Nu & straks: de dialyse-afdeling
Gepubliceerd op: 16 mei 2025In de verhalenreeks ‘Nu & straks’ blikken we met afdelingen in het ziekenhuis vooruit naar de nieuwbouw. Hoe is het nu en hoe wordt het straks? Deze keer zoomen we in op de afdeling Dialyse, in gesprek met Marian Kranen (verpleegkundige) en Bert Teunissen (medisch electronicus).
Zo’n 70 patiënten uit de regio brengen meerdere bezoeken per week aan ons ziekenhuis voor dialyse, omdat hun nieren helaas niet functioneren zoals zou moeten. Uiteraard krijgt deze groep reguliere bezoekers ook in het nieuwe ziekenhuis weer een plek waar zij terechtkunnen voor de voor hen zo belangrijke zorg.
En het mooie is: die afdeling ligt straks super centraal in het ziekenhuis, dichtbij de ingang en op de begane grond. Zo hoeven patiënten die slecht ter been zijn niet week in week uit een grote afstand door het gebouw af te leggen.
Prettige plek
Patiënten op de dialyse-afdeling besteden een heel aantal uren per week in het ziekenhuis. Ze kunnen die tijd dan ook maar beter prettig vertoeven. Daarom is bij de inrichting van de dialyse-afdeling extra aandacht besteed aan comfort. Zo krijgen alle dialyseplekken straks een eigen warmtehemel (een infrarood paneel boven het bed), omdat patiënten het snel koud krijgen door de behandeling en een mogelijk lager HB-gehalte. Daarnaast wordt de zaal huiselijk ingericht met veel gebruik van hout voor een warme uitstraling en komen er gordijnen tussen de bedden voor patiënten die in de nacht komen dialyseren.
Water, de rest komt later
De aanwezigheid van veel en gezuiverd water is van essentieel belang voor de dialyse-afdeling. In het nieuwe ziekenhuis wordt daarom een nieuwe RO-installatie (wat staat voor Reverse Osmose) geïnstalleerd die voldoet aan de hoogste eisen. In deze installatie wordt water onder hoge druk met pompen door speciale membranen (dunne vliezen) gedrukt. Zo worden verontreinigingen uit het (leiding)water gefilterd. Het water is na zuivering zó schoon, dat het veilig gebruikt kan worden om het bloed te zuiveren van afvalstoffen. Per dialyse is al gauw zo'n 120 liter gefilterd water nodig.
Leuk weetje: omdat de aanwezigheid van schoon water zo belangrijk is, krijgt de dialyse-afdeling in het nieuwe ziekenhuis een plek helemaal aan het begin van de waterleiding. Zo verkleinen we de kans op bacteriegroei én voorkomen we dat we – bijvoorbeeld bij een lekkage elders in het gebouw – zonder water komen te zitten.
Veranderend zorglandschap
En waar we in de zorg steeds meer moeten kijken naar de manier waarop we zorg verlenen in een veranderend zorglandschap, heeft ook de dialyse hiermee te maken. We worden – zeker in de Achterhoek – met z’n allen steeds ouder. Dat betekent ook dat het aantal mensen dat afhankelijk is van dialyseren naar verwachting groter wordt. Het aantal dialyseplekken blijft in de nieuwbouw in eerste instantie gelijk aan het huidige aantal, maar daarnaast zetten we met bijvoorbeeld het opleiden van patiënten ook in op dialyseren vanuit huis of vanuit speciale dialysehubs.
Zo stomen we het Slingeland Ziekenhuis samen klaar voor de toekomst.
Laatst bijgewerkt op: 16 mei 2025