Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Meubilair van Tergooi MC krijgt een duurzame toekomst bij het Slingeland Ziekenhuis

Samen bouwen aan een nieuw Slingeland

Gepubliceerd op: 01 september 2023

Een nieuw ziekenhuis is meer dan alleen een gebouw – het moet ook ingericht worden. Hiervoor is veel meubilair nodig. Je kunt alles nieuw inkopen, maar ook naar een meer duurzame optie kijken. En laat er nu nét een ziekenhuis zijn wat zijn intrek heeft genomen in een nieuwe locatie en op zoek is naar een nieuwe bestemming voor een deel van hun meubilair.

Duurzaamheid

Katinka Schansman-Kuijers, projectmanager Facilitair Bedrijf Tergooi MC: “Vandaag de dag is het belangrijk om spullen te hergebruiken, verspilling en afval zoveel mogelijk te beperken en zuiniger en slimmer met grondstoffen om te gaan. De overheid streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Het was onze wens om zoveel mogelijk van het meubilair dat we niet meer inzetten in het nieuwe ziekenhuis een tweede leven te geven. Via een externe adviseur die ons ondersteunde bij de verhuizing zijn wij in contact gekomen met het Slingeland Ziekenhuis, dat op zoek was naar duurzame alternatieven voor de aanschaf van meubilair.”

Martin van Hemert, manager Facilitair van het Slingeland Ziekenhuis: “Duurzaamheid is een belangrijk thema. We zijn daarom ook steeds meer bezig met duurzame ontwikkelingen en circulariteit van materialen, zeker voor het nieuwe ziekenhuis. Ook binnen het project Nieuwbouw zijn we al volop bezig met de inrichting van en verhuizing naar het nieuwe ziekenhuis. Welk meubilair zetten we waar in, hoeveel is er nodig en waar gaan we alles inkopen? Toen we hoorden dat Tergooi MC meubilair beschikbaar had, zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden om dit meubilair te refurbishen en in te zetten op onze nieuwe locatie.”

 

Wordt het dan geen allegaartje van meubilair?

Zeker niet! De binnenhuisarchitect van de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis heeft meegekeken naar het meubilair en daar is een selectie van onder andere stoelen en bankjes uitgekomen. Het meubilair is dus niet klakkeloos overgenomen, er wordt rekening gehouden met de inrichting van de nieuwbouw. En niet alleen dat, ook de verhuizing van meubilair naar de nieuwbouw zal hiermee een stuk soepeler verlopen.

 

Verhuizing naar de nieuwbouw

Er komt namelijk een moment dat we gaan verhuizen naar de nieuwbouw. Om de impact van de verhuizing voor patiënten en medewerkers zo klein mogelijk te houden, willen we een zo kort mogelijke verhuisperiode. Ook hier komt het meubilair van pas: wachtkamerstoelen kunnen bijvoorbeeld tijdelijk ingezet worden in het huidige gebouw. Een deel van het bestaande meubilair wordt dan ‘refurbished’, ofwel vernieuwd, om vervolgens in de nieuwbouw weer ingezet te worden.

Ook kunnen meubels, die later in de nieuwbouw weer ingezet worden, gespaard worden door ze nu al te vervangen door het meubilair van Tergooi MC. Op die manier kunnen deze meubels straks zo nieuw mogelijk weer gebruikt worden.

Een deel van het meubilair is inmiddels opgehaald en wordt tijdelijk opgeslagen. De meubels worden gecodeerd en waar nodig refurbished, zodat ze straks ingezet kunnen worden op hun nieuwe plek.

 

Ziekenhuizen helpen elkaar

De aankoop van het meubilair van Tergooi MC past perfect bij het motto ‘Samen bouwen aan een nieuw Slingeland’.

Voor Tergooi MC was de verkoop en verhuizing van het meubilair een mooie manier om een ander ziekenhuis te helpen wat nieuwbouw gaat realiseren, voor het Slingeland Ziekenhuis is het een nieuwe stap in de bouw van het nieuwe ziekenhuis.

Het Slingeland Ziekenhuis is op dit moment ook in gesprek met verschillende partijen op het gebied van circulair ondernemen. Met deze partijen wordt specifiek gekeken naar duurzame inrichting/huisvesting. Meer informatie volgt in een volgende update.

Laatst bijgewerkt op: 25 september 2023

Direct naar

hoofdingang-small.jpg
Slingeland Ziekenhuis zoekt nieuw lid Raad van Bestuur