Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Goed voorbereid naar uw afspraak

Samen beslissen

Gepubliceerd op: 04 juli 2017

Het Slingeland Ziekenhuis vindt het belangrijk dat u meedenkt en meepraat over uw zorg. Een zorgverlener beslist namelijk liever met u dan over u. Als u samen beslist welke behandeling het beste bij u past, is de kans van slagen het grootst. Iedereen is tenslotte anders en u kent uzelf het beste. Een goed gesprek tussen zorgverlener en patiënt is daarom belangrijk. Op deze pagina geven wij een aantal tips en adviezen voor een goed gesprek met uw zorgverlener, zodat u samen kunt beslissen over welke zorg het beste bij u past.

Samen Beslissen

Als u naar het ziekenhuis gaat voor een behandeling of onderzoek, komt u vaak voor een keuze te staan. Meestal zijn meerdere opties mogelijk, maar welke optie past het beste bij u? Om tot een besluit te komen, kunt u samen met uw zorgverlener de mogelijkheden, de voor- en nadelen van deze mogelijkheden en uw behandelwensen bespreken. Zo kunt u samen een weloverwogen besluit nemen over welke zorg het beste past bij uw persoonlijke situatie.

De video geeft meer informatie over ‘samen beslissen’ over uw zorg.

Begin een goed gesprek

Het Slingeland Ziekenhuis vindt het belangrijk dat patiënten en zorgverleners samen beslissen welke zorg het beste past bij iemands persoonlijke situatie. Daarom doen wij mee met de landelijke campagne Samen Beslissen. Op verschillende manieren attenderen we patiënten en zorgverleners op het belang van een goed gesprek en het stellen van de juiste vragen. Op www.begineengoedgesprek.nl vindt u tips voor een goed gesprek.

Bekijk hier de TV-commercial over Samen Beslissen

Vragen stellen

Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af: risico’s, bijwerkingen, levensstijl, leefomstandigheden, beroep en wensen. Om een goede keuze te maken, adviseren we om in de spreekkamer sowieso de ‘3 goede vragen’ te stellen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Bekijk de video over de 3 goede vragen.

'3 goede vragen voor kinderen'

Ben je nog geen 18 jaar en heb je een afspraak bij de dokter? Bekijk dan de video over de ‘3 goede vragen’ voor kinderen.

Of kijk op www.3goedevragen.nl/kinderen 

Laatst bijgewerkt op: 09 september 2022

Direct naar

Klinisch verloskundige Dewi Timmer geeft de zwangere Loes Fransen instructies over het mobiele CTG-apparaat.
Slingeland start met thuismonitoring zwangere vrouwen