Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Het Slingeland Ziekenhuis kleurt paars op Wereld Prematurendag

Gepubliceerd op: 17 november 2023

Ruim 7 procent van de baby’s in Nederland wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 11.000 te vroeg geboren baby’s. Deze baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en hebben een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ook hebben prematuur geboren kinderen een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps. Ieder jaar overlijden ongeveer 1000 baby’s aan de gevolgen van vroeggeboorte.

Vroeggeboorte betekent dat duizenden gezinnen per jaar onverwacht worden geconfronteerd met een opname van hun kind op de Neonatologie afdeling en vervolgens in een enorme achtbaan terecht komen.

Ieder jaar op 17 november is het Wereld Prematurendag. Tijdens deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor prematuur geboren baby’s en hun familie. Binnen Nederland organiseert Care4Neo allerlei activiteiten, in samenwerking met ziekenhuizen.

Care4Neo

Neonatologie-patiëntenvereniging Care4Neo (voorheen Vereniging van Ouders van Couveusekinderen) heeft als doel ouders van couveusekinderen een steuntje in de rug te geven. Dit betekent dat zij op deze dag niet alleen aandacht vragen voor te vroeg geboren (prematuur) kinderen, maar ook voor te licht geboren (dysmatuur) en ziek geboren kinderen. Op Wereld Prematurendag steken zij samen met ziekenhuizen ouders een hart onder de riem, zetten zorgverleners in het zonnetje en zorgen online voor meer bekendheid, begrip en bewustwording voor velen ‘buiten deze wereld’.

Het ziekenhuis kleurt paars

Ook de afdeling Neonatologie van het Slingeland Ziekenhuis doet mee aan Wereld Prematurendag. De hoofdingang van het ziekenhuis kleurt deze dag paars. Paars is de mengkleur van blauw (jongen) en roze (meisje) en staat symbool voor vroeggeboorte. We staan hiermee in de hele gemeente Doetinchem en omstreken stil bij de impact die vroeggeboorte heeft op het kind, de ouders en de familie.

Naast de paarse verlichting wordt er in de centrale hal van het ziekenhuis een plek gecreëerd om de wereld van de Neonatologie en Wereld Prematurendag toe te lichten aan patiënten, bezoekers, specialisten en personeel van het ziekenhuis. Tussen 11.00 en 15.00 kunt u hier langs lopen.

Op de paars versierde afdeling Neonatologie is er voor ouders iets lekkers geregeld bij de koffie. Ook zullen twee vrijwilligers van Neonatologie-patiëntenvereniging Care4Neo een aardigheidje uitreiken aan ouders en hun kindje. Deze twee Care4Neo vrijwilligers, zelf ervaren ouder van een prematuur kindje, zijn gekoppeld aan de afdeling Neonatologie. Zij houden elke derde woensdag van de maand tussen 19.30 en 20.30 uur een vrije inloop voor ouders van prematuur geboren kinderen. Deze vrije inloop vindt plaats op de ouderkamer van de afdeling Neonatologie en is er om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen onder het genot van een kopje koffie of thee.

Op de foto met Early Birds Fotografie

De stichting Early Birds Fotografie is 16 november langs geweest in het Slingeland Ziekenhuis voor een mini fotoreportage. De stichting zorgt voor een bijzondere ervaring, waarbij ouders met hun kindje op mooie wijze gefotografeerd worden in een ziekenhuis setting.

Laatst bijgewerkt op: 20 november 2023

Direct naar

waarschuwing3.jpg
Zorg in het ziekenhuis is volledig opgestart na ICT-storing