Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Dossier opvragen

Gepubliceerd op: 11 november 2022

Een patiënt heeft recht op inzage in en kopieën van zijn/haar medisch dossier waarin gegevens staan over de behandeling in het ziekenhuis.

Er zijn verschillende manieren om het medisch dossier in te zien of op te vragen:

 • Informatie die ná 29 september 2016 is ingevoerd, kunt u inzien via het online patiëntenportaal Mijn Slingeland.
  • Na het inloggen in Mijn Slingeland kiest u in het menu voor:  Dossier >  Rapportage > Behandelverslagen. Hier kunt u de verslagen inzien.
  • U hebt ook de mogelijkheid om een samenvatting van uw medisch dossier te downloaden. Dit vindt u onder Dossier > Medisch dossier downloaden.
 • Informatie van vóór 29 september 2016 is op te vragen. Dat kan op volgende manieren:
  • Via e-consult heeft u de mogelijkheid om uw dossier (of delen ervan) op te vragen. Ga hiervoor naar e-consult > start nieuw e-consult. Klik op 'Aan' en kies 'Zorgadministratie'.
   Geef in het bericht zo specifiek mogelijk aan welke gegevens u nodig heeft. 
   Uw verzoek wordt in behandeling genomen door de afdeling Medische Zorgadministratie. Zodra de opgevraagde informatie voor u in Mijn Slingeland is klaargezet, ontvangt u hiervan een bericht per e-mail. Deze informatie staat dan voor u klaar in Mijn Slingeland onder Medische gegevens > Bestanden. 
  • Met een ingevuld privacyformulier (zie hieronder).

Medisch dossier opvragen met privacyformulier

Maakt u geen gebruik van Mijn Slingeland? Of wilt u het medisch dossier opvragen van iemand anders? Dan kunt u het privacyformulier gebruiken Deze kunt u printen, invullen en opsturen. Het formulier is ook in het ziekenhuis verkrijgbaar.
De afdeling Medische Administratie neemt uw verzoek in behandeling. Als u aangeeft kopieën van uw dossier te willen ontvangen, dan worden deze aangetekend naar u verstuurd.

Houdt u er rekening mee dat het enkele weken kan duren voordat uw verzoek door de Medische Administratie is afgehandeld.

Stuur het ingevulde formulier met een kopie van uw geldige legitimatiebewijs naar: 

Slingeland Ziekenhuis 
t.a.v. Medische administratie
postbus 169 
7000 AD Doetinchem

Vragen over het medisch dossier

Hoe vraag ik het dossier op van mijn minderjarige kind?
expand_more

Is uw kind 11 jaar of jonger en bent u gezagdragende ouder/verzorger ? Dan mag u als ouder het dossier van uw kind opvragen. Vul daarvoor het privacyformulier in en stuur deze naar ons op. Vergeet niet om een kopie van het legitimatiebewijs van (beide) gezagdragende ouder(s) mee te sturen en het formulier ook (beiden) te ondertekenen.

Is uw kind 12, 13, 14 of 15 jaar? Dan kunt u alleen een verzoek indienen als uw kind daar ook toestemming voor geeft. Daarom is het noodzakelijk dat zowel kind als gezagdragende ouder(s)/verzorgers het privacyformulier ondertekenen. Ook is van zowel kind als ouder(s) een kopie van het legitimatiebewijs vereist.

Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan vraagt het kind zelf het dossier op, of logt met een persoonlijke DigiD in op Mijn Slingeland.

Mag iemand anders mijn dossier opvragen?
expand_more

Uitsluitend met uw toestemming mag iemand anders (bijvoorbeeld uw partner, een familielid, een belangenbehartiger) uw dossier opvragen. U kunt iemand hiervoor machtigen. Deze persoon kan vervolgens via het privacyformulier uw dossier opvragen. Hij/zij moet dus ook een machtiging meesturen die door uzelf is ondertekend. Ook is een kopie van het legitimatiebewijs vereist, zowel van u als van degene die uw dossier opvraagt.

Kan ik het dossier opvragen van een overleden naaste?
expand_more

Bij het opvragen van het medisch dossier van iemand die is overleden, gelden strenge eisen. Meer hierover leest u op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie

Wilt u het medisch dossier opvragen van iemand die is overleden? Vul dan het privacyformulier in en beschrijf daarbij de reden van uw verzoek. Vergeet niet een kopie van uw legitimatiebewijs toe te voegen.

Hoe kan ik mijn radiologische en nucleaire beelden inzien?
expand_more

Beelden die zijn gemaakt tijdens een radiologisch of nucleair onderzoek staan niet in Mijn Slingeland. U kunt deze wel (kosteloos) opvragen op de volgende manieren:

 • Via Mijn Slingeland.
  • Na het inloggen in Mijn Slingeland kiest u in het menu voor: E-consult. Klik op 'Start een nieuw e-consult'.
  • Klik op 'Aan' en selecteer 'Radiologiebeelden Inzageverzoeken'* en klik op 'Kiezen'.
  • In het veld 'Onderwerp' geeft u aan 'Beelden opvragen'.
  • In het tekstveld kunt u het bericht typen. Geef daar aan om welk onderzoek het gaat en de datum van het onderzoek.
   Klik op 'Sturen'.
  • U ontvang een e-mailbericht met een toegangslink (de afzender is Zorgbericht). In het bericht staan ook verdere instructies. U kunt de beelden bekijken en opslaan op uw computer.
    

* Let op: ziet u na het klikken op 'Aan' in het e-consult, 'Radiologiebeelden inzageverzoeken' niet staan? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie: tel. (0314) 32 95 05.

 • Aan de balie van de afdeling Radiologie. Neem uw legitimatiebewijs mee. Vervolgens ontvangt u de beelden via een e-mailbericht met toegangslink (afzender Zorgbericht) of desgewenst gebrand op een dvd.


Vragen? Neem contact op met de afdeling Radiologie, tel. (0314) 32 95 05.

Hoe kan ik een correctie of aanvulling doen in mijn medisch dossier?
expand_more

Bent u van mening dat gegevens in uw dossier feitelijk onjuist, onvolledig, niet relevant of in strijd zijn met een wettelijk voorschrift? Dan kunt u een verzoek doen tot correctie, aanvulling van (delen van) uw dossier. Vul hiervoor het privacyformulier in. De afdeling Medische Administratie neemt uw verzoek in behandeling.

Kan ik (een deel van) mijn medisch dossier laten vernietigen?
expand_more

U kunt vragen om vernietiging van (een deel van) uw medisch dossier. Bijvoorbeeld als u niet wilt dat uw gegevens worden bewaard. In een aantal gevallen mag uw verzoek geweigerd worden. Meer informatie over deze uitzonderingen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Als u (een deel van) uw dossier wilt laten vernietigen, vult u het privacyformulier in. De afdeling Medische Administratie neemt uw verzoek in behandeling.

Ik heb een andere vraag over het opvragen/inzien van het medisch dossier. Met wie kan ik contact opnemen?
expand_more

Heeft u vragen over het inzien of opvragen van het medisch dossier? Neem dan contact op met de Medische Administratie. Zij zijn op donderdag tussen 8.00 en 12.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 02.
Mailen kan ook: inzageverzoeken@slingeland.nl.

Laatst bijgewerkt op: 06 februari 2024

Direct naar

waarschuwing3.jpg
Zorg in het ziekenhuis is volledig opgestart na ICT-storing