Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Slingeland Ziekenhuis start met Virtual Fracture Care

Gepubliceerd op: 01 december 2021

Vanaf 1 december werkt het Slingeland Ziekenhuis met Virtual Fracture Care. Patiënten met een relatief simpele breuk of stabiel letsel aan banden of pezen kunnen na hun bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Slingeland Ziekenhuis direct naar huis. Zij hoeven niet altijd meer terug te komen voor een controleafspraak. Met behulp van de gratis Virtual Fracture Care app kunnen deze patiënten thuis aan hun herstel werken.

Patiënten die binnenkomen op de SEH met relatief eenvoudige letsels, zoals een gebroken teen of spaakverwonding, komen vaak standaard terug bij de polikliniek of gipskamer voor een controleafspraak. Dit soort letsels herstelt echter meestal vanzelf en goed. Een vervolgafspraak is daarom niet nodig. Vanaf 1 december hoeven patiënten met deze letsels om die reden niet meer terug te komen op de polikliniek. 

 

Instructies en oefeningen in een app

Om patiënten te voorzien van de benodigde informatie om thuis goed te herstellen, is er een speciale app beschikbaar: de Virtual Fracture Care app. In deze app vinden patiënten informatie over het letsel en instructievideo’s en oefeningen waarmee zij thuis zelf aan de slag kunnen om goed te herstellen. Als er thuis toch vragen of problemen zijn, kunnen patiënten bellen met een speciaal telefoonnummer: de Breuklijn. Als het nodig is, wordt er alsnog een controleafspraak gemaakt. Naast de app is er van elk letsel een patiëntenfolder met extra informatie beschikbaar. 

 

Niet meer onnodig naar het ziekenhuis

“Het voordeel van virtual fracture care is dat patiënten niet meer onnodig terug naar het ziekenhuis hoeven komen”, leggen Nicole Langhout (Arts Acute Zorg) en Nicole Camstra (Physician Assistant) uit. “Daarnaast verwachten wij dat patiënten met de oefeningen in app beter zullen herstellen, omdat deze instructies op elk moment beschikbaar zijn. De app begeleidt de patiënt als het ware door het herstelproces. Patiënten hebben zo meer inzicht en meer regie over hun behandeling en herstel”. 

 

Ontwikkeld door OLVG

Virtual Fracture Care is ontwikkeld door het OLVG in Amsterdam en is onder coördinatie van het Santeon-netwerk inmiddels succesvol in gebruik genomen door meerdere ziekenhuizen in Nederland. Uit onderzoek van het OLVG, blijkt dat een behandeling via Virtual Fracture Care veel voordelen heeft. Zowel de gezondheidsuitkomsten als de tevredenheid van patiënten blijft gelijk of verbetert. Daarnaast neemt het aantal poliklinische controleafspraken af met meer dan 90 procent en het aantal huisartsenbezoeken neemt niet toe. Er ontstaat dus ook geen verplaatsing van zorg.

De Virtual Fracture Care app is gratis te downloaden in de App Store (iPhone) of Google Store (Android).

 

Laatst bijgewerkt op: 02 mei 2022

Direct naar

thf-nieuwbouw-0049ps.jpg
Bouw Slingeland Ziekenhuis officieel van start