Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Dankzij koppelbed weer samen slapen

Gedoneerd door stichting Swim to Fight Cancer

Gepubliceerd op: 11 maart 2022

Sinds begin dit jaar heeft het Slingeland Ziekenhuis twee koppelbedden (ook wel couplebedden genoemd). Een koppelbed is een logeerbed dat gekoppeld kan worden aan een ziekenhuisbed, zodat ze samen een volwaardig tweepersoonsbed worden. De bedden zijn gedoneerd door de stichting Swim to Fight Cancer.

“Het koppelbed is bedoeld voor naasten van patiënten die terminaal ziek zijn of die langdurig opgenomen zijn. We vinden het fijn dat we de mensen nu de gelegenheid kunnen bieden om samen te slapen. Dat kan anders ook wel, maar dan in twee aparte bedden, waarbij er altijd een kleine afstand is tot elkaar. Een koppelbed biedt mensen de gelegenheid om echt bij elkaar te zijn, op de momenten die ertoe doen.”
We spreken oncologieverpleegkundigen Dian Lenselink, Jeanine Messing en Celine Bloemers. Ze werken alle drie op afdeling N2 (oncologische chirurgie, urologie en maag-darm-lever). Eén koppelbed wordt op hun afdeling ingezet en het andere voor oncologische patiënten op andere afdelingen.

Waardevol

Het bijzondere van een koppelbed is dat het perfect aansluit op een ziekenhuisbed. De matras heeft iets ‘oversteek’, zodat de beide matrassen naadloos op elkaar aansluiten. Het deel van het matras waarop rug en hoofd steunen, kan omhoog worden gezet, net als bij het ziekenhuisbed. Het koppelbed staat op wieltjes en kan dus verhuizen van de ene naar de andere kamer. “Uiteraard gebruiken we de koppelbedden alleen op eenpersoons kamers”, verduidelijkt Dian. Zij en haar collega’s zijn blij met de koppelbedden. “We weten dat samenzijn heel waardevol kan zijn voor patiënten en hun naasten. Zeker voor patiënten in hun laatste levensfase, maar ook voor patiënten die langdurig opgenomen zijn.”

Team supernurses

Achter de aanschaf van de koppelbedden zit een bijzonder verhaal, vertellen de drie verpleegkundigen. “We hebben met 22 verpleegkundigen van onze afdelingen voor snijdende specialismen (N2 en A2) meegedaan aan Swim to Fight Cancer 2021. Dat is een landelijke actie om geld in te zamelen, vooral bedoeld voor onderzoek naar kanker.

In de Achterhoek vond het evenement plaats op 12 september, in het Stroombroek bij Braamt. Ons team heette ‘Supernurses oncologische chirurgie’. We hebben er fanatiek voor getraind en geld ingezameld. Uiteindelijk heeft ons team ruim 16.000 euro bij elkaar gezwommen. Het voelde echt als een unieke teamprestatie.”
In totaal is er 319.576 euro ingezameld met Swim to Fight Cancer Achterhoek.

Positieve reacties

“Het was een fantastische dag”, blikken de drie verpleegkundigen terug. De bij elkaar gezwommen 16.000 euro ging uiteraard naar de totale opbrengst van Swim to Fight Cancer. “Als deelnemers vanuit afdeling N2 hebben we het idee geopperd om koppelbedden te sponsoren vanuit de opbrengst. De organisatie reageerde daar positief op en sinds begin dit jaar hebben we in het Slingeland Ziekenhuis twee koppelbedden. We gebruiken de koppelbedden inmiddels en we krijgen er positieve reacties op van patiënten en hun naasten.” Het Slingeland Ziekenhuis dankt Swim to Fight Cancer voor de donatie.

Oncologisch chirurg Koen Reijnders:

‘Waardevol voor patiënten en hun geliefden’ 

Oncologisch chirurg Koen Reijnders is voorzitter van Swim to Fight Cancer Achterhoek. “Oorspronkelijk gaat de opbrengst van deze landelijke actie naar onderzoek voor de genezing van kanker. Echter, het bestuur heeft besloten een deel van de regionale opbrengsten beschikbaar te stellen aan de ziekenhuizen in de betreffende regio’s. Onze verpleegkundigen kwamen met het idee van koppelbedden. Ik heb dat bij het landelijk bestuur aangekaart en dat ging akkoord. Bovendien, met zo’n 300.000 euro was de Achterhoek de regio met de grootste opbrengst. Met daarin een belangrijk aandeel van deelnemers vanuit ons ziekenhuis.”
Koen Reijnders staat volledig achter het idee van de koppelbedden. “Het is ontzettend waardevol voor patiënten, en zeker terminale patiënten, dat zij door het koppelbed nog zo dicht bij hun geliefde kunnen zijn. “

Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2022

Direct naar

De entree van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis
Ontwerp nieuwe Slingeland Ziekenhuis is efficiënt en praktisch