, netelroos, infecties of auto-immuunziekten. Maar ook wonden, spataderen, haar- en nagelafwijkingen behoren tot het arsenaal. Kim: “Eczeem is een chronische huidziekte. Omdat het je leven lang bij je blijft, moet je er goed mee om leren gaan. Daarom neemt onze assistente tijdens het eczeemspreekuur alle tijd voor de patiënt. We willen mensen leren hoe ze het beste met hun eczeem om kunnen gaan. We willen dat ze zelf de expert in hun eigen huidbehandeling worden. We vertellen over de oorzaak, welke factoren het eczeem verergeren, hoe ze om kunnen gaan met de jeuk en hoe de huid het beste lokaal kan worden behandeld. We laten patiënten crèmes uitproberen, laten hen experimenteren met smeermomenten etcetera. Kim: “Er is veel fake info over eczeem. Dat je een hormoonzalf niet moet gebruiken en je huid de kans moet geven uit zichzelf weer in balans te komen… Als het zo simpel was…” Demia: “Voor sommige diagnoses is er, in ernstige gevallen, een heel gerichte behandeling met biologics mogelijk. Dit is een geneesmiddelengroep die de werking van specifieke ontstekingseiwitten blokkeert. We hebben hierover veel kennis en ervaring in huis.”

Insta-account

Er is wel meer fake-news over de huid. Leonie: “De huid is een industrie. Er zijn zoveel commerciële klinieken. Dat is grotendeels marketing. Om tegenwicht te bieden heb ik een Instagram-account geopend. Ik wil graag ‘de naakte waarheid’ over onze huid laten zien. Elke dag komen er volgers bij en de meeste reacties geven aan dat mensen verrast zijn: ze weten niet wat er allemaal mogelijk is. Weg met de ongefundeerde onzin en laten zien wat echt werkt.” De afdeling Dermatologie ziet bijna alleen maar huid. Demia: “Letterlijk. Laat mij een litteken zien, en ik weet het verhaal erachter. Ik weet precies wat ik heb gedaan en hoe ik de wond heb gehecht. Al is het jaren geleden.” Dat in combinatie met de bedding in het ziekenhuis waardoor de huidtherapeute kan sparren met de dermatoloog, en de dermatoloog met de internist, chirurg, gynaecoloog, kinderarts, reumatoloog of welke expertise er nodig is, maakt de kwaliteit huizenhoog. Kim: “Of de huid de spiegel is van de ziel, durf ik niet te zeggen, maar huidproblemen kunnen wel een uiting zijn van een intern probleem. Dus wij werken met heel veel verschillende afdelingen in het ziekenhuis samen. Dat vind ik heel gaaf aan dit werk.” Ook buiten het ziekenhuis om wordt samengewerkt. Demia werkt een dag in de week als dermatoloog in het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. “De nieuwe ontwikkelingen die ik daar leer, neem ik direct mee naar het Slingeland.” Kim: “Het is ook nog eens een heel praktisch beroep. We doen veel met onze handen. We creëren echt iets.”

Laatst bijgewerkt op: 23 april 2025

Direct naar

eu-health-certificate-vignet.png
Slingeland ontvangt certificaat voor organisatievitaliteit