Overslaan en naar de inhoud gaan
search

In beweging blijven is belangrijk tijdens ziekenhuisopname

Beweegruimte ingericht voor afdelingen N1 en A1

Gepubliceerd op: 02 november 2021

Het is een voormalige patiëntenkamer en geen flitsende ruimte zoals je weleens in sportscholen ziet. Dat hoeft ook niet. Er staat en ligt van alles om oefeningen mee te doen die de conditie en spierkracht op peil houden of verbeteren. “We zijn er blij mee”, zegt Fabiënne Speldekamp, verpleegkundige op N1. “En onze patiënten ook. Er wordt veel gebruik van gemaakt.”
De beweegruimte, sinds afgelopen zomer in gebruik, ligt tussen de afdelingen N1 en A1. Hier liggen patiënten van Longgeneeskunde, Cardiologie, Interne Geneeskunde en Neurologie. Ook patiënten van de afdelingen N2 en A2 (een verdieping hoger) maken soms gebruik van de beweegruimte.

Sneller naar huis

“Om gezond te blijven, moet je bewegen”, zegt fysiotherapeut Cynthia Evers. “Het is goed voor je hart en bloedvaten, je conditie, je spierkracht, je balans en je stofwisseling. Als zorgverleners zeggen we nog altijd dat een patiënt op een kamer ‘ligt’. Maar dat is ingesleten taalgebruik van vroeger. We willen juist dat patiënten, voor zover dat kan, zo weinig mogelijk in bed liggen en zoveel mogelijk bewegen. Dat bevordert het herstel, de patiënt kan sneller naar huis en de patiënt is fitter als hij of zij thuiskomt.”
De behandelend arts van de opgenomen patiënt geeft aan of de patiënt klaar is voor een beweegprogramma. “De verpleegkundige bespreekt dit dan met de patiënt. Vervolgens komt een fysiotherapeut om de patiënt hierin te begeleiden”, vertelt Fabiënne.

Veel mogelijk

De beweegruimte wordt niet alleen gebruikt om patiënten fit te maken of te houden. “We behandelen hier ook patiënten met amputaties”, vertelt Cynthia. “Dat gaat om patiënten bij wie bijvoorbeeld het onderbeen is geamputeerd. Sommige patiënten ervaren daarna zogeheten fantoompijn. Dat is pijn in een lichaamsdeel dat er niet meer is. Wij kunnen dan samen met de patiënt oefeningen doen met een spiegel, waarbij je als het ware de hersenen ‘voor de gek’ houdt. Met als resultaat dat de fantoompijn verdwijnt of in ieder geval vermindert.” De beweegruimte laat zien dat je geen grote apparaten nodig hebt om aan je conditie, kracht, balans en coördinatie te werken. De grootste apparaten zijn een brug (zie foto) zoals we die van turnen kennen en een hometrainer. “Er zijn zoveel oefeningen mogelijk met  envoudige hulpmiddelen, die een gunstig effect hebben”, zegt Cynthia. “Veel oefeningen hebben een spelvorm, waardoor ze ook leuk zijn om te doen. Daarnaast kunnen patiënten ook met familie of vrijwilligers naar de beweegruimte, om te bewegen of voor bijvoorbeeld een spelletje.”

’Nuttig om te doen en fijne afleiding’

Dat patiënten het nut van bewegen serieus nemen, bleek tijdens het interview, dat plaatsvond in de beweegruimte zelf. Het interview was nog maar net begonnen, of patiënten Mientje Jansen en Ine van Bommel kwamen op eigen gelegenheid binnenlopen om oefeningen te doen. Beiden gaven aan blij te zijn met de beweegruimte en ervaren ook het nut ervan. “Ik vind het belangrijk dat je hier kunt sporten”, zegt Mientje Jansen. “Binnenkort krijg ik een hartoperatie en ik wil dan fit zijn. Mijn cardioloog heeft me ook aangeraden om te blijven werken aan mijn conditie. Ik wandel veel op de gang hier, maar kom ook graag in de beweegruimte.” Ook Ine van Bommel is enthousiast. “Mientje en ik liggen samen op een kamer. We gaan vaak samen naar de beweegruimte. Het is nuttig om te doen en het is een fijne afleiding, ook van de zorgen die je je maakt over je ziekte. Je kunt even van de kamer af, het biedt afwisseling. Als ik straks thuiskom, ga ik zeker door met bewegen en sporten. Ik mag kopieën meenemen van de printjes met oefeningen die hier aan de muur hangen.”

Laatst bijgewerkt op: 02 mei 2022

Direct naar

2024-10-hans-van-weerd.jpg
Expostities in oktober en november 2024