Overslaan en naar de inhoud gaan
search

'Voor iedereen is een passende beweegactiviteit te vinden'

In gesprek met beweegmakelaar Christel de Wildt

Gepubliceerd op: 25 maart 2025

Elke woensdagochtend is beweegmakelaar Christel de Wildt van SportID Doetinchem aanwezig in het Slingeland Ziekenhuis. Ze geeft beweegtips en -adviezen aan iedereen die meer wil bewegen of zoekt naar een passende sport. Benieuwd wat een beweegmakelaar doet? Lees snel verder.

Bewegen is belangrijk om fit te zijn én te blijven. Maar wat als bewegen door een (chronische) ziekte, lichamelijke beperking of andere reden niet vanzelf gaat? Dan biedt een beweegmakelaar uitkomst. Christel de Wildt, beweegmakelaar: “Als beweegmakelaar help ik mensen om meer te bewegen in het dagelijks leven en adviseer over mogelijke beweegactiviteiten. Net als mijn collega-beweegmakelaars doe ik dat aan de hand van een persoonlijk gesprek en enkele telefonische gesprekken. Op deze manier begeleiden we mensen naar een passende sport of bewegingsvorm. We hebben hierbij het lokale aanbod van beweeg- en sportactiviteiten in onze regio - de West-Achterhoek - goed in beeld. Fysiofitness, stoelgym, samen wandelen, circuittraining… er is in elk dorp wel een beweegactiviteit te vinden die aansluit bij de wensen, behoeften én mogelijkheden. Want we krijgen regelmatig mensen op gesprek die wel wíllen bewegen, maar zich afvragen wat er bij hun (lichamelijke) mogelijkheden past. En het spannend vinden. Of gewoonweg niet weten waar ze terecht kunnen.”

 

‘We krijgen regelmatig mensen op gesprek die wel wíllen bewegen, maar het spannend vinden’

 

Traject op maat

Christel: “Een traject bij de beweegmakelaar begint dus altijd met een verkennend gesprek. Hierin bekijken we samen wat iemand kan aanpassen aan zijn of haar leefstijl om actiever te worden. Ik ga in dit gesprek onder meer in op lichamelijke mogelijkheden en eventuele beperkingen, pijnklachten, het energieniveau van de cliënt, de wijze waarop iemand nú beweegt en wat hij of zij vroeger aan sport deed. Met de wensen van de cliënt in het achterhoofd - denk aan individueel of in een groepje bewegen, binnen of buiten - komen we uit op een overzicht met een aantal passende sport- of beweegmogelijkheden die ik naar de cliënt stuur. Na twee weken bel ik om het overzicht samen door te nemen. We maken vervolgafspraken en adviseren om een proefles te volgen. Na drie maanden bel ik met de cliënt om te horen hoe het is gegaan. Het traject is altijd op maat. Als iemand een extra steuntje in de rug fijn vindt, monitoren we na drie, zes en twaalf maanden of alles nog loopt zoals gewenst en of er nog iets anders nodig is. Heeft iemand geen hulp meer nodig? Dan sluiten we het traject af. Die vrijblijvendheid vinden we belangrijk.”

Spreekkamer in het ziekenhuis

Christel vervolgt: “Mensen komen via verschillende routes bij ons. Sommigen zijn doorverwezen door hun medisch specialist in het Slingeland Ziekenhuis, anderen via de huisarts en weer een ander is op eigen initiatief bij ons gekomen. Cliënten die via het Slingeland zijn doorverwezen, zie ik elke woensdagochtend tussen 8.30 en 12.00 uur in de spreekkamer op de afdeling van Fysiotherapie (route 84). Wij werken al sinds 2018 samen, wat heel prettig is omdat het vinden van een geschikte beweegactiviteit vaak een mooi vervolg is op revalidatietrajecten in het ziekenhuis. Een voorbeeld: tijdens hartrevalidatie in het Slingeland sporten patiënten wekelijks onder begeleiding in het ziekenhuis. Daarna is het belangrijk om dit bewegen voor te zetten in de eigen setting. Wij kunnen mensen dan wijzen op bijvoorbeeld ‘fitness onder begeleiding’ van een fysiotherapeut of het oppakken van en fietsen en spierversterkende oefeningen vanuit huis.”

Day one!

Heeft Christel tot slot nog een tip voor iedereen die meer wil bewegen? Christel: “Uiteindelijk gaat het altijd om die knop omzetten. Om het te gaan dóen. Ook ik heb wel eens mindere fases gekend waarbij ik het bewegen maar bleef uitstellen. Dan is het toch de kunst om te zeggen: ‘Ik ga voor day one in plaats van one day om te bewegen’. Samen met mijn collega- beweegmakelaars hoop ik dit steuntje in de rug te zijn voor mensen. Als je dan terugkrijgt hoe blij mensen zijn dat ze de stap tóch gezet hebben en zich fitter voelen, dan krijg je daar veel voldoening van.


