Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Gipskamer

Gepubliceerd op: 23 januari 2008

Op de gipskamer werken gipsverbandmeesters. Dit zijn verpleegkundigen die een tweejarige vervolgopleiding hebben gevolgd tot gipsverbandmeester. Meestal wordt gesproken over ‘de gipsmeester’.

Afspraak 

Op de gipskamer wordt uitsluitend gewerkt volgens afspraak en na verwijzing door een medisch specialist. De secretaresse van de specialist zal, in overleg met u, een afspraak maken voor een behandeling op de gipskamer.

Ook is een directe doorverwijzing mogelijk voor patiënten van de Spoedeisende Hulp. De gipskamer heeft voor de meeste behandelingen geen wachtlijst.
Neemt u een geldig legitimatiebewijs mee: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar ons ziekenhuis of zijn uw gegeven gewijzigd? Meldt u zich dan vóór uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de centrale hal.

Locatie 

Voor de gipskamer volgt u routenummer 20 (souterrain -1).

Melden dat u er bent met uw kaart

De gipskamer beschikt niet over een eigen balie, daarom is er een aparte manier van aanmelden.
Als u in de wachtkamer bent kunt u zich melden door uw afsprakenkaartje of een aanmeldkaartje in de brievenbus in de muur van de gipskamer te doen. Zo weet de gipsmeester dat u er bent. 

Het afsprakenkaartje moet voorzien zijn van uw gegevens (naam) als u dit in de brievenbus doet.
Heeft u geen afsprakenkaartje dan vult u in de wachtkamer een kaartje in met uw gegevens. De kaartjes liggen voor u klaar in de wachtkamer.
Als u aan de beurt bent komt de gipsmeester u ophalen in de wachtkamer. 

Behandeling

De gipsmeester behandelt alle patiënten die afwijkingen, ziekten of letsels hebben aan het 'steun- en bewegingsapparaat'. Met andere woorden: alles wat te maken heeft met botten, spieren, pezen en gewrichten, alsook gewrichtsbanden en kapsels.
Hiervoor kunnen diverse technieken worden toegepast, zoals beweeglijke en onbeweeglijke ondersteuning, trek- en buigkrachten en technieken om vergroeide onderdelen van het steun- en bewegingsapparaat weer in de juiste richting te leiden.
Voor deze behandelingen staan de gipsmeester diverse materialen ter beschikking. Niet alleen het traditionele witte gips, maar ook diverse polyester- en glasvezelproducten, evenals tape en andere bandages.

Het Slingeland Ziekenhuis heeft een algemene gipskamer ten behoeve van alle specialismen, zoals Chirurgie, Orthopedie, Neurologie, Plastische chirurgie en Revalidatie geneeskunde.

Omgaan met gips

U hebt een gips- of kunststofverband gekregen. Een kunststofverband heeft al na een half uur zijn maximale sterkte gekregen. Bij een gipsverband duurt dat 48 uur. Tijdens deze periode moet u erg voorzichtig zijn met het gips. Leg uw arm of been in het gips niet op harde randen en dergelijke, maar doe er een kussentje tussen.

Bij een gips- of kunststofverband om uw arm mag u geen ringen dragen. Er kunnen zwellingen ontstaan en al bij lichte zwelling kunnen stoornissen optreden in de bloedsomloop. Gebruikt u ook geen nagellak, want aan de kleur van de nagels controleren wij de bloedsomloop.

Wij adviseren u nooit met pennen, naalden en dergelijke onder het gips te krabben als u jeuk heeft. Er kan gemakkelijk een wondje ontstaan dat al snel een infectie tot gevolg kan hebben.

Denk erom dat gips niet nat mag worden. Ook met een kunststofverband kunt u niet douchen of zwemmen. Hoewel kunststof waterbestendig is neemt het verband dat eronder zit wel water op. Dat kan irritatie en huidcomplicaties geven. Ook mag u gips niet met plastic afdekken. Als het kunststofverband vuil is kunt u het wel aan de buitenzijde met een vochtige doek of borsteltje reinigen.
U mag het gips niet verwarmen en let u erop dat u het gips nergens tegenaan stoot.

Contact opnemen

Neemt u direct telefonisch contact met ons op wanneer:

  • uw vingers of tenen dik worden
  • uw vingers of tenen blauw worden
  • uw vingers of tenen wit worden
  • uw vingers of tenen gaan tintelen of pijn gaan doen
  • het gips scheuren en barsten vertoont
  • u pijn krijgt onder het gips

Of wanneer u het niet vertrouwt.

Houding met gips

Spalk of een gespleten gips
Bij een spalk of een gespleten gips om de arm moet u de arm hoog houden met behulp van een mitella of sling(draagband). ’s Nachts kunt u de mitella of sling afdoen en de arm het beste op een kussen leggen.
Bij een spalk of gespleten gips om het been moet u het been omhoog houden, de enkel wat hoger dan de knie en de knie wat hoger dan het bekken. Als u in bed ligt kunt u één of twee kussens aan het voeteneinde onder de matras leggen, dan verschuift het niet tijdens uw slaap. Als u in de stoel zit legt u een kussen op de zitting van een stoel tegenover u.

Loopgips
Bij loopgips kunt u het beste de schoen aan de gezonde voet wat verhogen.

Oefeningen

Zolang u het gips- of kunststofverband draagt moet u in overleg met uw arts de volgende oefeningen doen.

Bij armletsel:

  • schouders en ellebogen bewegen;
  • vingers geheel strekken;
  • een vuist maken;
  • de armspieren aanspannen.

Bij beenletsel:

  • heup, knie en tenen bewegen;
  • de beenspieren aanspannen, door het been op te tillen.

 

Verwijderen van het gips

Als u naar het ziekenhuis komt omdat het (onder)beengips na een behandelperiode eraf mag, dan raden wij u aan een stevige schoen mee te nemen. Wellicht mag u dan namelijk weer gaan lopen.
Als er na het verwijderen van het gips zwelling ontstaat, neemt deze in de loop van de dag toe. Dit is niet verontrustend, de zwelling verdwijnt langzamerhand vanzelf. U kunt de klachten verminderen door het been of de arm niet te veel te belasten en hoger te leggen.

Buiten kantooruren

Op de Spoedeisende Hulp is een ruimte ingericht waar buiten kantooruren een tijdelijk gips kan worden aangebracht door de verpleegkundigen van de Spoedeisende Hulp.

Vragen

Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet deze met de gipsmeesters te bespreken. Zij hebben telefonisch spreekuur op werkdagen van 8.00 uur tot 9.00 uur. Bij acute problemen kunt u ook buiten deze tijden contact opnemen.
Telefoonnummer: (0314) 32 95 39.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (bij acute problemen).
Telefoonnummer: (0314) 32 95 37.




Laatst bijgewerkt op: 05 november 2021

Direct naar

4047-doetinchem-slingeland-ziekenhuis-cam03.jpg
Financiering nieuwbouw definitief rond