Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Corona serologie°

Afname-informatie

Synoniem
COVID-19
Minimaal afnamevolume
1 ml
Afnamemateriaal
Gele (SE) buis
CITO mogelijk?
Nee
Alternatief materiaal
Geen
Afname op prikpost mogelijk?
Ja
Afnameconditie
-

Algemene informatie

Referentiewaarden
M/V Negatief
Doorlooptijd
8 dagen
Eenheid
-
Methode
ELISA
Doorbelgrens Huisarts
N.v.t.
NZA-code
71118
Doorbelgrens Specialist
N.v.t.
Tarief
€ 11,59
Interpretatie
Het is aangetoond dat een patiënt met forse klachten (koorts, hoesten) 10 dagen na de start van symptomen detecteerbare antistoffen ontwikkelt. Bij het testen van patiënten 14 dagen of later na de start van symptomen, heeft 99% aantoonbare antistoffen. Bij mensen zonder symptomen of met een mild ziekteverloop is het nog onzeker of zij altijd detecteerbare antistoffen ontwikkelen. Bij deze groep zijn over het algemeen antistoffen vanaf 3 weken aantoonbaar, vaak in een wat lagere concentratie. Het is nog onduidelijk tot hoelang na het doormaken van een infectie de antistoffen aantoonbaar blijven. Naar schatting blijft IgG tegen SARS-Cov-2 zeker 3 tot 6 maanden na infectie duidelijk aantoonbaar (op basis van huidige kennis). Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat aantoonbare antistoffen ook beschermen tegen een nieuwe infectie en of iemand opnieuw besmettelijk kan zijn. De overheid/RIVM adviseert daarom om terughoudend te zijn met ‘screenen’ zonder medische consequentie.
Het advies op dit moment is om enkel serologische diagnostiek in te zetten als dit consequenties heeft in het beleid, bijvoorbeeld om een diagnose te stellen, zodat onderzoek naar andere oorzaken niet meer nodig is.
Het is belangrijk om niet te vroeg na infectie bloed af te laten nemen als er nog geen (voldoende) antistoffen aangemaakt zijn door de patiënt. Voor diagnostiek naar klachten passend bij COVID-19- blijft een gevalideerde PCR de eerste, aangewezen test.

Laboratoriumspecifieke informatie +

LIS-code
M_SARS_COV2_IG_KWAL
Nabepaling binnen
3 dagen
Analyse materiaal
Serum
Analyselocatie
Geld.Vallei
Bewaarconditie
4 °C
Verzendinformatie
F. Bode Arnhem-Ede
Verwerking
1. centrifugeren
Laatste controle
18-6-2021

< Terug naar Laboratoriumgids