Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Nu en straks: de ziekenhuisapotheek

Gepubliceerd op: 27 september 2024

In de apotheek van ons ziekenhuis wordt dag in dag uit met uiterste precisie gewerkt aan het klaarmaken van alle medicijnen voor onze patiënten. Ieder medicijn heeft z’n eigen plek, ieder werkproces ligt vastgelegd en iedere dosering en bestelling wordt dubbel gecheckt. De verhuizing van de apotheek naar de nieuwbouw is dan ook een mooie uitdaging, die kansen biedt om dingen nóg slimmer en efficiënter te regelen.

Binnen de apotheek wordt momenteel hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de nieuwbouw. Op een grote planningswand staan alle te nemen stappen onder elkaar uitgewerkt. Van de vraag ‘Wie kleedt zich straks waar om?’ tot de geneesmiddelenlogistiek. 

Slimme inrichting

Net als bij een huis biedt de bouw van een ziekenhuis de mogelijkheid om weer eens kritisch te kijken naar de inrichting. Welke ruimte plaats je waar? En hoe sluiten die ruimtes op elkaar aan? In de nieuwe apotheek worden alle processen straks compacter bij elkaar geplaatst. Zo vormt de assemblageruimte (de plek waar alle medicijnen worden verzameld en verpakt) straks het hart van de apotheek. De goederenontvangst, het magazijn, de koelkasten, de distributieruimte en de cleanrooms (waar onder andere chemokuren worden klaargemaakt) liggen daar in een U-vorm omheen. Zo hoeven farmaceutisch medewerkers, apothekers en apothekersassistenten geen lange afstanden af te leggen.

Speciale ruimte om medicijnen klaar te maken

Wat nieuw is aan de toekomstige apotheek, is dat alle medicatie straks niet alleen wordt klaargezet, maar ook wordt klaargemaakt. Zo maakt de apotheek straks centraal de pijn- en antibioticumspuiten. Dit hoeven de verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis dus niet meer te doen. Er komt in de nieuwe apotheek een speciale ‘VTGM-ruimte’ (voor toediening gereed maken).

Razendsnelle bezorging via buizenpost

Al decennia lang kennen we het fenomeen buizenpost en het is nog altijd een uitermate handig hulpmiddel om spullen snel van A naar B te verplaatsen. In ons huidige ziekenhuis heeft het laboratorium al zo’n buizenpost. In het nieuwe ziekenhuis krijgt ook de apotheek deze functionaliteit. Zo kan de apotheek straks razendsnel medicijnen door het ziekenhuis verspreiden. Zeker bij spoed is dit een mooi hulpmiddel.

Samenwerking

Net als in het huidige ziekenhuis, vestigt ook de Oude IJssel apotheek zich straks weer naast het nieuwe ziekenhuis. Dit is de zogenaamde ‘stadsapotheek’ waar mensen hun voorgeschreven recepten vanuit de polikliniek of huisartsenpost kunnen ophalen. De samenwerking tussen deze twee apotheken blijft daarom ongewijzigd. Daarnaast bouwt ook Sensire een revalidatiecentrum naast het nieuwe ziekenhuis, waar mensen na een behandeling in het ziekenhuis kunnen revalideren. De ziekenhuisapotheek gaat dit revalidatiecentrum straks voorzien van de benodigde medicatie.

Laatst bijgewerkt op: 07 oktober 2024

Direct naar

2024-10-hans-van-weerd.jpg
Expostities in oktober en november 2024