Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Koper°

Afname-informatie

Synoniem
Cu
Minimaal afnamevolume
2 ml
Afnamemateriaal
Donkergroene (HB) buis
CITO mogelijk?
Nee
Alternatief materiaal
Geen
Afname op prikpost mogelijk?
Ja
Afnameconditie
-

Algemene informatie

Referentiewaarden
M/V 10 - 24
M/V 8 - 11 (tot 7 dagen)
Doorlooptijd
2 weken
Eenheid
µmol/L
Methode
ICP-MS
Doorbelgrens Huisarts
N.v.t.
NZA-code
74721
Doorbelgrens Specialist
N.v.t.
Tarief
€ 27,61
Interpretatie
Verhoogde koperwaarden in serum zijn aspecifiek en kunnen bij verschillende aandoeningen optreden, mn bij infecties, ontstekingen zoals RA, acute fase van myocard infarct.
De ziekte van Wilson is genetische vorm van koperstapeling. De ziekte presenteert zich tussen ongeveer de 6e en 40e levensjaar. Typisch zijn de levercirrose, neurologische ziekte en de Kayser-Fleischer ringen in de cornea. Plasma koper is (licht) verlaagd vanwege ceruloplasmine tekort (wel veel koper aan albumine) terwijl 24 uurs urine koper verhoogd is.
Verworven koperdeficiëntie wordt geassocieerd met: neutropenie en hypochrome anemie, osteoporose, verminderde huidpigmentatie, neurologische aandoeningen (hypotonie, apneu, psychomotore retardatie). Verder wordt een tekort aan koper geassocieerd met coronaire hartziekten. Kopertekort kan optreden bij parenterale voeding, nefrotisch syndroom, chronische diarree, langdurig melkdieet bij kinderen.
De ziekte van Menke is een extreme vorm van koperdeficiëntie veroorzaakt door defect in koper transport en opslag. De ziekte presenteert zich meestal ongeveer 3 maanden na de geboorte. Het typische breekbare (kinky brittle) haar is een direct gevolg van het koper tekort in het haar. Er is een verlaagd koper in plasma en in 24 uurs urine. Koper in rode bloedcellen is normaal en er is geen neutropenie en anemie (normaal bij verworven koper deficientie).

Referentiewaarden:
Tijdens zwangerschap: 33 - 69 umol/l
Orale anticonceptie: 22 - 46 umol/l

Laboratoriumspecifieke informatie +

LIS-code
A-KOPER
Nabepaling binnen
Onbekend
Analyse materiaal
Li-Heparine-plasma
Analyselocatie
Medlon
Bewaarconditie
4 °C
Verzendinformatie
B. Bewaren in de koelkast, verzenden per 'gewone' post (ma t/m do).
Verwerking
2. centrifugeren en afpipetteren. Buizen van polyetheen en polyproyleen met kleurloze schroefdop zijn geschikt voor het verzenden van plasma
Laatste controle
9-6-2020

< Terug naar Laboratoriumgids