Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Innovatie binnen Radiologie redt levens

Dankzij ontwikkelingen krijgt de patiënt ook sneller duidelijkheid

Gepubliceerd op: 13 januari 2023

Nieuwe ontwikkelingen in de Radiologie leveren vaker een snellere diagnose op. Ook redt nieuwe techniek levens op de Spoedeisende Hulp en zorgt het voor fysiek minder ingrijpende behandelingen.

Opschepperig is hij niet, enthousiast wel. Honderduit vertelt Tom Dam dat het Slingeland Ziekenhuis de beste apparatuur op de markt in huis haalt. Tom Dam werkt zelf al 45 jaar in het vak, eerst als laborant en teammanager en sinds kort als ‘TMS-er’; Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming.

Snel uit onzekerheid

De veranderingen die Tom Dam voorbij heeft zien komen in zijn carrière zijn enorm. Zo herinnert hij zich de eerste CT-scanner. Daarin moest de patiënt vijftig minuten lang stilliggen met een waterzak strak om het hoofd. Met opgewekte stem: “Nu brengt de CT-scan in enkele seconden de hersenen helemaal in beeld.” Met de komst van echografie (via geluidsgolven), CT (via röntgen) en MRI (met magnetische velden) heeft diagnostisch onderzoek een enorme vlucht genomen. “Een mooie ontwikkeling is wat we in Slingeland ‘straatjes’ noemen. Onze zorg is bijvoorbeeld heel gestroomlijnd in het Mammacare-straatje, het TIA-straatje of wanneer een patiënt binnenkomt met een vermoedelijke breuk. Zo is het op de Spoedeisende Hulp meteen duidelijk of je een fractuur, een breuk, hebt. Op de Mammapoli heb je binnen een dag een röntgenfoto, echo en eventuele punctie van de borst. En bij uitval van een arm of een scheve mond weet je de volgende dag of er sprake is van een TIA, een tijdelijk stolsel in de hersenen. Het helpt de patiënt snel uit de onzekerheid.”

Steeds meer behandelmogelijkheden

Naast ondersteuning bij het stellen van een goede en snelle diagnose breidt Radiologie ook het aantal behandelmogelijkheden uit. Steeds meer ingrepen kunnen onder geleide van radiodiagnostisch apparatuur plaatsvinden. Denk aan het draineren van abcessen, maar ook het dotteren en het vrijmaken van stolsels in het been, eerst tot aan de knie en nu zelfs tot aan de enkels. Een behandeling op de operatiekamer is daardoor vaak niet nodig. Een ander goed voorbeeld van behandeling is het weghalen van lokale kalkspatten in de borst, een mogelijk voorstadium van borstkanker. Over deze techniek: “In plaats van een borstoperatie op de OK, kan de radioloog de spatten tijdens een vacuümbiopt afzuigen en daar direct een röntgenfoto van maken om te kijken of alles is weggehaald.”

Razendsnelle scan op SEH

Tom Dam en collega’s zijn ook zeer te spreken over de hypermoderne CT-scanner op de Spoedeisende Hulp. Net voor de coronapandemie kwam het apparaat er te staan en leverde meteen winst op bij het snel kunnen scannen van heel benauwde coronapatiënten. Ook kan de scan in enkele seconden een embolie (stolsel) aantonen. Verder is het relatief eenvoudig om een scan van het hart te maken. Bijvoorbeeld bij vrouwen met vaak atypische hartklachten of om een interne bloeding na een ongeval zichtbaar te maken. Een scheur in de milt kan zo meteen in de angiokamer worden behandeld. Door de komst van de nieuwe CT-scan is de samenwerking met het SEH-team behoorlijk versterkt.

Soms is minder beter

Er kan steeds meer, maar soms is minder beter. Tom Dam begrijpt de groeiende behoefte van patiënten voor ‘even een foto of even een scan’, maar het is niet altijd nodig. “Bij controles hoeft de afdeling Radiologie soms juist minder vaak ingezet te worden. Dan is het meten van de bloedwaarde of het persoonlijk spreken van de patiënt al voldoende voor de specialist om te weten hoe het met de patiënt gaat.”
Tot slot complimenteert Tom Dam richting de leveranciers en het eigen team. “De innovatie van onze partner Siemens is geweldig. Elk kwartaal hebben we gesprekken met elkaar en geven zij gehoor aan wat we aangeven. En de echoapparatuur van Philips is top. Maar ook ben ik heel blij met ons eigen Radiologieteam, bestaande uit negen radiologen, 45 laboranten en nog dertig andere professionals. Als team jagen we elkaar echt aan en zijn we heel gedreven.”
Tom ziet zijn werk als TMS-er als een missie waar hij tot op de laatste dag van zijn loopbaan mee bezig wil zijn. “In Slingeland zitten we ruim onder of tot aan de wettelijke stralingswaarde en werken we samen keihard aan nog lagere waarden.” Meteen geruststellend: “Patiënten hoeven zich overigens geen zorgen te maken over de hoeveelheid straling die wordt gebruikt. We monitoren constant de stralingsdosis en er doen zich geen onveilige situaties voor.

Laatst bijgewerkt op: 28 februari 2023

Direct naar

4047-doetinchem-slingeland-ziekenhuis-cam03.jpg
Financiering nieuwbouw definitief rond