Een nacht op de Spoedeisende Hulp
Gepubliceerd op: 28 maart 2024Het is zomaar een avond op de Spoedeisende Hulp (SEH) in het Slingeland Ziekenhuis. De collega’s uit de avonddienst zijn aan het afronden. De collega’s voor de nachtdienst komen binnen. “Het is hier hollen of stilstaan.”, vertelt SEHverpleegkundige Nicole Heuveling die haar tweede nachtdienst van de week ingaat, “Ik ben benieuwd wat er deze nacht staat te gebeuren. Je weet het hier nooit.”
Samen met Nicole zijn ook SEH-verpleegkundige Ellen Hoftiezer en artsen acute zorg Jurriaan Dijk en Bob Blankestijn de hele nacht aanwezig.
Fotografie Marcel Rekers
22.45 uur: de overdracht
Voordat de nachtdienst begint, nemen de verpleegkundigen van de avond- en nachtdienst de patiënten door die op dat moment op de SEH liggen. Er zijn drie patiënten. “Kijk nog even of de meneer in behandelkamer 4 kan plassen voor de urinetest.”
“Deze mevrouw blijft even een nachtje hier. Ze wordt zo opgehaald door de afdeling.” “Wie heeft de regietelefoon?” Zo wordt er informatie uitgewisseld. Ook de artsen van de avonddienst dragen de aanwezige patiënten over aan hun collega’s voor de nacht.
23.03 uur: er komt een ambulance binnen
Er komt een melding binnen op de regietelefoon. Er is een ambulance vanuit Dinxperlo naar de SEH onderweg. “Staat er een bed in behandelkamer 3?” checkt Ellen.
Eenmaal in deze behandelkamer aangekomen, draagt de ambulancemedewerker de patiënt over: “Mevrouw heeft sinds een week last van hoge bloeddruk en sinds vanavond ook hoofdpijn”. De medische gegevens en de achtergrond van de vrouw worden doorgenomen. Ellen en Bob Blankestijn onderzoeken de patiënt en bespreken welke onderzoeken zij willen afnemen. Al pratend stelt Ellen de patiënt op haar gemak en neemt een aantal buisjes bloed af: “Die sturen we meteen naar het lab.”
23.25 uur: telefoontje van familie
Er belt familie naar de SEH. Hoe gaat het met moeder? “Het is belangrijk om contact te hebben met familie, vooral in de nacht”, vertelt Ellen. “Mensen komen ’s nachts vaker alleen. Het is dan goed om te weten waar de familie is en hoe we ze kunnen bereiken.”
00.05 uur: mensen aan de balie
Net na twaalven meldt een jongeman zich samen met zijn vriendin bij de balie: hij is tegen een medespeler gebotst op het voetbalveld en heeft veel last van zijn schouder. De jongen wordt naar behandelkamer 1 gebracht en verder onderzocht door Jurriaan Dijk. Een collega van de afdeling Radiologie wordt gebeld voor een röntgenfoto.
00.20 uur: een baby!
Opgewekt komt er een dame via de SEH naar de uitgang gewandeld. Ze is verloskundige. “Er is weer een baby geboren en alles is goed gegaan. Fijne dienst allemaal!” deelt ze trots.
00.36 uur: op de foto
Inmiddels is Liesbeth Keuken van de afdeling Radiologie aangekomen op de SEH. Nicole haalt de jongen met de geblesseerde schouder op en Liesbeth maakt de benodigde foto’s. “Gelukkig niks gebroken”, concludeert Jurriaan Dijk na controle van de foto’s. Rond 1.00 uur krijgt de jongen een sling ter ondersteuning van zijn arm. Hij mag naar huis.
00.40 uur: een beroerte?
De huisartsenpost belt naar de receptie met de mededeling dat ze een patiënt doorsturen met klachten die kunnen duiden op een beroerte (CVA). Even later komt de patiënt met familie aan op de SEH. “Kunt u naar mijn vinger blijven kijken? Wilt u eens heel hard in mijn hand knijpen?” Bob Blankestijn onderzoekt de patiënt uitvoerig. De klachten lijken wat atypisch. Om zeker te weten dat het geen beroerte is, wordt Liesbeth weer vanuit radiologie opgeroepen om een CT-scan te maken.
01.30 uur: naar huis
Bericht uit het laboratorium: de onderzoeksresultaten van de rond 23.00 uur binnengekomen patiënt zijn er. De resultaten zijn gelukkig goed. De patiënt mag naar huis en kan verder contact houden met haar huisarts. De vrouw belt haar dochter om te zeggen dat ze kan worden opgehaald.
01.35 uur: door de scan
Liesbeth komt voor de tweede keer deze nacht op de SEH aan. Ellen en Nicole helpen de patiënt met verdenking van een beroerte voorzichtig in een rolstoel en brengen haar naar de CT-scan, die een paar kamers verderop staat.
02.11 uur: is er plek op de SCU?
Bob Blankestijn heeft de uitkomsten van de CT-scan bekeken en besproken met de neuroloog. Alles lijkt erop te wijzen dat de dame een TIA heeft gehad, waardoor haar hersenen tijdelijk te weinig bloed kregen. Om haar de komende uren in de gaten te houden, wordt er gebeld met de SCU (Stroke Care Unit). “Is er bij jullie nog een bed vrij?” De SCU ligt vol. Daarom wordt de dame om 2.30 uur naar de Intensive care gebracht.
03.00 uur: check van apparatuur en medicijnen
Om 3.00 uur is het stil. Alle patiënten zijn óf naar een andere afdeling overgebracht, óf naar huis. “Dit zijn de momenten in de nacht waarop we alle apparatuur testen en medicijnen bijvullen”, vertelt Nicole. Als een geoliede machine gaan Ellen en Nicole over de afdeling. Ze trekken laatjes open, controleren apparaten en vullen voorraden aan. Zodra de verpleegkundigen daarmee klaar zijn, is alles weer op orde. De rest van de nacht verloopt rustig.
07.30 uur
Rond 7.30 uur komen de collega’s van de dag de nachtploeg aflossen. De SEH is klaar voor een nieuwe dag. Wie weet wat er dan weer staat te gebeuren.
Laatst bijgewerkt op: 08 april 2024