Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Patiënten na ongeval goed opgevangen in Slingeland Ziekenhuis

Traumazorg voldoet aan de eisen, ook voor zwaargewonde patiënten

Gepubliceerd op: 11 november 2021

Het Slingeland Ziekenhuis biedt goede opvang aan patiënten die een ongeval hebben gehad, de zogeheten traumapatiënten. Ook aan patiënten die zo zwaargewond zijn, dat ze eigenlijk naar een zogeheten Level 1 traumacentrum hadden gemoeten. Dit concludeert een werkgroep van Acute Zorgregio Oost, die dit heeft onderzocht.

Het Slingeland Ziekenhuis is een zogeheten Level 2 traumacentrum. Een academisch ziekenhuis, zoals het Radboudumc in Nijmegen, is een Level 1 traumacentrum. Sommige zwaargewonde patiënten moeten naar een Level 1 traumacentrum. Maar daar is door de afstand niet altijd tijd voor. Toch worden deze patienten in het Slingeland Ziekenhuis goed opgevangen, zo blijkt. Hoe zit dat nu precies met traumazorg? Traumachirurg Dieuwertje Tiel Groenestege en Spoedeisende Hulp-arts (SEH-arts) Marije Sterckx leggen het uit.

Achterhoek meer traumapatiënten 

“Traumapatiënten is de medische benaming voor ongevalspatiënten”, begint Dieuwertje Tiel Groenestege. “Zo’n ongeval kan variëren van struikelen, en daardoor ongelukkig vallen, tot een auto-ongeval. En bijvoorbeeld ook ongevallen met fi etsen, en door het werken met machines en gereedschap. Dan zijn er ook nog ongevallen met dieren, door sporten enzovoorts. In de Achterhoek hebben we meer traumapatiënten dan in de meeste andere regio’s. Dat komt onder meer door de vele binnenwegen met bomen erlangs, landbouwongevallen, mountainbiken, motorcross en de paardensport.” 
Om welke verwondingen gaat het? “Denk aan botbreuken, wonden, inwendige bloedingen, gescheurde lever of milt, een hoofdletsel, een klaplong, en kneuzing van de long. De meeste van deze traumapatiënten komen hier met de ambulance. Een enkele keer met eigen vervoer, wat beslist niet verstandig is. Bel 112 en wacht op de ambulance.”

Compleet team

De ambulance meldt van tevoren dat er een traumapatiënt naar het ziekenhuis komt. “Op dat moment gaat er binnen het ziekenhuis een traumasein uit”, vertelt Marije Sterckx. “Binnen een kwartier staat er dan een compleet team klaar. Dat bestaat uit een SEH-arts, twee SEH-verpleegkundigen, een anesthesioloog, een anesthesiemedewerker, een chirurg, een arts-assistent chirurgie, een radioloog en een röntgenlaborant.
Ter plaatse wordt afgesproken wie van het team de eerste opvang doet en wie de medische coördinatie doet, dus het overzicht houdt.”
Afhankelijk van de verwondingen volgen dan de medische ingrepen. “Daarbij richt je je eerst op de levensbedreigende verwondingen”, vertelt Dieuwertje Tiel Groenestege. “In de traumazorg noemen we dat het ‘gouden eerste uur’. Juist in dat eerste uur kun je levensreddende ingrepen doen. Of voorkomen dat er blijvende schade ontstaat. Zo moet je bij een botbreuk die gepaard gaat met een bloeding of een beknelde zenuw meteen opereren. Dat geldt bijvoorbeeld ook bij inwendige bloedingen.”

Ambulance schat in

“De verpleegkundige op de ambulance maakt een inschatting of de patiënt al dan niet naar een Level 1 traumacentrum moet. Of dat de traumahelikopter moet komen. Daar heeft de ambulance protocollen voor, die helpen bij die beslissing”, vervolgt Marije Sterckx.
“Maar dan is er ook nog de factor tijd”, merkt Dieuwertje Tiel Groenestege op. “De Achterhoek is een groot gebied. En een Level 1 traumacentrum, zoals het Radboudumc, is ver rijden. Daarom beslist de ambulance soms om toch naar het Slingeland Ziekenhuis te rijden, met het oog op dat ‘gouden eerste uur’. En een patiënt die hier binnenkomt, helpen we altijd. Die sturen we niet zomaar door. Dat doorsturen naar een Level 1 traumacentrum gebeurt wel eens, maar pas als wij hier de eerste zorg hebben geboden. En de zorg die we aan traumapatiënten bieden is goed, zo blijkt uit onderzoek van Acute Zorgregio Oost. Ook aan de patiënten die eigenlijk naar een Level 1 traumacentrum hadden gemoeten.”

Level 1 en Level 2

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een Level 1 en Level 2 traumacentrum? Marije Sterckx noemt de belangrijkste verschillen: “Een Level 1 traumacentrum heeft ook een neurochirurg en een thoraxchirurg. Een neurochirurg kan bijvoorbeeld een hersenoperatie doen bij een bloeding in het hoofd. Een thoraxchirurg kan bijvoorbeeld een acute hartoperatie doen. Een Level 1 traumacentrum heeft onder meer ook een intensive care unit voor kinderen.” En wat betreft de deskundigheid? “Qua deskundigheid van de zorgverleners is er geen verschil tussen een Level 1 en een Level 2 traumacentrum”, benadrukken de beide artsen. “Het gaat alleen om de beschikbaarheid van specifieke artsen en voorzieningen.”

Dicht bij huis

Landelijk is er discussie over de opvang van traumapatiënten. Zo zijn er beleidsmakers die ervoor pleiten om alleen nog maar Level 1 traumacentra te hebben, waar alle traumapatiënten naartoe gaan. Maar dan zijn er wel minder traumacentra, verspreid over het land. De beide artsen en hun collega’s in het Slingeland Ziekenhuis hebben hier andere gedachten over: “Dat is te veel vanuit een stedelijke situatie gedacht, waar er altijd wel een groot ziekenhuis dichtbij is. De Achterhoek is een groot gebied. In sommige acute situaties is een Level 1 traumacentrum als het Radboudumc echt te ver weg. Of je zou, net als in dunbevolkte gebieden in Amerika, alles met helikopters moeten doen die af en aan vliegen met acute patiënten.” De vraag is of dat laatste haalbaar is in een land als Nederland. “En het blijkt dat wij hier in het Slingeland Ziekenhuis alle traumapatiënten opvangen zoals dat moet. De inwoners van de Achterhoek hebben recht op een goed traumacentrum, dicht bij huis.”

Laatst bijgewerkt op: 02 mei 2022

Direct naar

Klinisch verloskundige Dewi Timmer geeft de zwangere Loes Fransen instructies over het mobiele CTG-apparaat.
Slingeland start met thuismonitoring zwangere vrouwen