Overslaan en naar de inhoud gaan
search

De kosten van de zorg

DBC-zorgproduct

Gepubliceerd op: 16 mei 2021

Ziekenhuizen gebruiken Diagnose Behandeling Combinaties (DBC’s) om geleverde zorg in rekening te brengen. Hiervoor wordt ook de term DBC-zorgproduct gebruikt. In een DBC-zorgproduct is vastgelegd welke diagnose en behandeling bij uw zorgvraag horen. Uw totale behandeling (van het eerste consult bij de medisch specialist tot en met de laatste controle) kan bestaan uit meerdere DBC-zorgproducten.

Bij het vaststellen van de prijs van een DBC-zorgproduct, is uitgegaan van een gemiddeld aantal behandelingen en/of onderzoeken die bij patiënten worden uitgevoerd. In de praktijk kan het zo zijn dat u meer of minder behandelingen en/of onderzoeken heeft gehad dan het gemiddelde waarop het DBC-zorgproduct is gebaseerd. Toch blijft de prijs van het DBC-zorgproduct dan hetzelfde.

Voorbeeld:

Gemiddeld liggen patiënten met een bepaalde aandoening 3 dagen in het ziekenhuis, krijgen 2 röntgenfoto’s en wordt er 3 keer bloed afgenomen. Als u met deze aandoening bent opgenomen, kan het zijn dat u 4 dagen in het ziekenhuis ligt, u 1 röntgenfoto krijgt en dat er 4 keer bloed wordt afgenomen. De prijs van de DBC blijft echter gelijk omdat er wordt uitgegaan van een gemiddelde.

Meer informatie over de bekostiging van ziekenhuiszorg vindt u op:

Laatst bijgewerkt op: 20 oktober 2023

Direct naar

keuken1-klein.jpg
Hernieuwde samenwerking Huuskes als leverancier patiëntenvoeding