Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Gezond Vooruit!

Ziekenhuis in beweging

Gepubliceerd op: 15 januari 2022

Het Slingeland Ziekenhuis introduceert Gezond Vooruit!. Dit is een programma met acties die bijdragen aan de gezondheid van patiënten, bezoekers en medewerkers. En die ook het herstel van patiënten bevorderen. Gezond Vooruit! heeft drie pijlers: voeding, beweging en omgeving.

“Gezond Vooruit! is eigenlijk vanuit voeding ontstaan. Er is een landelijk preventie-akkoord waarin afspraken zijn gemaakt over onder meer gezonde voeding in maatschappelijke instellingen, waaronder ziekenhuizen. Afgesproken is dat de Nederlandse ziekenhuizen gezonde voeding gaan aanbieden aan patiënten, bezoekers en medewerkers.”
We praten met twee betrokkenen bij Gezond Vooruit!. Dat zijn Daphne Besselink en Manouk Jochem. Daphne Besselink is teammanager paramedische dienst en is één van de initiatiefnemers van Gezond Vooruit!. Manouk Jochem is fysiotherapeut en is nauw betrokken bij Gezond Vooruit!.

Breder trekken

“Begin 2021 kwamen we op het idee om de doelstellingen van dit preventieakkoord in het Slingeland Ziekenhuis breder te trekken”, vertelt Daphne Besselink. “Er werd een brede werkgroep opgericht en die is, na een brainstormsessie, snel tot actie gekomen. Zo is  Gezond Vooruit! ontstaan. Gezond Vooruit! heeft drie pijlers: voeding, beweging en omgeving. Met ‘omgeving’ willen we patiënten, bezoekers en medewerkers een omgeving bieden die stimuleert  om gezond te eten en voldoende te bewegen.”

Beweegkaarten aan bed

Inmiddels zijn er al meerdere acties gestart in het kader van Gezond Vooruit!. Manouk Jochem noemt een voorbeeld: “Vroeger lagen opgenomen patiënten veel in bed. Inmiddels weten we dat uit bed gaan en in beweging komen herstel  bevordert. We zijn er nu veel meer op gericht om patiënten in beweging te krijgen. Zo zijn we al langere tijd bezig met beweegkaarten aan het bed. Iedere patiënt heeft aan zijn of haar bed een kaart die aangeeft hoe zelfstandig een patiënt op dat moment kan bewegen.”

Een groene kaart bijvoorbeeld geeft aan dat de patiënt  zelfstandig kan lopen, en een oranje kaart dat de patiënt daarbij hulp nodig heeft. “Zo proberen we patiënten in beweging te krijgen, eventueel met hulp van verpleegkundigen en bezoek van de patiënt..”

Foto: Fysiotherapeut Manouk Jochem helpt patiënt mevrouw Hageman uit bed. Zij kan lopen met hulp, zoals het oranje kaartje aan haar bed aangeeft.

Gezond Vooruit!
Ook voor de medewerkers

Gezond Vooruit! is ook voor de medewerkers van het ziekenhuis. Zo hebben FeelGoodClub AeroFitt en Anytime Fitness het Slingeland Ziekenhuis een aantrekkelijk sportaanbod gedaan. Ook zijn er ziekenhuismedewerkers die aan hun collega’s bijvoorbeeld yoga, mindfulness en reiki geven. “We merken dat daar veel animo voor is”, zegt Daphne Besselink.

Nog maar aan het begin

Van een aantal patiëntenkamers is een beweegruimte gemaakt. Hier zijn toestellen en hulpmiddelen waarmee patiënten oefeningen kunnen doen om de spierkracht en conditie op peil te houden of te verbeteren. “Verder ontwikkelen we op dit moment zogeheten beweegborden”, vertelt Manouk Jochem. “Dat is een bord dat bij het bed van iedere patiënt gehangen kan worden. Op het bord staat hoe de patiënt beweegt en hoe zelfstandig hij of zij functioneert.” Een ander project is Pruuveri’j. Hierbij krijgen patiënten twee keer per dag, in de ochtend en in de middag, een gezond tussendoortje aangeboden. 
Gezond Vooruit! staat nog maar aan het begin, zegt Daphne Besselink. “Er komen nog veel meer acties aan. Ook denken we na over de  inrichting van ons nieuwe ziekenhuis. Daarin willen we een omgeving bieden die mensen stimuleert om gezond te eten en voldoende te bewegen.”

 

Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2022

Direct naar

De entree van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis
Ontwerp nieuwe Slingeland Ziekenhuis is efficiënt en praktisch