Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Geriaters delen tips over gezond ouder worden

‘Maak het makkelijk, zichtbaar en haalbaar’

Gepubliceerd op: 25 juni 2025

Werken aan je gezondheid doe je een heel leven lang. “Hoe oud je ook bent, je kunt altijd een betere gezondheid bereiken”, zegt geriater Tamara Bongers. Collegageriater Marie Vriens: “Tegelijkertijd, je moet er wel iets aan doen! Wacht niet met gezonder leven totdat je op je vijftigste een buikje krijgt.”

Een positieve ontwikkeling in de spreekkamer? Dat patiënten vaker aan Marie en Tamara vragen: ‘Dokter, wat kan ik er zelf aan doen?’. De geriaters zien dat hun patiënten in het Slingeland Ziekenhuis meer open staan voor de leefstijltips die zij meegeven. Het stimuleert Marie en Tamara ook om met al hun kennis over gezond ouder worden en blijven de Achterhoek in te gaan. Zo geven ze in Ruurlo hun eerste lezing over gezond ouder worden. “Hopelijk de eerste van vele”, zeggen ze enthousiast.

Op elke leeftijd 

Als geriaters zijn ze gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van oudere patiënten met meerdere aandoeningen. Als geen ander weten ze dus hoe belangrijk het is om al van jongs af aan aan je gezondheid te werken. “De ontwikkeling van ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en dementie begint vaak al twintig tot dertig jaar eerder”, legt Marie uit, “En dat niet alleen, je spierkracht neemt al na je 25ste af en aderverkalking begint zelfs al op de kinder-leeftijd.” Maar geen noodzaak om je hierdoor te laten ontmoedigen, want het goede nieuws is: werken aan je gezondheid kan op elke leeftijd.

Wat verstaan zij zelf onder gezond ouder worden? 

“De dingen kunnen blijven doen die je graag wil doen”, vindt Marie. Tamara: “Het gaat niet om dagen aan je leven, maar leven aan je dagen toevoegen. Kwaliteit van leven. Dus dat je als je ouder bent bijvoorbeeld gewoon naar je kleinkinderen kunt gaan zonder afhankelijk te zijn van hulpmiddelen.”

Motivatie vinden 

De wetenschap laat zien dat je op vijf gebieden aan je gezondheid kunt werken: via beweging, voeding, sociale activiteiten, stimuleren van de hersenen en het voorkomen van hoge bloeddruk en cholesterol. Marie: “De grootste uitdaging? Dat is toch wel lichaamsbeweging. Dat vinden veel mensen lastig, net zoals je voeding veranderen.” Tamara: “En motivatie vinden. Maar als er eenmaal een ingang is en je merkt dat je vooruitgaat, dan is veranderen makkelijker.” Het uitpluizen van die motivatie doen de geriaters met goede gesprekstechnieken: “Ik vraag bijvoorbeeld: Waarom wilt u afvallen? Om beter te kunnen lopen. Waarom is dat belangrijk voor u? Dan kan ik met mijn kleinkinderen spelen. Kijk, dan heb je de kern te pakken en maak je dat de stip op de horizon.”

Ook kleine stapjes helpen 

Gedragsverandering is voor bijna iedereen moeilijk. “Maar ook met kleine stapjes kun je al veel bereiken”, weet Tamara, die ook leefstijlcoach is. “Als je dat glaasje alcohol ’s avonds laat staan, dan slaap je veel beter. Je huid en je smaak worden ook beter. En wat veel mensen niet weten is dat dementie voor 40 tot 45 procent gerelateerd is aan een ongezonde leefstijl. Je kunt dus preventief heel veel doen om het te voorkomen.” Marie: “Ook als je al dementie hebt, kun je het zelfs vertragen door gezond te leven.” Hoe werk je, ook in het spitsuur van je leven, op een haalbare manier aan je gezondheid? “Door beweging te integreren in je leven. Doe het vooral op een natuurlijke manier, ga lopend of fietsend naar de supermarkt. Zet je geparkeerde auto wat verder weg en loop naar je afspraak. En zelfs in een kantoorbaan kan je een fietsstoeltje onder je bureau zetten. Of ga dansen of tuinieren”, raadt Marie aan, “Neem de beweegnorm als basis. Dertig minuten bewegen per dag en twee tot drie keer per week matig tot intensief bewegen. Streef niet naar die vijf dagen sportschool in de week.” Tamara: “Het gaat om kleine gewoontes: maak het makkelijk, zichtbaar en haalbaar. Zet bijvoorbeeld je wandelschoenen in het zicht.”

