De beste kinderhartzorg dichtbij huis
Slingeland Ziekenhuis en Radboudumc delen zorg voor jonge hartpatiënten
Gepubliceerd op: 11 januari 2024Achterhoekse kinderen met een hartafwijking kunnen zorg dichtbij huis krijgen dankzij een hechte samenwerking tussen Slingeland en Radboudumc. Dit maakt het voor gespecialiseerd kinderarts Arjan Pijning mogelijk om zijn patiënten in een vertrouwde omgeving te blijven behandelen, zoals de zeventienjarige Veerle.
Arjan Pijning is een zogenoemde Cardex, een kinderarts met deskundigheid op het gebied van kindercardiologie. Zes keer per jaar is hij in Nijmegen om die expertise te onderhouden en jonge patiënten te bespreken. Veerle is een van de patiënten voor wie de samenwerking de afgelopen jaren een uitkomst is gebleken.
Diagnose dankzij samenwerking
Rond 2017 kwam Veerle met klachten van haar bindweefsel in het Slingeland Ziekenhuis terecht. Toen bleek ook dat er problemen waren met haar hart. “Uit angst heb ik mijn controles regelmatig afgezegd. Maar in december 2021 sloeg mijn hart zo op hol dat ik in Nijmegen moest worden opgenomen. Ik raakte in paniek, moest gereanimeerd worden en ben daarna nog een dag in slaap geweest”, vertelt Veerle over dat heftige moment.
“Dat weet ik nog goed”, zegt kinderarts Pijning tegen Veerle. Dankzij de goede samenwerking met Radboudumc kon hij haar tijdens die acute situatie met advies van de kindercardioloog, op afstand helpen. De benodigde medische gegevens werden doorgegeven, waardoor snel kon worden gehandeld.
Voor verdere behandeling werd Veerle overgeplaatst naar het Radboudumc. Veerle kreeg te horen dat ze een hartritmestoornis heeft, waarvoor een ICDpacemaker nodig was. “Onder kinderen is dit vrij ongebruikelijk. Veerle is een van mijn drie patiënten met zo’n kastje”, zegt Pijning met een vriendelijke knipoog in haar richting.
Zo’n ICD-pacemaker kan hartritmestoornissen opsporen en als het nodig is elektrische pulsen of een schokje geven. Veerle: “Eerst schrok ik ervan dat ik dat nodig had, maar ik had geen keus.” Na haar eerste operatie moest Veerle nog twee keer onder het mes en nu zit het ICD-kastje helemaal goed. “In het begin was ik bang voor hoe een schok zou voelen, maar nu ik die al meerdere keren heb gehad weet ik dat ik van de schok zelf niets voel. Ik word duizelig, kom daarna bij en heb dan veel spierpijn onder mijn arm.”
Gedeelde zorg
Dankzij de aanwezigheid van een Cardex hoeft een patiënt als Veerle niet volledig overgedragen te worden aan het academische ziekenhuis in Nijmegen. Ze kreeg een vaste kindercardioloog in Nijmegen en kinderarts Pijning bleef haar ook in het Slingeland zien. Tegen Veerle: “Met goedkeuring van de cardiologen van de volwassenzorg in het Slingeland mocht je hier ook op de hartbewaking van de CCU liggen, wat een extra schakel in de gedeelde zorg is. Dat vonden zij goed omdat ik als Cardex verantwoordelijk voor je bleef en indien nodig het lijntje met Nijmegen kon leggen.”
Ook die goede relatie met de cardiologen in het Slingeland had voordelen. “Soms vond je het lastig om naar die afdeling boven te gaan. Dan mochten we het echoapparaat hier naar de kinderafdeling halen, zodat het voor jou te doen was. Dat vraagt een andere mindset, een soort omdenken van ons als arts.” Veerle was blij dat ze naast de goede zorg in Nijmegen ook naar Slingeland mocht komen. “Voor mij voelde het kleinschalige vertrouwd en veilig.”
Toekomstdroom
Nu Veerle bijna 18 wordt gaat ze over naar de volwassen Cardiologie. “Mijn controles zijn niet meer zo vaak en ik ben nu wat ouder, dus is dit voor mij het moment om alles op één plek te gaan doen, in Nijmegen. Na de zomer in 2024 rond ik mijn tussenjaar af en ga ik leren voor wat ik al mijn hele leven wil. In de toekomst wil ik voor de klas staan en dan het liefst kinderen begeleiden die in plaats van alles uit de boeken, beter op een creatieve manier kunnen leren.”
Kindercardiologische zorg in de Achterhoek
Slingeland heeft als middelgroot ziekenhuis geen eigen kindercardioloog, maar wel een Cardex. Dat is een kinderarts met expertise op het gebied van kindercardiologie. Kinderarts Arjan Pijning begon negen jaar geleden aan deze opleiding in het Radboudumc en onderhoudt daar ook zijn deskundigheid met bijscholing. Hij werkt er goed samen met kindercardioloog Fabienne Marchau en haar collega’s. “Als academisch ziekenhuis is het voor ons belangrijk om een Cardex in de regio te hebben”, vertelt Marchau, “Niet alleen als een kind in de omgeving van Doetinchem de eerste acute zorg nodig heeft, maar ook voor controles en zorg op maat aan jonge patiënten in Slingeland.”
Shared care
Kinderarts Pijning: “We noemen het shared care, gedeelde zorg. Voor mij betekent het dat ik een sparringpartner en altijd back up heb van een kindercardioloog uit Nijmegen. De meerwaarde van een Cardex voor Slingeland is dat ik meer expertise van hartritmeproblemen bij kinderen heb en ook een hart-echo, hartfilmpje of een 24 uurs-bewakingsonderzoek kan doen en beoordelen. Daarbij helpt de samenwerking met Radboudumc mij ook om de grens van mijn vak te bewaken, want sommige dingen, zoals een hartoperatie, kunnen wij hier niet doen.” Kindercardioloog Marchau: “Kinderen met een ingewikkelde aangeboren afwijking, complexe ritmestoornis en bijvoorbeeld een hartprobleem waar ook radiologie of genetica aan te pas komt, zien we in Nijmegen. Maar dat gaat altijd in overleg met de Cardex, de eigen kinderarts en niet onbelangrijk, de huisarts.”
De samenwerking kent over en weer grote voordelen. Niet alleen gaat de Cardex zes keer per jaar naar Nijmegen, ook komt een kindercardioloog vier keer per jaar naar Doetinchem om echo’s te beoordelen en jonge hartpatiënten van Slingeland én SKB Winterswijk te bespreken. Fabienne Marchau tot slot: “Voor de patiënt is het fijn dat ze weten dat ze zich in het eigen ziekenhuis veilig kunnen voelen, dat ze met vragen bij hun Cardex terechtkunnen en dat er voor ingewikkelde vragen overleg is met ons.”
Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024