Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Nieuwe dialyse-apparatuur in gebruik genomen

Dialysemachines met het oog op duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid

Gepubliceerd op: 10 november 2023

Onlangs heeft de afdeling Dialyse van het Slingeland Ziekenhuis alle 19 dialysemachines vervangen door de nieuwe moderne apparaten (Fresenius 6008 CAREsystem). Tijdens een feestelijke bijeenkomst is de machine officieel geïntroduceerd en in gebruik genomen. De nieuwe dialysemachines bieden verbeteringen voor patiënten en dialyseverpleegkundigen. Bovendien zijn ze duurzaam.
Jaarlijks voert het Slingeland Ziekenhuis ongeveer 11.000 dialyses uit. Dialyse in het ziekenhuis is een ingrijpende behandeling voor patiënten. Zij komen 3 keer per week naar het ziekenhuis voor deze behandeling.

 

Gebruiksgemak en veiligheid

De nieuwe apparatuur is makkelijker in gebruik en draagt bij aan ergonomisch werken. Bij het bedrijfsklaar maken van de machine doen dialyseverpleegkundigen minder draaiende en drukkende handelingen. Ook zijn er minder handelingen nodig om de machine te gebruiken, wat tijdswinst oplevert. 
Minder handelingen betekent ook minder aanrakingen van de machine en de patiënt, waardoor de kans op infecties afneemt. Daarnaast kan er tijdens de dialyse makkelijk gewisseld worden van het soort behandeling wanneer dit nodig is.
De dialyseverpleegkundigen hebben trainingen gevolgd om de dialyses met de nieuwe machines veilig uit toe voeren.

 “Ik ben blij met de nieuwe dialysemachine. Deze is veel gebruiksvriendelijker, duidelijker en overzichtelijker. We zijn sneller klaar met opbouwen en ik merk duidelijk dat de machine minder belastend is voor mijn hand en pols.”

Jennie, 12 jaar werkzaam als dialyseverpleegkundige in het Slingeland Ziekenhuis

 

Gebruiksgemak voor selfcare patiënten

Ook de selfcare patiënten van de dialyse afdeling ervaren de voordelen. Deze patiënten, die zelf hun dialysebehandeling uitvoeren onder begeleiding van een verpleegkundige, leren heel vlot hoe het in zijn werk gaat. Zo krijgen zij meer regie over hun behandeling, wat bijdraagt aan het beter naleven van de leefregels.

 

Meer tijd voor de patiënt

De nieuwe apparaten zorgen voor tijdswinst bij de dialyseverpleegkundigen. Per patiënt levert het per behandeling 7 tot 14 minuten op. Hierdoor is er meer tijd voor persoonlijk contact met patiënten en om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Nathalie dialyseert sinds 2021 en heeft ervaring met dialyse op zowel de oude als de nieuwe machine.

 

 

“Ik vond de eerste dialyse met de nieuwe machine niet spannend, wel was ik nieuwsgierig. Ik merk dat het apparaat voor de verpleegkundige makkelijker is. Zelf vind ik dat het scherm met gegevens makkelijker af te lezen is. En het is fijn dat de machine veel rustiger is, er is minder lawaai.”

Nathalie, dialysepatiënt

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk punt geweest bij de keuze voor dit type apparaat. Op dit vlak zijn de grootste voordelen minder waterverbruik, minder afval, minder grondstoffen en lager energieverbruik.

  • De nieuwe machines gebruiken 400.000 liter minder water op jaarbasis.
  • De bicarbonaatpatronen, die gebruikt worden om de zuurtegraad van het bloed te regelen tijdens het dialyseren, werden gemaakt van hard plastic. De nieuwe patronen zijn gemaakt van biologisch afbreekbare plastic zakken, die minder milieubelastend en minder zwaar zijn.
  • Doordat de machines kort van te voren opgebouwd kunnen worden, staan ze minder lang aan en verbruiken daardoor minder elektriciteit.
  • Er hoeven geen infuuszakken meer gebruikt te worden bij de opbouw van de machine. Dat levert een besparing op van 36.000 zakken per jaar.
  • Er is nog maar één lijnenset nodig voor alle behandelingen en deze wordt geleegd na de dialyse. Eerder werden de lijnensets in speciale medische containers afgevoerd, maar door het leegmaken van de lijnenset kan deze met het restafval mee. Dit zorgt voor een grote kostenbesparing op afval.

Laatst bijgewerkt op: 13 november 2023

Direct naar

waarschuwing3.jpg
Zorg in het ziekenhuis is volledig opgestart na ICT-storing