Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Pruuveri’j: gezonde tussendoortjes voor patiënten

Gepubliceerd op: 15 januari 2022

Het Slingeland Ziekenhuis is in december gestart met een proef genaamd Pruuveri’j. Dit houdt in dat patiënten twee keer per dag gezonde tussendoortjes krijgen aangeboden. Dit dient meerdere doelen. Diëtist Mariëlle Steentjes geeft uitleg.

Een bakje ongezouten notenmix. Of een fruitsalade. Twee voorbeelden van gezonde tussendoortjes waarmee opgenomen patiënten, in de loop van de ochtend en in de middag, verrast  worden. “Het is vooralsnog een proef op onder meer de afdelingen Oncologie, Longziekten en Neurologie. Het plan is dit ziekenhuisbreed te gaan uitrollen. De patiënten zijn in ieder geval enthousiast”, zegt diëtist Mariëlle Steentjes.
Pruuveri’j, zo heet de proef: Achterhoeks voor ‘proeverij’. “We  willen met dit project patiënten laten ervaren dat gezond eten  ook lekker kan zijn. Daarmee sluiten we tevens aan bij het landelijk streven dat ziekenhuizen hun patiënten gezonde voeding aanbieden.”

Belang van tussendoortjes

Waarom tussendoortjes? Mariëlle Steentjes legt uit. “Veel opgenomen patiënten hebben minder eetlust. Zieke mensen voelen zich vaak niet lekker, zijn misselijk of hebben pijn. Deze patiënten kunnen de drie hoofdmaaltijden vaak niet helemaal op.  Daardoor krijgen ze te weinig voedingsstoffen binnen, wat niet goed is voor het herstel. Gezonde tussendoortjes dragen er aan bij dat ze wel voldoende binnenkrijgen.”
Het verstrekken van tussendoortjes aan patiënten is niet nieuw in het Slingeland Ziekenhuis. “We doen dit alweer een aantal jaren voor patiënten die ondervoed zijn of risico lopen om ondervoed te raken”, merkt Mariëlle Steentjes op. “Maar die tussendoortjes zijn ook belangrijk voor diverse andere patiëntengroepen. Bijvoorbeeld mensen die geopereerd zijn. Die hebben extra eiwitten nodig om te herstellen, zo’n zes weken lang bijna twee keer zoveel als normaal. En vaak ook extra energierijke voeding.”

Op maat gemaakt

Omdat de ene patiënt meer energie en eiwit nodig heeft dan de ander, zijn de tussendoortjes ‘op maat gemaakt’. Mariëlle Steentjes illustreert: “We bieden bijvoorbeeld een salade met  appel en walnoot aan. Voor patiënten die extra eiwit nodig hebben, is hieraan een gekookt ei toegevoegd.”
Er is veel variatie in de tussendoortjes voor patiënten, die dit
zeker op prijs stellen. “Patiënten waren aangenaam verrast toen we voor het eerst met deze tussendoortjes de afdelingen op kwamen”, weet Mariëlle Steentjes. “Dat is ook het mooie van dit project: het draagt bij aan gezondheid en herstel van patiënten, en het is tegelijk een stuk gastvrijheid dat we als ziekenhuis willen bieden.”

Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2022

Direct naar

Klinisch verloskundige Dewi Timmer geeft de zwangere Loes Fransen instructies over het mobiele CTG-apparaat.
Slingeland start met thuismonitoring zwangere vrouwen