Overslaan en naar de inhoud gaan
search

PFA (EPI)

Afname-informatie

Synoniem
Von Willebrand screening, bloedingstijd
Minimaal afnamevolume
Buis moet volledig gevuld zijn
Afnamemateriaal
Voorloopbuis, 2x blauwe (CP) + 1x paarse (EDTA) buis
CITO mogelijk?
Nee
Alternatief materiaal
Geen
Afname op prikpost mogelijk?
Nee
Afnameconditie
De eerste buis na aanprikken is ongeschikt voor de PFA bepaling. Eerst een afvalbuis aanprikken of een andere citraatbuis voor andere stollingsbepalingen. Dan twee gewone citraatbuizen (0.109 M). Dan een EDTA buis voor het meten van aantal trombocyten en ht. De citraat buizen voorzichtig mengen!!! Let op: Bij kinderen tot 12 jr één citraatbuis afnemen!

Algemene informatie

Referentiewaarden
M/V <170
Doorlooptijd
dagelijks
Eenheid
s
Methode
PFA-100
Doorbelgrens Huisarts
N.v.t.
NZA-code
70704
Doorbelgrens Specialist
N.v.t.
Tarief
€ 9,90
Interpretatie
De PFA (platelet function analyser) meet het functioneren van de primaire hemostase en daarmee de functie van de trombocyten (m.n. de functie van GPIIb/IIIa) en het gehalte aan en de functie van de Von Willebrand Factor.
De PFA is dan ook verlengd bij hereditaire trombocytenfunctiestoornissen zoals ziekte van von Willebrand, M. Glanzmann, Bernard Soulier maar ook bij aangeboren afwijkingen als uremie en myeloproliferatieve ziekten.

Een foutief-verlengde PFA wordt gevonden bij een laag aantal trombocyten (< 75 X10^9/L), aspirine en/of NSAID-gebruik. Aspirinegebruik dient 5 dagen en NSAID-gebruik dient 24 uur gestopt te zijn alvorens een PFA kan worden uitgevoerd.

Laboratoriumspecifieke informatie +

LIS-code
K-PFA
Nabepaling binnen
Onbekend
Analyse materiaal
Citraat-bloed + EDTA
Analyselocatie
SZ
Bewaarconditie
KT
Verzendinformatie
N.v.t.
Verwerking
8. Laat na afname het citraatbloed 15 minuten bij kamertemperatuur staan en bepaal binnen 4 uur na afname. De buis mag niet gekoeld worden bewaard. De buis mag niet gecentrifugeerd zijn.
Laatste controle
16-2-2024

< Terug naar Laboratoriumgids