Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Nieuwe polikliniek voor dementie op jonge leeftijd

Door bundelen van deskundigheid krijgt patiënt sneller duidelijkheid

Gepubliceerd op: 02 januari 2023

Het Slingeland Ziekenhuis heeft een nieuwe polikliniek voor patiënten jonger dan 70 jaar die mogelijk lijden aan dementie. Hierin werken de geriater, neuroloog en psycholoog intensief samen. Binnen enkele weken kunnen zij de patiënt duidelijkheid geven over de ingrijpende diagnose.

“Het is een ziekte met nogal wat impact. De toekomst ziet er echt anders uit”, vertelt neuroloog Jorine van Vliet. Door hun deskundigheid te bundelen wil het team de patiënt sneller uit de onzekerheid halen. Vaak is er al een lang traject achter de rug, omdat de omgeving, de huisarts of bedrijfsarts niet in de richting van dementie denken. Deze patiënten zijn regelmatig nog druk met een gezin en een baan.

 

Moeilijker te herkennen

“De ziekte wordt niet altijd herkend omdat de symptomen van dementie op jonge leeftijd vaak aan andere oorzaken worden toegeschreven en er minder vaak gedacht wordt aan de mogelijkheid van dementie”, vertelt GZ-psycholoog Dennis Felling. “Bij patiënten met dementie op jonge leeftijd wordt bijvoorbeeld eerder gedacht aan een burn-out of depressie.” Met de oprichting van de nieuwe polikliniek willen de afdelingen Geriatrie, Neurologie en Medische Psychologie hier verandering in brengen. Het doel is om de patiënt in ongeveer drie weken tijd duidelijkheid te geven: is er sprake van dementie of is er een andere oorzaak voor de klachten?

Het traject op de ‘Multidisciplinaire geheugenpolikliniek voor patiënten jonger dan 70 jaar’ bestaat uit onderzoek van twee dagdelen en een eindgesprek.
Tijdens het eerste dagdeel staan een bezoek aan de neuroloog, geriater, verpleegkundige geriatrie plus een MRI-scan op het programma. Een neuropsychologisch onderzoek bij de psycholoog volgt tijdens het tweede dagdeel. Gedurende het hele traject bekijken en bespreken de geriater, neuroloog en psycholoog de uitslagen en stellen zij samen de diagnose.
Geriater Lia Middeljans: “Als geriater kijk ik naar het totaalplaatje van de patiënt door de klachten in kaart te brengen, een algemeen gezondheidsonderzoek te doen en de medicatie na te lopen.” De neuroloog onderzoekt of neurologische ziektes de oorzaak kunnen zijn van de problemen, zoals Parkinson, eerdere beroertes of een hersentumor. “Bij twijfel kunnen we ook naar bijzondere dingen kijken, zoals bepaalde eiwitten of hersenontstekingen die ook tot gedragsverandering kunnen leiden. Daar is in ons vakgebied veel ontwikkeling in.”

Onzekerheid wegnemen

In ongeveer drie weken tijd heeft de patiënt alle onderzoeken gehad én een diagnose. Volgens geriater Middeljans gaat de minderheid van de patiënten met de diagnose dementie de deur uit. Voorafgaand aan het onderzoek zijn patiënten vaak heel bezorgd. Psycholoog Felling: “Jonge mensen met geheugenklachten kunnen behoorlijk onzeker worden, omdat ze denken dat de vergeetachtigheid een teken van dementie is. Door onzekerheid vallen geheugenmissers nog beter op en dat voedt de onzekerheid weer. Door duidelijkheid te bieden over hun klachten kun je de onzekerheid wegnemen.”
Is er sprake van een andere aandoening, dan krijgt de patiënt daar gerichte behandeling voor. Wanneer het team wel de diagnose dementie stelt, is het van belang dat de patiënt zorg op maat krijgt (zie kader). Geriater Middeljans: “Door dementie kunnen mogelijk relationele en/of financiële problemen ontstaan of er kan zelfs ontslag dreigen omdat iemand niet goed meer functioneert. Ondersteuning daarbij en ook begeleiding voor de eventuele partner en kinderen is heel belangrijk. Net als zoeken naar zingeving en mee blijven doen in de maatschappij, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk of dagbesteding met gelijkgestemden. Belangrijk is dat iemand met dementie op jonge leeftijd zingeving ervaart en voelt dat ook hij of zij er nog toe doet.”

Enkele honderden jongere Achterhoekers met dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes, met als bekendste vorm de ziekte van Alzheimer. Bij dementie kunnen de hersenen de informatie niet meer goed verwerken. De kans op dementie neemt toe met de leeftijd. Ruim een kwart van de tachtigplussers lijdt eraan.

Veel minder bekend is dat ook mensen tussen de 40 en 65 jaar aan dementie kunnen lijden. De stichting Alzheimer Nederland schat in dat bijna 5 procent van alle mensen met dementie onder de 65 jaar oud is. De werkgroep Dementie op Jonge Leeftijd van het ‘Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek’ denkt dat er in deze regio ongeveer 250 mensen met dementie op jonge leeftijd wonen.
Het Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek heeft voor deze doelgroep een zorgprogramma opgezet, omdat dementie op jonge leeftijd maatwerk vraagt. Daarin is aandacht voor herkenning, een juiste diagnose, ondersteuning door gespecialiseerde trajectbegeleiders en voldoende woonvoorzieningen in de regio.

Laatst bijgewerkt op: 05 januari 2023

Direct naar

4047-doetinchem-slingeland-ziekenhuis-cam03.jpg
Financiering nieuwbouw definitief rond