 

Beweegmakelaar in het Slingeland

Beweegmakelaar Christel de Wildt is elke woensdag aanwezig in het Slingeland Ziekenhuis voor iedereen die gezonder wil leven. Of u nu 30 of 80 jaar bent, een chronische ziekte heeft of revalideert, de beweegmakelaar helpt bij het vinden van een beweegactiviteit die past bij uw wensen en mogelijkheden. U kunt op eigen initiatief contact opnemen met de beweegmakelaar of worden doorverwezen via een medisch specialist of verpleegkundig specialist in het Slingeland Ziekenhuis (of andere (zorg)professional). Beweegmakelaars zijn afgestudeerde bewegingsdeskundigen die veel ervaring hebben met het adviseren, monitoren en begeleiden van doelgroepen met verschillende ziektebeelden. Daarnaast hebben ze ervaring in het opzetten en begeleiden van verschillende gezondheidsactiviteiten waarin de nadruk ligt op het stimuleren van een gezondere leefstijl.

Meer informatie en/of een kennismakingsgesprek?

Mail naar beweegmakelaar@sport-id.nl of neem contact op met beweegmakelaar Christel de Wildt. Zij is bereikbaar op telefoonnummer: (06) 41 33 12 67 of via mail: christel.dewildt@sport-id.nl. U kunt ook uw zorgverlener in het Slingeland Ziekenhuis vragen om een verwijzing voor de beweegmakelaar. Deze neemt dan contact met u op voor meer informatie of een vrijblijvend, gratis kennismakingsgesprek. Woont u buiten de gemeente Doetinchem? Ook dan kunt u verwezen worden naar een beweegmakelaar, die bekijkt wat hij of zij voor u kan betekenen in uw gemeente. Meer informatie is ook te vinden op www.sport-id.nl.

Anneke Kaiser (78) maakte gebruik van de beweegmakelaar

‘Ik zie de toekomst weer zonnig in’

Anneke Kaiser uit Doetinchem leefde een actief leven tot de ziekte van Bechterew - een vorm van ontstekingsreuma - en twee hernia’s dat minder mogelijk maakten. Met hulp van beweegmakelaar Christel de Wildt ging de zon weer voor haar schijnen.

“Werken in onze grote moestuin, fietsen, wandelen... ik ben altijd heel actief geweest, ondanks mijn reuma. Zestien jaar na die diagnose bleek mijn reuma echter de ziekte van Bechterew en kreeg ik ook nog twee hernia’s waar niks meer aan te doen was. ‘U zult hiermee moeten leren leven’, was de boodschap drie jaar geleden. Ik liep emotioneel vast omdat mijn lichaam niet meer wilde wat mijn geest wilde.

Via de praktijkondersteuner van mijn huisarts kwam ik in contact met de beweegmakelaar. Ik had daar nog nooit van gehoord. Maar ik was er zó aan toe om uit mijn isolement te komen. Ik maakte een afspraak met beweegmakelaar Christel de Wildt wat direct klikte. Samen bespraken we wat voor beweegactiviteit bij mij en mijn situatie zou kunnen passen. Want ik wilde wel op míjn manier actief bezig zijn.”

“Zo kwam Christel met een aantal opties, waaronder ‘kuierwandelen’: een wandeling van maximaal 2 kilometer waarbij je heel rustig samen met een groepje wandelt. Nou, dat is niks voor mij. Bij fysiofitness ging ik wel ‘aan’. Juist omdat ik altijd zo actief ben geweest. Ik maakte een afspraak voor een intake, waarbij we besloten voor één op één-fysiofitness te gaan in verband met mijn ziekte van Bechterew en twee hernia’s. Sindsdien zie ik de toekomst weer zonnig in. Echt waar.

Ik ga voor mijn ‘fitness onder begeleiding’ naar Fysiotherapie Dichteren-De Huet, waar ze zo’n fantastische en persoonlijke één op één-begeleiding geven. Als ik binnenkom en fysiotherapeut Tim Rensing ziet dat ik pijn heb, masseert hij eerst die pijn weg."

"En we doen verschillende oefeningen om mijn balans in de onderrug te herstellen, met gewichten, waardoor mijn lopen nog steeds verbetert. Ik probeer nu elke dag een half uur te lopen. Wat eerst nog geen vijf minuten lukte! Ik ben dan ook zó blij dat ik de keuze heb gemaakt om Christel te bellen. Ik weet niet of ze dat altijd teruggekoppeld krijgt, maar ik wil haar bij deze bedanken. Pijn vreet energie. Als je daar - door te bewegen - doorheen komt, kríjg je weer energie.”

Laatst bijgewerkt op: 02 april 2025

Direct naar

eu-health-certificate-vignet.png
Slingeland ontvangt certificaat voor organisatievitaliteit