Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Patiënt ervaart minder pijn door virtual reality bril

SEH-arts Michiel Tebbes: ‘Digitale technieken bieden nog veel meer mogelijkheden’

Gepubliceerd op: 29 maart 2022

Het is wetenschappelijk bewezen: één op de twee à drie patiënten ervaart tijdens een pijnlijke behandeling minder pijn met een virtual reality bril (VR-bril) op. SEH-arts Michiel Tebbes heeft het onlangs geïntroduceerd op de Spoedeisende Hulp (SEH). “Het helpt ook om angstige patiënten rustiger te laten worden. En digitale technieken bieden nog veel meer mogelijkheden.”

Michiel Tebbes laat zien wat er allemaal mogelijk is met de VR-bril. “Dit beeld heb ik laatst gebruikt om een patiënt met een paniekaanval en hyperventilatie rustig te krijgen.” Als je de VR-bril opzet, zie je een mooie alpenweide met bloemen. Er dwarrelen blaadjes rond. “Als je blaast, zie je nog meer blaadjes opdwarrelen. Het leidt af en het helpt tegen hyperventilatie. De bewuste patiënt had er baat bij en werd rustiger.”

En zo heeft de VR-bril nog veel meer te bieden: gewoon mooie beelden, een film, spelletjes voor kinderen enzovoorts. Een voorbeeld van een spelletje is schieten op piratenschepen, wat je kunt doen met het knopje in je hand. Schieten klinkt wellicht wat gewelddadig, maar dat is in dit spel niet het geval, het is allemaal heel onschuldig. “Maar het leidt wel degelijk af en we zien dat patiënten er rustiger door worden”, is de ervaring van Michiel Tebbes.

In een andere wereld

Het mooie van de VR-bril is dat je je echt in een landschap waant. Je kunt gewoon rondkijken, en naar boven en naar beneden. Je zou zelfs helemaal om je as kunnen draaien. Je bevindt je in een andere wereld. “Hiervoor werkte ik in het ziekenhuis in Deventer. Daar gebruikten we de VR-bril ook op de SEH, naar volle tevredenheid. Voor mij is het dus niet nieuw”, vertelt Michiel Tebbes. “In afstemming met mijn collega’s heb ik het hier op de SEH geïntroduceerd. Wel hebben we de verpleegkundigen er eerst ervaring mee laten opdoen, want voor hen is het uiteraard wennen om zo te werken.” Patiënten reageren er positief op. “We zien echt dat een aantal patiënten er rustiger door wordt en minder pijn ervaart. Dat is al in wetenschappelijk onderzoek bewezen en dat zien we hier in de praktijk terug.”

Compact en draadloos

Eigenlijk is het gebruik van beeld en geluid om patiënten af te leiden helemaal niet zo nieuw, merkt Michiel Tebbes op. “In de jaren zeventig werd het al bij patiënten met brandwonden gebruikt, bij het pijnlijke wisselen van verband. Deze patiënten kregen een zogeheten stereoscopische videopresentatie voorgeschoteld, in combinatie met muziek. Daardoor werd de verbandwissel minder pijnlijk.”
In die tijd waren er nog grote apparaten nodig voor het bieden van beeld en geluid. “De VR-bril daarentegen is compact en draadloos. Zolang je als zorgverlener niets met het hoofd van de patiënt hoeft te doen, zit de bril niet in de weg. Mijn collega’s ervaren de meerwaarde van de VR-bril. En als het werkt, hoef je ook minder pijnstillende medicatie te geven.”
Het team van de SEH vindt het belangrijk om middelen in te zetten die patiënten rustiger maken en ze minder pijn laten ervaren. Zo is er ook aandacht voor zogeheten helpend taalgebruik: het kiezen van de juiste woorden om patiënten zich prettiger te laten voelen.

'We zien dat een aantal patiënten door de virtual
reality bril rustiger wordt en minder pijn ervaart’

SEH-arts Michiel Tebbes

Digitale technieken

SEH-arts Michiel Tebbes heeft al jarenlang grote belangstelling voor de toepassing van digitale technieken in bijvoorbeeld de zorg. Zo zit hij in de redactieraad van een landelijk tijdschrift over zorg en informatietechnologie. Ook geeft hij onderwijs in de toepassing van digitale technieken aan medische zorgverleners binnen het leger. Verder adviseert hij ziekenhuizen en zorgverzekeraars hierover.
“Ik heb een enorme drive om door te ontwikkelen, juist ook in de zorg. En ik geloof er sterk in dat digitale technieken ons daar heel erg bij gaan helpen. Zo kun je virtual reality inzetten in trainingssituaties. Dat gebeurt al, maar er is nog veel meer mogelijk. En zeker zo belangrijk: door de vergrijzing wordt de behoefte aan medische zorg steeds groter. De vraag is of we daar genoeg mensen voor hebben. Maar dan kunnen digitale technieken uitkomst bieden, bijvoorbeeld door bewaking op afstand van de gezondheid van mensen in hun thuissituatie. Dat gebeurt nu al en dat zal zich ongetwijfeld verder doorontwikkelen.”

 

Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2022

Direct naar

2024-10-hans-van-weerd.jpg
Expostities in oktober en november 2024