Knuffelen en kletsen

Naast bewegen en gezonde voeding werk je ook aan je gezondheid door sociaal bezig te zijn. “We zijn kuddedieren, die beter gedijen als we onder elkaar zijn. Het geeft liefde en steun”, ziet Tamara. Marie: “Je maakt geluksendorfinen aan, ook door aanraking. Dat geeft ontspanning. We weten dat langdurige stress veel invloed heeft op je immuunsysteem.” Ook iets nieuws leren is gezond voor je. De geriaters zien dat de mensen die nu met pensioen gaan, veel meer gewend zijn om iets nieuws op te pakken, zoals een cursus of vrijwilligerswerk. Tamara: “65 is het nieuwe 50. Ik hoor soms dat mensen van 65 nog op de ski’s staan.” Laat je in het gezonder worden ook bijstaan door technologie, is het advies van de geriaters. Met een smartwatch kan al meer dan je denkt: stappen tellen, je hartslag meten, je slaap bijhouden. Tamara: “Maar ook je stress meten: wanneer sta ik aan, wanneer sta ik uit? Ook kun je zien dat als je te laat gaat sporten en nog niet goed afgeschaald bent, dat je dan minder goed slaapt.” Marie: “Het kan ook een motivator zijn, omdat je bij sommige horloges ook een beloning krijgt als je je dagelijkse wandelingen volhoudt.”  

Powernap 

Als drukbezette artsen kan het voor henzelf soms ook een uitdaging zijn om gezond bezig te zijn. “Vooral om elke dag even te ontspannen”, erkent Marie. “Daarom heb ik altijd een e-reader binnen handbereik”, zegt Tamara, “Zelfs als ik maar drie minuutjes tijd heb, ontspant lezen me. En thuis doe ik soms een powernap van vijftien minuten, met vooraf een kopje espresso. Wat niet veel mensen weten: precies op het moment dat de koffie begint te werken, word je wakker.”


Vijf supertips om makkelijker gezond ouder te worden!

  1. Zoek een maatje om samen te bewegen.
  2. Kies een gezonde activiteit die je leuk vindt om te doen, zoals dansen of tuinieren.
  3. Vier je succesjes: Drie dagen niet gerookt? Doe iets leuks met het uitgespaarde geld.
  4. Doe mee met sociale activiteiten. Die houden je hersenen gezond.
  5. Maak het jezelf makkelijker met een smartwatch of gezondheids-app.

 

Op leeftijd? Let op je eiwitten 

Hoe ouder je wordt, hoe meer spiermassa je verliest. Dat kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken, zoals hart- en vaataandoeningen, ontregeling van de stofwisseling en insulineresistentie. Geriater Marie Vriens: “Naarmate je ouder wordt is het juist zo belangrijk om aan een volwaardige maaltijd te komen.” Collega-geriater Tamara Bongers haakt aan: “Met een blaadje sla en een stukje komkommer kom je niet aan de mineralen en vitaminen die nodig zijn.” Volwaardig betekent onder andere voldoende eiwitten, dagelijks groente, fruit en peulvruchten. Tamara tipt het gebruik van de eiFIT-app of het onafhankelijk advies van het Voedingscentrum.

Laatst bijgewerkt op: 14 juli 2025

Direct naar

afbeelding-aanmeldzuil-bloedafname-v2.png
Zelf een afspraak maken voor bloedafname in het ziekenhuis